Podgrzewanie wstepne nastawu na kuchence indukcyjnej

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...
online

Autor tematu
Szym
100
Posty: 119
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: Szym »

Hej, jeśli taki temat już był to sorx, ale ja się nie doczytałem.

No więc tak robię cukrówki wg. metody 1410. Potem metodą pot still w 6 L szklanej kolbie to destyluję, jednak takie rozgrzanie nastawu do wrzenia trwa wieczność, i tu moje pytanie.

Chciałbym na początku rozgrzać nastaw w garnku na płycie indukcyjnej. Do jakiej temperatury mogę maksymalnie to zrobić, żeby za dużo procentów nie uciekło ( a najlepiej wogóle ). Rozgrzać mogę z dokładnością co do jednego stopnia, bo mam dość dokładny termometr.

Cukrówka nie klarowana ( nie ważne dlaczego :) ).



Pozdrawiam
Szym
koncentraty wina

major
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 20:16
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Podgrzewanie wstepne nastawu na kuchence indukcyjnej

Post autor: major »

Nieco ponad miesiąc temu bawiłem się w ognisko z efektem pod postacią oparzenia drugiego stopnia kłębu kciuka (prawego) i paru innych kończyn. Powodzenia przy wlewaniu wrzącego nastawu do kolby!

Jeśli chcesz przyśpieszyć, to raczej pomyśl o przerobieniu sprzętu - będzie wygodniej i bezpieczniej. Wlewanie gorącego płynu do kolby nie jest najlepszym rozwiązaniem.

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Podgrzewanie wstepne nastawu na kuchence indukcyjnej

Post autor: silvio2007 »

Może kuchenka mikrofalowa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”