Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Zrobiłem nastaw z cukru 8 kg i 22l wody, zrobiłem jak w przepisie i nawet dodałem odrobinę kwasku cytrynowego. Dziś mija 6 dzień a nastaw jeszcze daje o sobie znać(raz na minute bąbelek). Sprawdzałem poziom cukru, a tu wskazuje w granicach 7 blg.
Jak mam go ratować? i czy się w ogóle da uratować, tak aby przerobił resztę cukru.
Jak mam go ratować? i czy się w ogóle da uratować, tak aby przerobił resztę cukru.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Temp dodania drożdży była ok 30stopni nie więcej niż 35. Niestety nie był napowietrzany.
Moja znajoma używa tych drożdży od jakiegoś czasu i nie ma tego typu komplikacji, uznaje je za najlepsze.
Mam ich jeszcze jedna paczkę, ale już tak silnego stężenia cukru dla nich nie zrobię.
Moja znajoma używa tych drożdży od jakiegoś czasu i nie ma tego typu komplikacji, uznaje je za najlepsze.
Mam ich jeszcze jedna paczkę, ale już tak silnego stężenia cukru dla nich nie zrobię.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Nie wiem czy to wina stężenia (nie znam tych drożdży) ale w tej sytuacji dolałbym po prostu wody o temp. 25-30*C i dobrze napowietrzył całość.
Jeśli nie ruszy to szybko na rurki i na pozostałym dundrze po dosłodzeniu zrób kolejny nastaw.
Jeśli nie ruszy to szybko na rurki i na pozostałym dundrze po dosłodzeniu zrób kolejny nastaw.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
A tak przy okazji, jak to nie podziała(opcjonalnie), jak doda się drożdży babuni powiedzmy 1/10 część kostki do umarłego zacieru, to on ożyje? I czy połączenie drożdży turbo 48 z rozrusznikiem pod koniec fermentacji, czyli drożdżami babuni czy to się w ogóle uda czy się może gryźć? jak nikt nie stosował, to sam sprawdzę
I tak zrobiłem właśnie. Mam nadzieję, że wynik będzie jakiego oczekuje czyli blg na 0.Emiel Regis pisze:Nie wiem czy to wina stężenia (nie znam tych drożdży) ale w tej sytuacji dolałbym po prostu wody o temp. 25-30*C i dobrze napowietrzył całość.
Jeśli nie ruszy to szybko na rurki i na pozostałym dundrze po dosłodzeniu zrób kolejny nastaw.
A tak przy okazji, jak to nie podziała(opcjonalnie), jak doda się drożdży babuni powiedzmy 1/10 część kostki do umarłego zacieru, to on ożyje? I czy połączenie drożdży turbo 48 z rozrusznikiem pod koniec fermentacji, czyli drożdżami babuni czy to się w ogóle uda czy się może gryźć? jak nikt nie stosował, to sam sprawdzę
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Niestety napowietrzenie, i rozcieńczenie nic nie dało, więc dodałem odrobinę tych drożdży babuni jedną dużą łyżkę. Rozpuściłem z 200ml ciepłej wody i dodałem do martwego nastawu. Teraz czekam, jak nic z tego nie będzie to pójdzie na rury takie jakie jest. A drożdży turbo 48 alcotec już nie kupię.
-
- Posty: 102
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Drożdże Alcotec Turbo 48 to dobre, wielokrotnie sprawdzone przeze mnie drożdże. Nigdy mnie nie zawiodły. Przyczyny twego niepowodzenia szukał bym w przygotowaniu nastawu. Jeszcze jedna uwaga - na zakończenie pracy drożdży cukromierz ma wskazywać -4, a nie zero.
-
- Posty: 61
- Rejestracja: środa, 4 kwie 2012, 12:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: centralna Polska
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Uparcie twierdzisz, że te drożdże są do niczego a nie chcesz zobaczyć swoich błędów w robieniu nastawu. Jeśli nie będziesz mierzył temperatury startowej, bo chyba tego nie robisz, to jeśli będzie za wysoka to ugotujesz każde drożdże i nigdy nie przerobią do końca nastawu.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
To już lepiej iść do monopolowego. Wyjdzie taniej i bezpieczniej.
A wystarczyło poczytać dokładnie instrukcje. Ewentualnie FAQ. A i kilka pierwszych lepszych tematów o użyciu drożdży.
Drożdże powyższe są jedne z najwdzięczniejszych i najlepszych do szybkich nastawów. Tylko trzeba mieć świadomość z czym ma się do czynienia.
Oto mamy czysty przypadek kompletnej ignorancji w tym co się robi. Nie tędy droga...Crooatoon pisze:Niestety napowietrzenie, i rozcieńczenie nic nie dało, więc dodałem odrobinę tych drożdży babuni jedną dużą łyżkę. Rozpuściłem z 200ml ciepłej wody i dodałem do martwego nastawu. Teraz czekam, jak nic z tego nie będzie to pójdzie na rury takie jakie jest. A drożdży turbo 48 alcotec już nie kupię.
To już lepiej iść do monopolowego. Wyjdzie taniej i bezpieczniej.
