Śliwowica - szybkie pytanie

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

W piątek "zmiksowałem" 45 kg śliwek dodałem pożywkę i G995. po 24 h dodałem 3 kg cukru rozpuszczone w 2 litrach wody. Wszystko stoi w piwnicy w temp 17 st. a nastaw ma około 20 st. Całość jest tak gęsta że nie wiem jak sprawdzić BLG.
Coś jeszcze zrobić czy tylko czekać??
promocja
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: lesgo58 »

Czekać. Czasami zejść - bajki poopowiadać. A tak na poważnie - codziennie zanurzać czapę. Po trzech tygodniach gdy na powierzchni zacznie pojawiać się płyn powinno być gotowe do destylacji. Wtedy daj mu jeszcze z tydzień.
Blg się nie przejmuj. Najwyżej zmierz na końcu. Tak dla pewności czy przerobiły cały cukier. Wtedy już będzie dużo płynu i łatwiej zmierzysz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: mirek109 »

Durik pisze: Coś jeszcze zrobić czy tylko czekać??
Ja swoje dwa razy dziennie traktowałem mieszadłem na wiertarce ;)
Teraz się zastanawiam jak "przegotować" to "błoto"
Z niego wydaje mi się będzie najlepsza psota :)

Jak nie przypalę to się pochwalę jak to zrobiłem ;)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: gr000by »

Dodaj pektoenzymu do nastawu, pulpa będzie luźniejsza i na upartego będziesz mógł ściągnąć trochę płynu i sprawdzić BLG. Łatwiej też pójdzie ewentualna filtracja, nie będzie też silnego pienienia się nastawu, bo pektyny zostaną rozłożone.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Pretender »

Pekto zdecydowanie.
Awatar użytkownika

janek440
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 31 gru 2011, 13:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: ten co sam wykonam
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rabka-Zdrój
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: janek440 »

A ja trzymam 3 miesiące i potem destyluję, super śliwowica.
janek440

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Durik »

Jutro zamówię, więc we wtorek dodam. Mama nadzieję że wyjdzie OK!!!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: gr000by »

Pamiętaj o codziennym zatapianiu czapy w nastawie i nie dodawaj już więcej cukru to będziesz zachwycony wynikiem. Wyjdzie mniej, ale będzie to konkretny towar :ok: .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Durik »

OK - idę topić!!!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Pretender »

gr000by
ja w tym roku do śliweczek właśnie dodałem mało cukru, max 1 kg na 10 kg owoców. Strasznie jestem ciekawy co z tego wyjdzie ;)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Durik »

Podobno nie powinno się dodawać wcale cukru, tylko naturalny. Zobaczymy. Zrobiłem tez drugi nastaw z 8 kg śliwek + 12 litrów wody + 3 kg cukru + G955. Będzie dla porównania.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: lesgo58 »

Dodawanie wody to błąd. Przez to nie zyskasz na ilości destylatu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Durik »

Zostało mi około 8 kg śliwek i gąsior, wiec stwierdziłem że przetestuje co z tego wyjdzie.

Detleff
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2010, 12:14
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Detleff »

Ja odpędzam nawet to co utrzymuje się na powierzchni, tzn wszystkie skórki z odsączonym miąższem/
i nie spodziewałem się z tego czegoś uzyskać, a tu.......... no proszę . Z jakiś 20 kg /wytłoczyn uzyskałem ok 0,7 l wysoko procentowej śliwowicy o woltażu 65% a smaaaaak. Miodzio :D
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: szfagir »

A ja chyba przedębiłem swój trunek:/ No cóż... Jak mi nie podejdzie 62% śliwki dębowej to zawsze mogę z procentem zjechać niżej:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: lesgo58 »

Spokojnie!!! Poczekaj kilka miesięcy, a się zdziwisz...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: szfagir »

Wiem, że w naszym hobby cierpliwość to podstawa, ale... nie zawsze da się człowiek oprzeć pokusie:)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: klodek4 »

Ha!!! właśnie ta cierpliwość jest drogą do sukcesu, niektóre trunki są niepijalne zaraz po destylacji, ale jak zapomnisz o nich to ″czapę odwraca″ :mrgreen: i zaczynasz rozumieć dlaczegóż warto tak czekać :) .
Mam w archiwum pseudo-śliwowicę /za dużo cukru i wody/, ale na tym eksperymencie, też widać różnicę smakową, po dopiero roku.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Trener »

Czy do tych niepijalnych zalicza się także śliwowica? Ostatnio robiłem swoją pierwszą w życiu. Parę kilo zmiażdżonych węgierek, kilo cukru, trochę wody by zakryć owoce i bayanusy. Po 3 tygodniach puściłem to na szkle. To było chyba najgorsze pędzenie w moim życiu. Z 8L nastawu otrzymałem żenującą wydajność może 200ml destylatu o mocy 85% który dosłownie śmierdział jak totalny śliwkowy pogon... Jak dla mnie niepijalne. Tylko mi nie mówcie, że tak powinno być...
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: lesgo58 »

