Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Gonek Szczyrba
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2012, 17:13
Krótko o sobie: Wino robił juz mój dziadek, z głogu. Ja robie ze wszystkiego.... :D
Fajnie, że takie forum istnieje, życze wam wszystkim nieustającego bulgotania w rurce fermentacyjnej i żeby miód nigdy nie drożał!
I to przez następne 50 lat!
Wasz Goniuś Szczyrbuś
Ulubiony Alkohol: Wino, piwo, miodek.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kosmos
Kontakt:
Załączniki
Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

Postautor: Gonek Szczyrba » środa, 15 maja 2013, 19:06

Witam,
chciałbym w związku ze zbliżającym się sezonem lipowym zapytać, jakim gatunkiem drożdży w przypadku kwiatu lipy i kwiatu czarnego bzu się najlepiej posłużyć? (Wino półsłodkie albo wytrawne, 11-13% alk.)
Pozdr. Goniusz
Po jednym cencie za każdy rok!
Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

cannon
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 5 kwie 2013, 08:12
Załączniki
Re: Lipa

Postautor: cannon » niedziela, 19 maja 2013, 15:28

"Najlepiej udają się z bzu czarnego ciężkie wina czerwone, Bordeaux i Burgund, lub Madeira, Malaga.
Ponieważ moszcz z jagód bzu czarnego fermentuje bardzo powoli i z trudnością, trzeba uprzednio przygotować, specjalny zaczyn drożdżowy."-więc drożdże mogą być takie jak na powyższe wina.Dotyczy zarówno kwiatów jaki jagód.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

manowar
800
Posty: 820
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Lipa

Postautor: manowar » niedziela, 19 maja 2013, 18:50

Z tych 4 to raczej żadne - wszystkie są do czerwonych win (Madera, Malaga ciężkich, słodkich zupełnie nie pasujących do win kwiatowych). Ja bym stawiał na Sauturnes albo Riesling.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

Postautor: radius » poniedziałek, 20 maja 2013, 18:12

manowar pisze:Ja bym stawiał na Sauturnes albo Riesling.

Ewentualnie Tokay. Kol. cannon nie doczytał, że to ma być z kwiatów a nie owoców ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

Postautor: gr000by » poniedziałek, 20 maja 2013, 20:42

Do win z kwiatów polecam Tokay lub Sauternes, szczególnie te pierwsze potrafią wydobyć smak i aromat kwiatów i wprowadzają delikatne nuty miodowe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Lipa

Postautor: Wald » poniedziałek, 20 maja 2013, 22:58

Tokaj potrafi dojść nawet do 17%.
manowar pisze: Sauturnes albo Riesling.

Johannisberg ; Steinberg; Riesling; Sauternes.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


cannon
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 5 kwie 2013, 08:12
Załączniki
Re: Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

Postautor: cannon » wtorek, 21 maja 2013, 20:16

Kolego radius :poklon;

Dla zainteresowanych przypomnę taki oto przepis:

"Wino z kwiatu bzu czarnego. Odznacza się oryginalnym aromatem. Nadaje się na ciężkie wina stołowe. Na 10 l. wina bierzemy 200 — 300 gr. kwiatu, obrawszy go uprzednio z łodyżek, i parzymy 3 litrami wrzącej wody, do której dodajemy roztwór 2 kg. cukru w 1,5 l. wrzącej wody, 4 gr. soli mineralnych i 20 — 40 gr. kwasku cytrynowego. Do ostudzonego płynu wlać zaczynu drożdży przygotowanych tak, jak do wina z jagód bzu czarnego i uzupełnić do 10 l. Po paru dniach, gdy płyn dobrze przejdzie aromatem kwiatów, przecedzić go i odstawić do dalszej fermentacji. Klaruje się dość trudno".


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości