Czym mierzyć zawartość alkoholu?
-
Autor tematu - Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam
Od wczoraj działam na Aabratku a odczytuję zwartość alkoholu za pomocą Alkoholomierza z Biowinu. Zawartość alkoholu od początku do końca wskazuje jako 94%. Nie ma co się rozpisywać na temat dobrze czy źle prowadzonego odbioru, gdyż przeprowadziłem pomiar nowo otwartego spirytusu laboratoryjnego - wskazuje 92%. Kupny absolut pokazuje poniżej 40% ( 38-39 ).
Wiem, że wina leży po stronie alkoholomierza. Dlatego pytam Was co możecie polecić w stosunkowo nie dużych pieniądzach.
Na allegro zainteresowałem się dwoma pozycjami:
legalizowany 68zł - http://allegro.pl/alkoholomierz-precyzy ... 46507.html
bez legalizacji, ale z przydatnym termometrem i tolerancją - http://allegro.pl/alkoholomierz-0-100-z ... 47619.html
Od wczoraj działam na Aabratku a odczytuję zwartość alkoholu za pomocą Alkoholomierza z Biowinu. Zawartość alkoholu od początku do końca wskazuje jako 94%. Nie ma co się rozpisywać na temat dobrze czy źle prowadzonego odbioru, gdyż przeprowadziłem pomiar nowo otwartego spirytusu laboratoryjnego - wskazuje 92%. Kupny absolut pokazuje poniżej 40% ( 38-39 ).
Wiem, że wina leży po stronie alkoholomierza. Dlatego pytam Was co możecie polecić w stosunkowo nie dużych pieniądzach.
Na allegro zainteresowałem się dwoma pozycjami:
legalizowany 68zł - http://allegro.pl/alkoholomierz-precyzy ... 46507.html
bez legalizacji, ale z przydatnym termometrem i tolerancją - http://allegro.pl/alkoholomierz-0-100-z ... 47619.html
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czym mierzyć zawartość alkoholu?
Obydwa są dobre. Ten z termometrem jest juz zaopatrzony w termometr dzięki temu możesz mierzyć temp. destylatu i tym samym wprowadzać korektę w/g tabel jeśli temperatura mierzonego destylatu będzie odbiegać od wzorcowej 20*C.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Czym mierzyć zawartość alkoholu?
Ja się zastanawiam nad tym - do mocnych alkoholi skala 70-100 %
http://allegro.pl/alkoholomierz-precyzy ... 51892.html
Mniejszy zakres to większa dokładność powinna być.
http://allegro.pl/alkoholomierz-precyzy ... 51892.html
Mniejszy zakres to większa dokładność powinna być.
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Czym mierzyć zawartość alkoholu?
Oglądałem i nie jestem zachwycony. Wg mnie jest za krótki. Skala nie jest zbyt dokładna. Zapewne będzie dobrze wskazywał ale nie licz na precyzję większą niż 1C.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Czym mierzyć zawartość alkoholu?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Czym mierzyć zawartość alkoholu?
Płytki w kuchni niestety każde szkło zamienią w...dużo mniejszego szkła Pancerne to takie, które wytrzymają kilka lat pracy, a nie hobbystycznego używania. W moim laboratorium są używane m.in. solomierze, a sam używam cukromierzy i alkoholomierzy.PETER29 pisze:Może i ja bym się skusił.
ZYGMUNT co znaczą pancerne - znaczy że płytki w kuchni im nie straszne bo już kilka tam dokonało żywota.
Pozdrawiam.
Niejeden Do domu 70-100% wydaje sie najrozsądniejszy, chociaż całkiem fajnie sprawdzałby sie 90-100 do kolumny.Zygmunt, jest ich tam kilka rodzai. Który masz Ty?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czym mierzyć zawartość alkoholu?
Ciężko się zdecydować. Są tam zarówno alkoholomierze jak i termoalkoholomierze. Do tego w różnych zakresach pomiarowych.
TERMOALKOHOLOMIERZE PRECYZYJNE 90-100uł,obj.% wydawałby się najbardziej odpowiedni do kolumny. Sam nie wiem. Do tego termometru należy zapewne doliczyć cylinderek. Cena wtedy na pewno przekroczy ponad 100zł.
TERMOALKOHOLOMIERZE PRECYZYJNE 90-100uł,obj.% wydawałby się najbardziej odpowiedni do kolumny. Sam nie wiem. Do tego termometru należy zapewne doliczyć cylinderek. Cena wtedy na pewno przekroczy ponad 100zł.
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czym mierzyć zawartość alkoholu?
Jeśli nie walczysz o każdy procent - tzn. nie jest Ci niezbędna dokładna wartość +-1%, to kup jeden z tych z pierwszego postu. Uwierz mi, że po czasie potrzebny będzie Ci taki co mierzy dokładnie w okolicach 40%, bo do takich wartości będziesz rozcieńczał spirytus aby otrzymać coś pijalnego. Przecież nie będziesz za każdym razem przekonywał się co otrzymałeś. Z czasem wszystko stanie się powtarzalne.
A to jaki mocny otrzymujesz spirytus to po kilku destylacjach nie będziesz potrzebował wiedzieć bo będziesz otrzymywał ciągle taki sam.
Ja się zrujnowałem na trzy z Gomaru - wydałem prawie 250zł i po kilkukrotnym użyciu leżą sobie w kącie i szpanują.
Mam też taki z termometrem jak z pierwszego postu i też się bardzo dobrze sprawdził. Raz nawet zostawiłem go w kegu, bo zapomniałem go wyjąć po pomiarze mocy wsadu który wlałem. Już po destylacji zauważyłem, że coś pływa w środku. Myślałem, że już będzie do niczego, a on dalej dobrze mierzy. Tylko termometr się "ugotował" i już nie pokazuje temperatury. Ale ten pomiar załatwiam termometrem ze sterownika.
A to jaki mocny otrzymujesz spirytus to po kilku destylacjach nie będziesz potrzebował wiedzieć bo będziesz otrzymywał ciągle taki sam.
Ja się zrujnowałem na trzy z Gomaru - wydałem prawie 250zł i po kilkukrotnym użyciu leżą sobie w kącie i szpanują.
Mam też taki z termometrem jak z pierwszego postu i też się bardzo dobrze sprawdził. Raz nawet zostawiłem go w kegu, bo zapomniałem go wyjąć po pomiarze mocy wsadu który wlałem. Już po destylacji zauważyłem, że coś pływa w środku. Myślałem, że już będzie do niczego, a on dalej dobrze mierzy. Tylko termometr się "ugotował" i już nie pokazuje temperatury. Ale ten pomiar załatwiam termometrem ze sterownika.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Czym mierzyć zawartość alkoholu?
Znalazłem coś takiego :
http://allegro.pl/alkoholomierz-termoal ... 05769.html
Do mierzenia mocy spirytusu było by chyba dobre ?
Z wysyłką 47 zł
Polska produkcja - długość 34 cm - tylko nie wiem czy to dobra cena czy nie ?
http://allegro.pl/alkoholomierz-termoal ... 05769.html
Do mierzenia mocy spirytusu było by chyba dobre ?
Z wysyłką 47 zł
Polska produkcja - długość 34 cm - tylko nie wiem czy to dobra cena czy nie ?
Re: Czym mierzyć zawartość alkoholu?
Popieram kol. lesgo58
Takie termometry to tylko na chwilę, a koszt? .Lepiej za to kupić cukier )
Termometry z biowinu są wystarczające, a jeżeli źle pokazuje to wystarczy postukać o drewniany blat (tylko delikatnie) z jednej czy z drugiej strony
aby w czystej wodzie 20C pokazywał 0%. One mają tą lekką wadę że karteczka ze skalą w środku może się przesunąć i trzeba je wtedy kalibrować.
Najważniejsze to 40% i miły zapach.
Będziesz Pan zaaadowolony
Takie termometry to tylko na chwilę, a koszt? .Lepiej za to kupić cukier )
Termometry z biowinu są wystarczające, a jeżeli źle pokazuje to wystarczy postukać o drewniany blat (tylko delikatnie) z jednej czy z drugiej strony
aby w czystej wodzie 20C pokazywał 0%. One mają tą lekką wadę że karteczka ze skalą w środku może się przesunąć i trzeba je wtedy kalibrować.
Najważniejsze to 40% i miły zapach.
Będziesz Pan zaaadowolony
-
Autor tematu - Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czym mierzyć zawartość alkoholu?
Przetestowałem w warunkach domowych termometr Francuskiej firmy ALLA FRANCE.
Jest to drugi termometr z pierwszego postu w tym temacie.
Porównałem go z używanym do tej pory alkoholomierzem z firmy BIOWIN.
Alkoholomierz z BIOWINu był dobry do czasu, kiedy nie przesiadłem się na kolumnę z głowicą Aabratka. Mimo prawidłowo przeprowadzonego procesu mój alkoholomierz pokazywał 94%. Tłumaczyłem to w ten sposób, że mimo wszystko coś mogło pójść nie tak.