Nie - tak nie powinno być. Fakt wydajność mała. Ale nie ma się co dziwić. W tym tez tkwi problem z jakością. Miałeś za mało nastawu aby dobrze poodcinac frakcje. Chyba nawet pędziłeś tylko raz - czy się mylę?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Trener »

Zgadza się, pędziłem tylko raz. A z ilości którą uzyskałem darowałem już sobie drugi pęd.
W sumie dodałem to do pogonów i przerobiłem na spirytus. Obecnie kończy fermentować drugi 25L nastaw ze śliwek, aczkolwiek tam dla odmiany dodałem do owoców z 6kg cukru w postaci syropu na 6-8L wody. Nawet jeśli nie będzie to przypominało oryginalnej śliwowicy to liczę, że bedzie chociaż pijalne.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: lesgo58 »

Dziwne, że tak mało Ci wyszło. Minimum z litr "brudnego" destylatu to powinno wyjść. Jak to pędziłeś? Jaka była konfiguracja kolumny?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Trener »

Nie pędziłem na kolumnie tylko jak za starych, dobrych czasów na wiernym, szklanym pot-stillu. Na kolumnie na razie doskonalę umiejętności spirytusowe.
Ze "szkiełka" wychodziły już świetne "grappy" i "szarlotki". Z tym, że tam do nastawów sypałem znaczące ilości cukru. Robiąc pierwszą śliwowicę zasugerowałem się opiniami "im mniej cukru tym lepiej, a najlepiej wcale". Jednak na moim starym sprzęcie ta filozofia raczej się nie sprawdza.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: lesgo58 »

Filozofia jest dobra - tylko ilość mała i tu problem. Ale na drugim nastawie na pewno wyjdzie lepiej. I zrób to już na kolumnie.
Dwa lata temu robiłem nastaw ze śliwek podobnie jak Twój. Do ortodoksa było mu daleko, ale nie powiem - po tych dwóch cierpliwych latach, gdy teraz smakujemy to nie ma się czego wstydzić. Czas jest naszym sprzymierzeńcem.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Durik »

Dzisiaj spróbowałem sprawdzić BLG. W balonie z 8 kg śliwek + 12 litrów wody + 3 kg cukru wyszło mi około 13 dodałem jeszcze kg cukru co dało mi wynik około 17 BLG.

Zdziwił mnie bardzo nastaw z 45 kg śliwek + 3 kg cukru + 2 l wody. Okazało się że jest aż 21 BLG!!!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Pretender »

Coś nie tak, próbka była czysta i odgazowana?

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Durik »

Była odgazowana. Czysta nie do końca ale to nie miało większego znaczenia. Obawiam się czy tam drożdżaki pracują. Nastaw jest w 50l beczce, przykryty ściereczką i przykręcony wiekiem. Po otwarciu słychać delikatny szum i "bulkanie" więc myślałem że wszystko OK
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Pretender »

Wydaje się ok, czapa z owoców na powirzchni?

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Durik »

Coś w rodzaju czapy jest. Tzn wszystkie owoce są na wierzchu. Zgodnie z zaleceniami codziennie staram się to zmieszać.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Pretender »

Lepiej lub gorzej, ale fermemtuje. Dwutlenek wydziela się? "Zaciągnij" się ;)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Durik »

Nie wiem jak to stwierdzić...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Pretender »

Nachyl się nad beczką i weź głęboki oddech ;) jak wyprostuje Cię to będziesz wiedział co co kaman :)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Durik »

Aż tak??
Dzisiaj już mi się nie chce schodzić do piwnicy - jutro sprawdzę. Ale robiąc cukrówki nigdy nie zauważyłem takiej prostującej siły...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Pretender »

Przy mocnej fermentacji i zamkniętym fermentorze tak to wygląda ;)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Durik »

Ale przecież gdyby drożdże nie pracowały, to już raczej wszystko by się zaczęło psuć?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Pretender »

Pewnie że tak. Bądź spokojny, przecież doskonale wiesz jak przygotowuje się nastawy ;)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Durik »

Szkoda by było tyle śliwek....
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: Pretender »

Będzie dobrze :)

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: ziemba12345 »

lesgo58 pisze:Dziwne, że tak mało Ci wyszło. Minimum z litr "brudnego" destylatu to powinno wyjść. Jak to pędziłeś? Jaka była konfiguracja kolumny?
Jak dla mnie to normalne. Tak to niestety wychodzi jak nie da sie cukru. Sliwki byly malo slodkie i tyle. Mi z 40kg sliwek bez dodawania wody i cukru wyszlo 1,5l 60% po dwoch gotowaniach. Teraz staja dwie beczki sliwek ale juz z cukrem. Jedna z drozdzami winiarskimi a druga z dzikusami.

Mod.
Brak polskich liter. Następny taki post pójdzie się je..ć
:mrgreen:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica - szybkie pytanie

Post autor: lesgo58 »

@ ziemba12345
Zwróć uwagę, że nie komentowałem nastawu ortodoksyjnego czyli z samych śliwek, ale nastaw który był z 6kg śliwek i 1kg cukru...!!!
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”