A wystarczyło poczytać dokładnie instrukcje. Ewentualnie FAQ. A i kilka pierwszych lepszych tematów o użyciu drożdży.
Drożdże powyższe są jedne z najwdzięczniejszych i najlepszych do szybkich nastawów. Tylko trzeba mieć świadomość z czym ma się do czynienia.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Poza tym kol. Crooatoon ogólnie cukrówki warto startować z 20-22blg
wtedy drożdże przerabiają wszystko, szybko, do końca i bez problemów, a na dokładne czytanie
instrukcji przymróż oko i kieruj się cukromierzem
Pozdrawiam
A widzisz gdzieś tu u nas FAQ - chyba Ci się "forumowe" kolory pomyliły kolego...lesgo58 pisze:A wystarczyło poczytać dokładnie instrukcje. Ewentualnie FAQ.
Poza tym kol. Crooatoon ogólnie cukrówki warto startować z 20-22blg
wtedy drożdże przerabiają wszystko, szybko, do końca i bez problemów, a na dokładne czytanie
instrukcji przymróż oko i kieruj się cukromierzem
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 2 maja 2010, 20:14
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Kolego mtx1985, dzięki za radę. Z tego co widzę, to wiedza bardziej praktyczna, i zapewne bardziej przydatna niż instrukcje producenta. Z pewnością będę teraz bardziej uważnie sprawdzał temp nastawu przed i po dodaniu drożdży, ale i te blg będę chciał utrzymywać w skali 20-22blg.
Pisałem już, że nastaw nadal ledwo zipie, więc zrobiłem jak napisałem z tymi drożdżami, i dziś o 22.00 jak wróciłem z pracy i zaszedłem sprawdzić jak się mniemają, czy coś się ruszyło... a się ruszyło, nie mocno ale na pewno szybciej niż przedtem. Więc drożdży nie zabił alkohol w zacierze i chłopaki coś tam robią (nie wystarczy czytać fora, czasem warto samemu swój własny sposób znaleźć).
Kolego kobuszki może masz racje, i dlatego przeanalizuje czynności które robiłem w czasie preparowania nastawu. Czyli będę miał na uwadze temp blg i drożdże.
Pisałem już, że nastaw nadal ledwo zipie, więc zrobiłem jak napisałem z tymi drożdżami, i dziś o 22.00 jak wróciłem z pracy i zaszedłem sprawdzić jak się mniemają, czy coś się ruszyło... a się ruszyło, nie mocno ale na pewno szybciej niż przedtem. Więc drożdży nie zabił alkohol w zacierze i chłopaki coś tam robią (nie wystarczy czytać fora, czasem warto samemu swój własny sposób znaleźć).
Kolego kobuszki może masz racje, i dlatego przeanalizuje czynności które robiłem w czasie preparowania nastawu. Czyli będę miał na uwadze temp blg i drożdże.
-
- Posty: 102
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Ściągnij sobie z forum kalkulator do przygotowania proporcji skladników w nastawie. Posłuży on ci do wstępnego dobrania proporcji: cukier,woda. Wody używaj z kranu,tak podgrzanej by łatwo w niej było rozpuścić cukier. Następnie tak jak radzi mtx1985, dokładnie ustal Blg nastawu na 22 - nie większe (regulujesz to dodawaniem ilości wody). Blg 22 jest optymalnym poziomem cukru i nie musisz sugerować się instrukcją drożdzy. Nastepny krok jest ważny - dodawanie drożdży. Poneważ użyta woda do rozpuszczenia cukru miała wyższą temperaturę, czekasz aż teperatura spadnie do 25 stopni C i dopiero wtedy dodajesz uwodnione drożdże intensywnie mieszając całość. Podałem mój sposób przygotowania nastawu, który nigdy mnie nie zawiódł.
Moim zdaniem nie tylko te czynności,ale po kolei.będę miał na uwadze temp blg i drożdże
Ściągnij sobie z forum kalkulator do przygotowania proporcji skladników w nastawie. Posłuży on ci do wstępnego dobrania proporcji: cukier,woda. Wody używaj z kranu,tak podgrzanej by łatwo w niej było rozpuścić cukier. Następnie tak jak radzi mtx1985, dokładnie ustal Blg nastawu na 22 - nie większe (regulujesz to dodawaniem ilości wody). Blg 22 jest optymalnym poziomem cukru i nie musisz sugerować się instrukcją drożdzy. Nastepny krok jest ważny - dodawanie drożdży. Poneważ użyta woda do rozpuszczenia cukru miała wyższą temperaturę, czekasz aż teperatura spadnie do 25 stopni C i dopiero wtedy dodajesz uwodnione drożdże intensywnie mieszając całość. Podałem mój sposób przygotowania nastawu, który nigdy mnie nie zawiódł.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Nie wiem czy mnie jako takiemu świeżakowi wolno się udzielać , ale skoro ja widzę podstawowe błędy w wykonaniu nastawu więc coś w tym musi być. (wiedzę swoją opieram na wiadomościach z tego forum)
Zaczynając od temp wody na nastaw pisałeś o ok 30* nie więcej niż 35* przyjmijmy 33*
A pracujące drożdże podnoszą temp nastawu, co może doprowadzić do autodestrukcji, w moim przypadku mojego pierwszego nastawu z zeszłego tyg temp wody do zapodania drożdży 25* temp otoczenia 22* po ok 12h temp wzrosła do 30*, zakręciłem kaloryfer i co jakiś czas wierzyłem pokój a temp utrzymywała mi się 28* później już ok 25-26* przy otoczeniu 21*.
Kolejna sprawa to napowietrzanie gdzie wszyscy o tym piszą a ty tego nie zrobiłeś. I masz klops , to co się ożywiło i zaczęło pracować mogło paść pod wpływem temp którą wytworzyło.
Także następnym razem spokojnie możesz brać te drożdże tylko przyłóż się do podstaw.
Zaczynając od temp wody na nastaw pisałeś o ok 30* nie więcej niż 35* przyjmijmy 33*
A pracujące drożdże podnoszą temp nastawu, co może doprowadzić do autodestrukcji, w moim przypadku mojego pierwszego nastawu z zeszłego tyg temp wody do zapodania drożdży 25* temp otoczenia 22* po ok 12h temp wzrosła do 30*, zakręciłem kaloryfer i co jakiś czas wierzyłem pokój a temp utrzymywała mi się 28* później już ok 25-26* przy otoczeniu 21*.
Kolejna sprawa to napowietrzanie gdzie wszyscy o tym piszą a ty tego nie zrobiłeś. I masz klops , to co się ożywiło i zaczęło pracować mogło paść pod wpływem temp którą wytworzyło.
Także następnym razem spokojnie możesz brać te drożdże tylko przyłóż się do podstaw.
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Witam wszystkich. Mój pierwszy post. Forum mnie powaliło. Toż to uniwersytet. Duży szacun. Mój pierwszy nastaw na tych drożdżach. Trzymałem się instrukcji i jest książkowo. Temp. nastawu 32 stopnie zmierzone termometrem lekarskim. Po 4 dobach cukier zero. Po 5 i pół doby cukier -4. Z ciekawości, choć zdaje sobie sprawę, że to nie jest dokładny pomiar, wrzuciłem w menzurkę alkometr i pokazał 20 koni. Teraz się klaruje. Pozdrawiam.
p.s.
Zapomniałem dodać. W chałupie 25 stopni.
p.s.
Zapomniałem dodać. W chałupie 25 stopni.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
nigdy alkoholomierz nie da Ci prawidłowewgo wyniku - nawet nie będzie on blisko stanu faktycznego
To nie jest kolego żaden pomiar Alkoholomierzem (alkometrem) mierzymy stężenie czystej, a nie nastawu,Z ciekawości, choć zdaje sobie sprawę, że to nie jest dokładny pomiar, wrzuciłem w menzurkę alkometr i pokazał 20 koni.
nigdy alkoholomierz nie da Ci prawidłowewgo wyniku - nawet nie będzie on blisko stanu faktycznego
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Ponieważ dopiero szykuję się do mojej pierwszej psoty i zbieram ku temu wiedzę - która wbrew pozorom, dla laika takiego jak ja nie jest czytelna i prosta. Muszę i chcę zadać jedno nurtujące mnie pytanie...
Czy jeśli szykujemy cukrówkę na TurboDrożdżach, w beczce 60 litrowej, w celu napowietrzenia drożdży można użyć zwykłego akwariowego "brzęczyka" osadzonego na dnie?
Jakie są zalety, wady lub alternatywy dla takiego pomysłu napowietrzania.
PS: czytam forum, lecz albom ślepy, albo nie ma odpowiedzi na to pytanie (nie wykluczam ślepoty:P )
Czy jeśli szykujemy cukrówkę na TurboDrożdżach, w beczce 60 litrowej, w celu napowietrzenia drożdży można użyć zwykłego akwariowego "brzęczyka" osadzonego na dnie?
Jakie są zalety, wady lub alternatywy dla takiego pomysłu napowietrzania.
PS: czytam forum, lecz albom ślepy, albo nie ma odpowiedzi na to pytanie (nie wykluczam ślepoty:P )
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Komplementy za pomysł...Było już o tym ale jeśli nie udało Ci się trafić na taki artykuł i sam to wymyśliłeś to tylko pochwalić za dobrze obrany kierunek...
P.S. Przy tak dużym nastawie napowietrzanie pompką będzie bardzo długo trwało, lepiej mieszadłem na wiertarce.
P.S. Przy tak dużym nastawie napowietrzanie pompką będzie bardzo długo trwało, lepiej mieszadłem na wiertarce.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Alcotec 48 turbo- problem z przerobem cukru
Dodam tylko, że napowietrzenie stosuje zaraz po dodaniu drożdży (albo jeszcze przed) do nastawu. Później to już tylko drożdże mają przerabiać cukier na alkohol i nie trzeba im dodatkowej porcji świeżego powietrza więc tak, jak pisze lesgo, wiertarka z mieszadełkiem szybko i skutecznie załatwia sprawę
SPIRITUS FLAT UBI VULT