5 BLG i święta za pasem

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy

Post autor: zielonka »

Witam i znów proszę o pomoc, jak to Zielonka.
Mój wujek Jesse którego właśnie 5 te pokolenie miało mi dać radość na święta zwolnił tempo.
Mamy czwartek a ja mam jeszcze 5 BLG . Jest jakiś sposób aby to przyspieszyć ?
np mieszając?
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: BartekBartek1 »

W jakiej temperaturze jest nastaw? Sprawdź na smak. Może do soboty dojdzie. Pozdrawiam.
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: zielonka »

Pracuje w nim grzałka akwariowa ale nie mam pomiaru , w smaku słodko-kwaśny.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

majonesse
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: majonesse »

Witam,
Przyśpieszyć może tylko temperatura nastawu.
Grzałka akwarystyczna to dobry pomysł, ale musisz wziąć pod uwagę jej moc /wydajność/.
Grzałka, która jest dedykowana dla akwarium 20L nie utrzyma odpowiedniej temperatury w zbiorniku 100L. /przykład/
Przy niedostatecznej wydajności temperatura przy grzałce będzie OK. Natomiast w dolnej części zbiornika będzie jednym słowem za zimno.


Pozdrawiam

Mariusz
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: pokrec »

No i lepiej grzać przez jakiś bufor, np. butelkę PET wypełnioną wodą, w tym grzałka i całość w nastawie. Chodzi o to, że grzałka mająca zbyt duża temperaturę na samej powierzchni będzie ubijała drożdże, które zamiast mnożyć się - pójdą na dno. Może się zdarzyć, że szybkość ubijania będzie większa niż pączkowania...
Oczywiście, moje rozważania są teoretyczne, po prostu takiego mam czuja.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

majonesse
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: majonesse »

Witam,
Myślę, ze nowoczesne grzałki akwarystyczne nie mają takiej budowy jak zwykła grzałka do wody.
Temperatura oddawania ciepła /obudowa/ nie powinna przekraczać 30 stopni. ((może być niższa)) – ochrona fauny i flory.
Istotna jest moc grzałki…………. i oczywiście data produkcji ;)


Pozdrawiam

Mariusz
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: zielonka »

Wszystkie dotychczasowe nastawy robiłem z tą grzałką. Podejrzewam że po prostu piwnica się ochłodziła przez ostatnie mrozy i spadła temperatura pomimo grzałki. Ale jak tu przyspieszyć toto nie wiem. Mógłbym mieszać w pralce bo nie ma tego dużo ale czy to cos da ?
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

majonesse
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: majonesse »

Witam,
Podnieś temperaturę otoczenia w piwnicy.
- Nastaw wynieś do małego pomieszczenia – łatwiej nagrzać takie pomieszczenie i taniej.
-, Jeżeli chcesz ‘’dogrzewać’’ nastaw poprzez temperaturę otoczenia nastaw nie powinien być w naczyniu wykonanym z tworzywa sztucznego.
Tworzywa sztuczne są słabymi przewodnikami ociepla.

Pozdrawiam

Mariusz
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: zielonka »

Nie ma bardziej drastycznego sposobu ? mam góra 12 godzin do akcji .
Gdzieś widziałem przepis na bimber w 4 godziny i tam użyto pralki i drożdży turbo.
Może moje skubańce też mieszane przez dwie trzy godziny zaszaleją ?
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: mtx »

Prosze Cie nie pisz takich głupot o pralce ;)
Jak zależy Ci na szybkości, to odgotuj ten nastaw co masz (przy 5blg) i pozostały dunder
nastaw ponownie, odzyskasz cukier, a i na Święta bimber będzie :ok: , do jutra możesz
podgonić jeszcze przez dodanie do nastawu fosforanu dwuamonowego, wit. B1 i trochę
multiwitaminy, ale nie licz, że spadnie do -4blg. bo jak przy takiej pożywce przez noc
spadnie do 2blg to będzie dobrze.

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: zielonka »

Dzięki mtx. O to mi chodziło żeby mi ktoś wyznaczył kierunek. Jak robię Jessego to i tak część dundru wlewam z powrotem więc może tym razem np cały dunder oddam matce kukurydzy ?
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: mtx »

No, jak dodasz cały naraz to możesz zbyt zakwasić nastaw, dodaj połowe do kolejnej
fermentacji, a drugą połowe do jeszcze kolejnej (i w takim wypadku możesz pominąć
bierzące dodawanie dundru) :ok:
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: zielonka »

No i proszę nie ma tego złego.............
Dzięki za pomysł , jakoś tak nie pokombinowałem sobie tego że ten cukier tam jednak zostanie. A więc niech żyją drożdże i na pohybel zimie:)
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

arkadiuszcz
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: arkadiuszcz »

Kombinujecie jak dogrzać nastaw przez temperaturę pomieszczenia, a przecież wystarczy ocieplić beczkę. Nawet owinięcie starymi płaszczami, kocami itp, daje bardzo dobry efekt.
Trzymałem beczkę z kiszoną kapustą w pomieszczeniu, w którym było 5 stopni więcej niż na zewnątrz, owinięta była kocem i starą kurtką, i zaczynała zamarzać dopiero przy -10 w pomieszczeniu.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: we125 »

No i lepiej grzać przez jakiś bufor, np. butelkę PET wypełnioną wodą, w tym grzałka i całość w nastawie. Chodzi o to, że grzałka mająca zbyt duża temperaturę na samej powierzchni będzie ubijała drożdże, które zamiast mnożyć się - pójdą na dno. Może się zdarzyć, że szybkość ubijania będzie większa niż pączkowania...
Oczywiście, moje rozważania są teoretyczne, po prostu takiego mam czuja.
Ja często dogrzewam nastaw 40L ,grzałką z termostatem przeznaczoną do 100 L akwarium. I uważam że nie ma żadnego negatywnego wpływu na drożdże. Zdarzało się też że grzałka była od samego początku fermentacji i drożdże rozmnażały się tak jak zawsze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem

Post autor: zielonka »

Mój nastaw miał 40l i od początku grzałkę do 50l akwarium.
Ale co tam, już po kłopocie. Przepuściłem przy 5blg i nie jest najgorzej. Do następnego nastawu dałem mniej cukru i sporo dundru (miał nadal te 5blg ,około połowa nastawu) i śmiga już aż miło.
WESOŁEGO ALLELUJA WAM WSZYSTKIM
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”