Witam.
Mój pierwszy temat w tym dziale ale na pewno nie ostatni ze względu na mój zawód.
Dziś przedstawię kilka sposobów na polędwiczki wieprzowe (można je zastąpić każdym innym delikatnym mięsem).
"PW" w sosie pieczarkowym lub innym - PODSTAWA
- Fileta sprawiamy ( umyć wysuszyć i pozbawić powięzi).
- Pokroić w plastry grubości od 1,5 do 2,5 cm osolić i po pieprzyć.
- Rozgrzać najlepiej smalec na patelni (gdy zadymi to jest zbyt gorąca patelnia).
- Kładziemy na patelni plastry smażymy z jednej strony 2 min. i przekładamy na drugą stronę smażymy 1 min.
- Zdejmujemy z patelni mięso aby odpoczęła zawinięte w foli aluminiowej.
- W tym czasie przygotowujemy sos np pieczarkowy.
Na tej samej patelni pokrojone pieczarki i cebulka z odrobiną czosnku podsmażamy, aż zrumienią się odrobinę pieczarki. Dodajemy 1 szklankę słodkiej (ważne musi być słodka) śmietany 15 lub 18%
i dodajemy wypoczęte mięso. Zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i po 10 minutach gotowe do podania.
Można dodać wino białe wraz ze śmietaną i do smażenia mięsa po przewróceniu na druga stronę.
Polędwiczki. Wieprzowe. "PW"
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1410
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 516 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: Polędwiczki. Wieprzowe. "PW"
Mięso kroimy w kostkę (około 2x2cm), wrzucamy do rozgrzanej brytfanny z odrobiną smalcu (może być olej), pieczarki (oczywiście obrane i pokrojone) wrzucamy do mięsa i powoli podsmażamy, dodajemy cebulę (drobna kostka), podlewamy rosołem i dusimy na małym ogniu, następnie doprawiamy do smaku (pieprz, sól, majeranek), mięso gdy wystarczająco zmięknie wyjmujemy, z pozostałego "wywaru" robimy sos (beszamel - mleko, masło, mąka, sok z cytryny, ew. przyprawy), i go redukujemy (gdy za dużo wywaru), po redukcji wkładamy mięso i blanszujemy jeszcze z 10min.
Podajemy z świeżą bułką/ kromką świeżego chleba.
Jesteś kucharzem i solisz mięso przed smażeniem?oskar1980pl pisze:Pokroić w plastry grubości od 1,5 do 2,5 cm osolić i po pieprzyć.
Sorry, ale do polędwiczek z pieczarkami odpowiedniejszy jest sos beszamelowy.W tym czasie przygotowujemy sos np pieczarkowy.
A próbowałeś to kiedyś zrobić to porządnie?Na tej samej patelni... i po 10 minutach gotowe do podania.
Mięso kroimy w kostkę (około 2x2cm), wrzucamy do rozgrzanej brytfanny z odrobiną smalcu (może być olej), pieczarki (oczywiście obrane i pokrojone) wrzucamy do mięsa i powoli podsmażamy, dodajemy cebulę (drobna kostka), podlewamy rosołem i dusimy na małym ogniu, następnie doprawiamy do smaku (pieprz, sól, majeranek), mięso gdy wystarczająco zmięknie wyjmujemy, z pozostałego "wywaru" robimy sos (beszamel - mleko, masło, mąka, sok z cytryny, ew. przyprawy), i go redukujemy (gdy za dużo wywaru), po redukcji wkładamy mięso i blanszujemy jeszcze z 10min.
Podajemy z świeżą bułką/ kromką świeżego chleba.
Ostatnio zmieniony piątek, 31 maja 2013, 12:55 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki