Hej, jeśli taki temat już był to sorx, ale ja się nie doczytałem.
No więc tak robię cukrówki wg. metody 1410. Potem metodą pot still w 6 L szklanej kolbie to destyluję, jednak takie rozgrzanie nastawu do wrzenia trwa wieczność, i tu moje pytanie.
Chciałbym na początku rozgrzać nastaw w garnku na płycie indukcyjnej. Do jakiej temperatury mogę maksymalnie to zrobić, żeby za dużo procentów nie uciekło ( a najlepiej wogóle ). Rozgrzać mogę z dokładnością co do jednego stopnia, bo mam dość dokładny termometr.
Cukrówka nie klarowana ( nie ważne dlaczego ).
Pozdrawiam
Szym
Podgrzewanie wstepne nastawu na kuchence indukcyjnej
Re: Podgrzewanie wstepne nastawu na kuchence indukcyjnej
Nieco ponad miesiąc temu bawiłem się w ognisko z efektem pod postacią oparzenia drugiego stopnia kłębu kciuka (prawego) i paru innych kończyn. Powodzenia przy wlewaniu wrzącego nastawu do kolby!
Jeśli chcesz przyśpieszyć, to raczej pomyśl o przerobieniu sprzętu - będzie wygodniej i bezpieczniej. Wlewanie gorącego płynu do kolby nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Jeśli chcesz przyśpieszyć, to raczej pomyśl o przerobieniu sprzętu - będzie wygodniej i bezpieczniej. Wlewanie gorącego płynu do kolby nie jest najlepszym rozwiązaniem.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy