Naprawa wina z czereśni klarowanie?

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
gregor2507
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 17:54
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: gregor2507 »

Witam

Chciałbym naprawić wino które zrobiłem jakiś czas temu z czereśni (popełniając błąd) za wcześnie zlałem wino i zabutelkowałem co w rezultacie dało że wino w butelce jest lekko gazowane ma delikatny podsmak drożdży. Na samym spodzie butelek pojawił się mętny nalot który po otwarciu butelki leci do góry razem z bąbelkami przez co całe robi się mętne. :(

Czy istnieje jakiś sposób żeby to np teraz jakoś wyklarować?


Poniżej zdj:

wygląda ładnie klarownie :)
Obrazek

Niestety tu już nie ;/
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Naprawa wina z czereśni klarowanie?

Post autor: gr000by »

Zlej całe wino do jednego baniaka. Zatkaj go korkiem i rurką fermentacyjną. Porządnie wymieszaj baniakiem (już z rurką i korkiem), by odgazować nastaw - nawet kilkakrotnie. Odstaw baniak z winem na 1-4 tygodnie w zimne i spokojne miejsce, żeby mógł się wyklarować. Jak cały osad zbierze się na dnie i wino będzie klarowne to je zlej. Po zlaniu odstaw je jeszcze na podobny okres czasu, by zobaczyć czy nie ruszy lub nie będzie dalej zrzucać osadu. Jak już będzie klarowne i stabilne to możesz butelkować.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Naprawa wina z czereśni klarowanie?

Post autor: Pretender »

Na przyszłość, butelkujemy wina już nie pracujące oraz te, które nie zrzucają osadu. Zrób takbjak kolega wyżej napisał i będzie dobrze. Na sobie przekonałeś się, że z winem nie ma się co spieszyć.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gregor2507
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 17:54
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Naprawa wina z czereśni klarowanie?

Post autor: gregor2507 »

Dzięki wielkie :) zabieram się :P

Czyli nie dodawać żadnego piro ? ( jedyne co tu mam to)

-Pirosiarczan sodu E223, Sorbinian potasu E202 w jednym opakowanie ( w opisie jako stoper fermentacji)

- Gjaerstop - sorbinian potasu E-202 (w opisie Dawkowanie ok.. 4 g na 20 l)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Naprawa wina z czereśni klarowanie?

Post autor: gr000by »

Ja bym nie dodawał już nic, chyba że wino się rozrusza na dobre. Jak możesz to sprawdź BLG tego wina. To trochę pomoże zaplanować dalsze czynności. Jak nie będziesz chciał wina mocniejszego niż to jakie masz (a wino miałoby jeszcze cukier), to może byłoby warto ubić drożdże piro+srobinianem (stoperem fermentacji).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gregor2507
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 17:54
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Naprawa wina z czereśni klarowanie?

Post autor: gregor2507 »

Zmierzyłem Blg i wynosi 7,7 co dalej?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Naprawa wina z czereśni klarowanie?

Post autor: gr000by »

Poczekałbym 1-2 miesiące czy nie zacznie spadać - akurat tyle ile potrzeba czasu na wyklarowanie. Jakby BLG spadło, to bym zlał wino znad osadu, potraktował stoperem fermentacji (w ilości sugerowanej przez producenta, nie więcej) i odstawił znów w balonie na kilka tygodni, by zobaczyć czy nie zrzuci osadu i dopiero później butelkowanie itp. A jakby BLG nie spadało, to po pierwszym zlaniu znad osadu poczekałbym kilka tygodni (czy nie zrzuci osadu) i dopiero potem butelkowanie itp.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gregor2507
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 17:54
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Naprawa wina z czereśni klarowanie?

Post autor: gregor2507 »

Winko pięknie się sklarowało po dodaniu odrobiny pirosiarczanu :), teraz już ściągnięte znad osadu i przelane do butelek w smaku, jakby nie co lepsze, mniejszy posmak drożdży jeśli chodzi przezroczystość to idealnie jak łza :D.

Niech sobie teraz poleżakuje z 2-3 miesiące i 1 buteleczka pójdzie do degustacji :).

fido33
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 14 wrz 2013, 00:17
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Naprawa wina z czereśni klarowanie?

Post autor: fido33 »

Nie chcę wyrokować, ale pewnie za jakieś kilkanaście-kilkadziesiąt dni znowu będziesz miał drobiny osadu na dnie. Powinieneś dłużej poczekać z butelkowaniem. Przecież wino dojrzewa i nie będziesz go na razie pił to po co od razu butelkować?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Naprawa wina z czereśni klarowanie?

Post autor: Pretender »

Obserwuj tak jak przedmówca napisał, czy na dnie butelek zbiera się osad. Jeżeli nie zastopowałeś fermentacji to może się okazać, że stałeś się (nie)szczęśliwym posiadaczem granatów 8-)
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Naprawa wina z czereśni klarowanie?

Post autor: Trener »

Odlej trochę wina do osobnej buteleczki i dodaj "szczyptę" cukru. Jak wino nie ruszy, to znaczy że drożdże są martwe. A jak ruszy, to siarkowanie było niestety nieudane.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”