W domu miałem zapieczętowaną butelkę spirytusu przemysłowego lub laboratoryjnego. Sam nie wiem gdyż nie ma na butelce żadnych etykiet. Po prostu spirytus pochodzi z hurtowni sprzedającej art. laboratoryjne. Podejrzewałem, że te 95% powinien mieć - pewności nie maiłem.
Po jego zbadaniu alkoholomierzem z BIOWINU okazało się, że pokazuje 91%. Wtedy też zgłupiałem. Dodam tylko, że pomiarów dokonywałem w temp. pokojowej - próbek i ich temp. nie badałem. Dopiero później doczytałem, że temp. jest bardzo ważna.
Wczoraj otrzymałem termometr zakupiony u kolegi 98% a wyniki przedstawiam poniżej.
Patrząc na dołączoną do alkoholomierza tabelę uwzględniającą temperaturę mierzonej próbki można obliczyć poszczególne zawartości alkoholu.
Dla spirytusu przemysłowego ( temp. 17st.C) :
ALLA FRANCE - 94% + 0.67% = 94,67%
BIOWIN - 91% + 0,74% = 91,74%
Dla mojego wyrobu ( 15.5st.C ) wskazuje lekko poniżej 15.5:
ALLA FRANCE - 94% + 1% = 95%
BIOWIN - 91% + 1,1% = 92,1%
Robiłem jeszcze porównanie dla innego wyrobu z Pot Stilla.
BIOWIN 55,5%
ALLA FRANCE 57,5%
Tak więc różnice dla spirytusu są spore bo aż 3%.
Wnioski wyciągniecie sami.
Boję się myśleć, jak mogą wyglądać różnice między legalizowanymi a tymi co porównałem. Więc jak ktoś pisze, że ma 96% na biowinowski bez uwzględnienia temperatur to nie ma co się podniecać. Bo mój zaniżał, Wasz może zawyżać. Loteria.
Na wodzie też mi pokazywał 0. Więc to nie jest żadnym wykładnikiem że Wasz jest skalibrowany jak należy.
Jeszcze jedno. W moim BIOWINU papierek z podziałką nie przesuwa się.
Jest to drugi termometr z pierwszego postu w tym temacie.
Porównałem go z używanym do tej pory alkoholomierzem z firmy BIOWIN.
Alkoholomierz z BIOWINu był dobry do czasu, kiedy nie przesiadłem się na kolumnę z głowicą Aabratka. Mimo prawidłowo przeprowadzonego procesu mój alkoholomierz pokazywał 94%. Tłumaczyłem to w ten sposób, że mimo wszystko coś mogło pójść nie tak.
W domu miałem zapieczętowaną butelkę spirytusu przemysłowego lub laboratoryjnego. Sam nie wiem gdyż nie ma na butelce żadnych etykiet. Po prostu spirytus pochodzi z hurtowni sprzedającej art. laboratoryjne. Podejrzewałem, że te 95% powinien mieć - pewności nie maiłem.
Po jego zbadaniu alkoholomierzem z BIOWINU okazało się, że pokazuje 91%. Wtedy też zgłupiałem. Dodam tylko, że pomiarów dokonywałem w temp. pokojowej - próbek i ich temp. nie badałem. Dopiero później doczytałem, że temp. jest bardzo ważna.
Wczoraj otrzymałem termometr zakupiony u kolegi 98% a wyniki przedstawiam poniżej.
Patrząc na dołączoną do alkoholomierza tabelę uwzględniającą temperaturę mierzonej próbki można obliczyć poszczególne zawartości alkoholu.
Dla spirytusu przemysłowego ( temp. 17st.C) :
ALLA FRANCE - 94% + 0.67% = 94,67%
BIOWIN - 91% + 0,74% = 91,74%
Dla mojego wyrobu ( 15.5st.C ) wskazuje lekko poniżej 15.5:
ALLA FRANCE - 94% + 1% = 95%
BIOWIN - 91% + 1,1% = 92,1%
Robiłem jeszcze porównanie dla innego wyrobu z Pot Stilla.
BIOWIN 55,5%
ALLA FRANCE 57,5%
Tak więc różnice dla spirytusu są spore bo aż 3%.
Wnioski wyciągniecie sami.
Boję się myśleć, jak mogą wyglądać różnice między legalizowanymi a tymi co porównałem. Więc jak ktoś pisze, że ma 96% na biowinowski bez uwzględnienia temperatur to nie ma co się podniecać. Bo mój zaniżał, Wasz może zawyżać. Loteria.
Na wodzie też mi pokazywał 0. Więc to nie jest żadnym wykładnikiem że Wasz jest skalibrowany jak należy.
Jeszcze jedno. W moim BIOWINU papierek z podziałką nie przesuwa się.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer