5 BLG i święta za pasem
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 113
- Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 5 BLG i święta za pasem
Witam,
Przyśpieszyć może tylko temperatura nastawu.
Grzałka akwarystyczna to dobry pomysł, ale musisz wziąć pod uwagę jej moc /wydajność/.
Grzałka, która jest dedykowana dla akwarium 20L nie utrzyma odpowiedniej temperatury w zbiorniku 100L. /przykład/
Przy niedostatecznej wydajności temperatura przy grzałce będzie OK. Natomiast w dolnej części zbiornika będzie jednym słowem za zimno.
Pozdrawiam
Mariusz
Przyśpieszyć może tylko temperatura nastawu.
Grzałka akwarystyczna to dobry pomysł, ale musisz wziąć pod uwagę jej moc /wydajność/.
Grzałka, która jest dedykowana dla akwarium 20L nie utrzyma odpowiedniej temperatury w zbiorniku 100L. /przykład/
Przy niedostatecznej wydajności temperatura przy grzałce będzie OK. Natomiast w dolnej części zbiornika będzie jednym słowem za zimno.
Pozdrawiam
Mariusz
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem
No i lepiej grzać przez jakiś bufor, np. butelkę PET wypełnioną wodą, w tym grzałka i całość w nastawie. Chodzi o to, że grzałka mająca zbyt duża temperaturę na samej powierzchni będzie ubijała drożdże, które zamiast mnożyć się - pójdą na dno. Może się zdarzyć, że szybkość ubijania będzie większa niż pączkowania...
Oczywiście, moje rozważania są teoretyczne, po prostu takiego mam czuja.
Oczywiście, moje rozważania są teoretyczne, po prostu takiego mam czuja.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 113
- Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 5 BLG i święta za pasem
Witam,
Myślę, ze nowoczesne grzałki akwarystyczne nie mają takiej budowy jak zwykła grzałka do wody.
Temperatura oddawania ciepła /obudowa/ nie powinna przekraczać 30 stopni. ((może być niższa)) – ochrona fauny i flory.
Istotna jest moc grzałki…………. i oczywiście data produkcji
Pozdrawiam
Mariusz
Myślę, ze nowoczesne grzałki akwarystyczne nie mają takiej budowy jak zwykła grzałka do wody.
Temperatura oddawania ciepła /obudowa/ nie powinna przekraczać 30 stopni. ((może być niższa)) – ochrona fauny i flory.
Istotna jest moc grzałki…………. i oczywiście data produkcji
Pozdrawiam
Mariusz
-
Autor tematu - Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem
Wszystkie dotychczasowe nastawy robiłem z tą grzałką. Podejrzewam że po prostu piwnica się ochłodziła przez ostatnie mrozy i spadła temperatura pomimo grzałki. Ale jak tu przyspieszyć toto nie wiem. Mógłbym mieszać w pralce bo nie ma tego dużo ale czy to cos da ?
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 113
- Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 5 BLG i święta za pasem
Witam,
Podnieś temperaturę otoczenia w piwnicy.
- Nastaw wynieś do małego pomieszczenia – łatwiej nagrzać takie pomieszczenie i taniej.
-, Jeżeli chcesz ‘’dogrzewać’’ nastaw poprzez temperaturę otoczenia nastaw nie powinien być w naczyniu wykonanym z tworzywa sztucznego.
Tworzywa sztuczne są słabymi przewodnikami ociepla.
Pozdrawiam
Mariusz
Podnieś temperaturę otoczenia w piwnicy.
- Nastaw wynieś do małego pomieszczenia – łatwiej nagrzać takie pomieszczenie i taniej.
-, Jeżeli chcesz ‘’dogrzewać’’ nastaw poprzez temperaturę otoczenia nastaw nie powinien być w naczyniu wykonanym z tworzywa sztucznego.
Tworzywa sztuczne są słabymi przewodnikami ociepla.
Pozdrawiam
Mariusz
-
- Posty: 1412
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: 5 BLG i święta za pasem
Prosze Cie nie pisz takich głupot o pralce
Jak zależy Ci na szybkości, to odgotuj ten nastaw co masz (przy 5blg) i pozostały dunder
nastaw ponownie, odzyskasz cukier, a i na Święta bimber będzie , do jutra możesz
podgonić jeszcze przez dodanie do nastawu fosforanu dwuamonowego, wit. B1 i trochę
multiwitaminy, ale nie licz, że spadnie do -4blg. bo jak przy takiej pożywce przez noc
spadnie do 2blg to będzie dobrze.
Pozdrawiam
Jak zależy Ci na szybkości, to odgotuj ten nastaw co masz (przy 5blg) i pozostały dunder
nastaw ponownie, odzyskasz cukier, a i na Święta bimber będzie , do jutra możesz
podgonić jeszcze przez dodanie do nastawu fosforanu dwuamonowego, wit. B1 i trochę
multiwitaminy, ale nie licz, że spadnie do -4blg. bo jak przy takiej pożywce przez noc
spadnie do 2blg to będzie dobrze.
Pozdrawiam
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem
Kombinujecie jak dogrzać nastaw przez temperaturę pomieszczenia, a przecież wystarczy ocieplić beczkę. Nawet owinięcie starymi płaszczami, kocami itp, daje bardzo dobry efekt.
Trzymałem beczkę z kiszoną kapustą w pomieszczeniu, w którym było 5 stopni więcej niż na zewnątrz, owinięta była kocem i starą kurtką, i zaczynała zamarzać dopiero przy -10 w pomieszczeniu.
Trzymałem beczkę z kiszoną kapustą w pomieszczeniu, w którym było 5 stopni więcej niż na zewnątrz, owinięta była kocem i starą kurtką, i zaczynała zamarzać dopiero przy -10 w pomieszczeniu.
Re: 5 BLG i święta za pasem
Ja często dogrzewam nastaw 40L ,grzałką z termostatem przeznaczoną do 100 L akwarium. I uważam że nie ma żadnego negatywnego wpływu na drożdże. Zdarzało się też że grzałka była od samego początku fermentacji i drożdże rozmnażały się tak jak zawsze.No i lepiej grzać przez jakiś bufor, np. butelkę PET wypełnioną wodą, w tym grzałka i całość w nastawie. Chodzi o to, że grzałka mająca zbyt duża temperaturę na samej powierzchni będzie ubijała drożdże, które zamiast mnożyć się - pójdą na dno. Może się zdarzyć, że szybkość ubijania będzie większa niż pączkowania...
Oczywiście, moje rozważania są teoretyczne, po prostu takiego mam czuja.
-
Autor tematu - Posty: 963
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: 5 BLG i święta za pasem
Mój nastaw miał 40l i od początku grzałkę do 50l akwarium.
Ale co tam, już po kłopocie. Przepuściłem przy 5blg i nie jest najgorzej. Do następnego nastawu dałem mniej cukru i sporo dundru (miał nadal te 5blg ,około połowa nastawu) i śmiga już aż miło.
WESOŁEGO ALLELUJA WAM WSZYSTKIM
Ale co tam, już po kłopocie. Przepuściłem przy 5blg i nie jest najgorzej. Do następnego nastawu dałem mniej cukru i sporo dundru (miał nadal te 5blg ,około połowa nastawu) i śmiga już aż miło.
WESOŁEGO ALLELUJA WAM WSZYSTKIM
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię