Polędwiczki. Wieprzowe. "PW"

Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.

Autor tematu
oskar1980pl
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: oskar1980pl »

Witam.
Mój pierwszy temat w tym dziale ale na pewno nie ostatni ze względu na mój zawód.

Dziś przedstawię kilka sposobów na polędwiczki wieprzowe (można je zastąpić każdym innym delikatnym mięsem).

"PW" w sosie pieczarkowym lub innym - PODSTAWA
- Fileta sprawiamy ( umyć wysuszyć i pozbawić powięzi).
- Pokroić w plastry grubości od 1,5 do 2,5 cm osolić i po pieprzyć.
- Rozgrzać najlepiej smalec na patelni (gdy zadymi to jest zbyt gorąca patelnia).
- Kładziemy na patelni plastry smażymy z jednej strony 2 min. i przekładamy na drugą stronę smażymy 1 min.
- Zdejmujemy z patelni mięso aby odpoczęła zawinięte w foli aluminiowej.
- W tym czasie przygotowujemy sos np pieczarkowy.
Na tej samej patelni pokrojone pieczarki i cebulka z odrobiną czosnku podsmażamy, aż zrumienią się odrobinę pieczarki. Dodajemy 1 szklankę słodkiej (ważne musi być słodka) śmietany 15 lub 18%
i dodajemy wypoczęte mięso. Zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i po 10 minutach gotowe do podania.

Można dodać wino białe wraz ze śmietaną i do smażenia mięsa po przewróceniu na druga stronę.
promocja
Awatar użytkownika

kubusiowy
50
Posty: 70
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Polędwiczki. Wieprzowe. "PW"

Post autor: kubusiowy »

Powitać nowego "pozytywnie zakręconego" kolegę. Te polędwiczki, albo inne delikatne mięsko śmietaną zalać? Szału nie ma, zawsze wyjdzie. Tak z ciekawości technologia żywienia to ogólnik, a kierunek jaki bo ja mam "przetwórstwo mięsa".
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Polędwiczki. Wieprzowe. "PW"

Post autor: mtx »

oskar1980pl pisze:Pokroić w plastry grubości od 1,5 do 2,5 cm osolić i po pieprzyć.
Jesteś kucharzem i solisz mięso przed smażeniem?
W tym czasie przygotowujemy sos np pieczarkowy.
Sorry, ale do polędwiczek z pieczarkami odpowiedniejszy jest sos beszamelowy.
Na tej samej patelni... i po 10 minutach gotowe do podania.
A próbowałeś to kiedyś zrobić to porządnie?

Mięso kroimy w kostkę (około 2x2cm), wrzucamy do rozgrzanej brytfanny z odrobiną smalcu (może być olej), pieczarki (oczywiście obrane i pokrojone) wrzucamy do mięsa i powoli podsmażamy, dodajemy cebulę (drobna kostka), podlewamy rosołem i dusimy na małym ogniu, następnie doprawiamy do smaku (pieprz, sól, majeranek), mięso gdy wystarczająco zmięknie wyjmujemy, z pozostałego "wywaru" robimy sos (beszamel - mleko, masło, mąka, sok z cytryny, ew. przyprawy), i go redukujemy (gdy za dużo wywaru), po redukcji wkładamy mięso i blanszujemy jeszcze z 10min.
Podajemy z świeżą bułką/ kromką świeżego chleba.
Ostatnio zmieniony piątek, 31 maja 2013, 12:55 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki

GEKON321
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 23 sie 2015, 17:50
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Polędwiczki. Wieprzowe. "PW"

Post autor: GEKON321 »

Ciekawy przepis , pewnie na sobotę wypróbuję .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakąski Domowe”