Witam Panowie.
Mam zamiar nastawić 120l na drożdżach MOSKVA.
Pytanie: Czy Ktoś z Was szanownej braci robił taką ilość? Chodzi o to że nie wiem ile dać cukru i ile paczek drożdży,
boję się że przy tej ilości wody, cukru ok40kg (ile cukru żeby było ok.18%)i 5 paczek drożdży mogą mi się zagotować ,
więc może ok. 3 paczek, będą wolniejsze a jak przerobią to będzie miniej fuzli.
Prosze o podzielenie się swoimi doświadczeniami
nastaw na 120L i drożdże MOSKVA jak zrobić
-
- Posty: 30
- Rejestracja: niedziela, 16 sty 2011, 21:46
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: piwo, wódeczki smakowe (swojskie)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Praszka
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: nastaw na 120L i drożdże MOSKVA jak zrobić
http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... t6746.html
Witam.
Tu koledzy rozkminili- Spiritferm Moskva Style. Pogadaj z Emiel Regis, chce nastawić 180-200litrów. Pewnie ma jakąś taktykę na taką ilość. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to chcesz nastawić 120 litrów wody plus 40 kilogramów cukru.
Wyjdzie Ci ok.144 litry nastawu, te proporcję powinny Ci dać ok. 13.8%. Z kolei gdybyś rozpuścił te 40 kilo cukru i dopełnił do 120 litrów, to powinieneś uzyskać ok.16.6%.
W tej drugiej opcji proporcje cukru do wody byłyby 2.4 litra wody na 1 kilo cukru. Blg też byłoby w tej proporcji wysokie, choć kolega- radius nastawiał początek na blg 30 i poszło Jestem uczniem tego forum,ale jeżeli czegoś nie doczytałem i wprowadzam kolegę w błąd proszę mnie poprawić.
Nie liczyłbym na 20% z 20 litrów wody plus 8 kilo cukru,co daje 25 litrów nastawu ogółem i sugerowane 20% w 5 dni. Ta proporcja, o ile drożdże przerobią cały cukier daje ok.16%. Co do ilości opakowań na te 120 literków, to myślę że 3 paczuszki spokojnie sobie poradzą. Pozdrawiam.
Witam.
Tu koledzy rozkminili- Spiritferm Moskva Style. Pogadaj z Emiel Regis, chce nastawić 180-200litrów. Pewnie ma jakąś taktykę na taką ilość. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to chcesz nastawić 120 litrów wody plus 40 kilogramów cukru.
Wyjdzie Ci ok.144 litry nastawu, te proporcję powinny Ci dać ok. 13.8%. Z kolei gdybyś rozpuścił te 40 kilo cukru i dopełnił do 120 litrów, to powinieneś uzyskać ok.16.6%.
W tej drugiej opcji proporcje cukru do wody byłyby 2.4 litra wody na 1 kilo cukru. Blg też byłoby w tej proporcji wysokie, choć kolega- radius nastawiał początek na blg 30 i poszło Jestem uczniem tego forum,ale jeżeli czegoś nie doczytałem i wprowadzam kolegę w błąd proszę mnie poprawić.
Nie liczyłbym na 20% z 20 litrów wody plus 8 kilo cukru,co daje 25 litrów nastawu ogółem i sugerowane 20% w 5 dni. Ta proporcja, o ile drożdże przerobią cały cukier daje ok.16%. Co do ilości opakowań na te 120 literków, to myślę że 3 paczuszki spokojnie sobie poradzą. Pozdrawiam.
Re: nastaw na 120L i drożdże MOSKVA jak zrobić
Dzięki arek
Też nie chce mi się wierzyć,że na taką ilość forumowiczów jeszcze nikt nie robił na moskvie przyblożonych ilości.
Mam beczkę 120l więc woda i cukier łącznie dadzą ok 110l,
Panowie czy drożdze (te 3 paczki) trzeba wspomóc np. przeciererm pomidorowym, czy czymś innym?
Pozdrawiam
Też nie chce mi się wierzyć,że na taką ilość forumowiczów jeszcze nikt nie robił na moskvie przyblożonych ilości.
Mam beczkę 120l więc woda i cukier łącznie dadzą ok 110l,
Panowie czy drożdze (te 3 paczki) trzeba wspomóc np. przeciererm pomidorowym, czy czymś innym?
Pozdrawiam
-
- Posty: 30
- Rejestracja: niedziela, 16 sty 2011, 21:46
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: piwo, wódeczki smakowe (swojskie)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Praszka
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: nastaw na 120L i drożdże MOSKVA jak zrobić
Witam ponownie. Taka jest moja propozycja- daj 30 kilogramów cukru i 92 litry wody, to w sumie da żądane przez Ciebie 110 litrów nastawu. Wychodzi ok.3 litry wody na 1 kilogram cukru. Przy takich proporcjach blg będzie na dość bezpiecznym poziomie. Te trzy paczki drożdży poradzą sobie wtedy bez żadnych wspomagaczy. Uzyskasz nastaw o mocy 13.6% i ok.15.6 litra spirolu minus odpady. Myślę, że nawet jak byś dał dwie paczki drożdży też by sobie poradziły- tylko czas by się dość mocno wydłużył.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: nastaw na 120L i drożdże MOSKVA jak zrobić
Cel to uzyskanie maksymalnie wysokiej jakości nastawu na glukozie o mocy 10-12%.
Zacznę od jednej paczki (w lecie udało mi się zrobić prawie 100l wina z zacieranego pszenżyta z dodatkami z jednej paczki drożdży winnych Tokay), będę stopniowo, w miarę spadku blg dodawał wody, glukozy, startych jabłek i ew. bio przecieru pomidorowego.
Całość w temp ok 16-17'C.
Relacja niebawem
U mnie to będzie wyglądało tak, że zamierzam nastawić beczkę 220l.arek pisze:Emiel Regis, chce nastawić 180-200litrów. Pewnie ma jakąś taktykę na taką ilość.
Cel to uzyskanie maksymalnie wysokiej jakości nastawu na glukozie o mocy 10-12%.
Zacznę od jednej paczki (w lecie udało mi się zrobić prawie 100l wina z zacieranego pszenżyta z dodatkami z jednej paczki drożdży winnych Tokay), będę stopniowo, w miarę spadku blg dodawał wody, glukozy, startych jabłek i ew. bio przecieru pomidorowego.
Całość w temp ok 16-17'C.
Relacja niebawem
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 206
- Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: nastaw na 120L i drożdże MOSKVA jak zrobić
Drożdże tej firmy pracują bardzo dobrze. Sprawdzone. Ilość paczek zależy od tego ile masz czasu. Jeżeli masz go więcej możesz dać dwie. Częste napowietrzanie i pomiary zawartości cukru pozwolą Ci w odpowiednim czasie zareagować i dodać pożywki. Ważna jest też temperatura, ja mam włączoną grzałkę z termostatem, bo temperatura otoczenia wynosi 14-15°C. Zawsze efekt końcowy to -3-4 Blg na podwójnym nastawie tj. jedna paczka na 50l nastawu.
Re: nastaw na 120L i drożdże MOSKVA jak zrobić
Witam kolegów.
Możecie się podzielić doświadczeniem i powiedzieć, jaki czas potrzebują moskvy na przerobienie 32kg cukru w ok 95 l wody?
Nastawiłem 5 dni temu moskvy w fermentatorach i pięknie zeszły do -4.
4 dni temu nastawiłem 1 raz moskvy w dużym nastawie jw. i jak narazie ok. 4 albo 5 Blg. Do beczki użyłem 3 paczek. Temp. początkowa była 27C, ok. 27 Blg.
Przez pierwsze dni drożdże pięknie pracowały, a teraz ucichły.
Wszystko to stoi w temperaturze pokojowe 20C. W beczce temp. spadła do 20C.
Czy mogę jakoś wspomóc drożdże? Boję się, że stanie na tych 5 Blg.
Dolać świeżej wody? Może dosypać świeżych drożdży z paczki?
Poradzicie?
Możecie się podzielić doświadczeniem i powiedzieć, jaki czas potrzebują moskvy na przerobienie 32kg cukru w ok 95 l wody?
Nastawiłem 5 dni temu moskvy w fermentatorach i pięknie zeszły do -4.
4 dni temu nastawiłem 1 raz moskvy w dużym nastawie jw. i jak narazie ok. 4 albo 5 Blg. Do beczki użyłem 3 paczek. Temp. początkowa była 27C, ok. 27 Blg.
Przez pierwsze dni drożdże pięknie pracowały, a teraz ucichły.
Wszystko to stoi w temperaturze pokojowe 20C. W beczce temp. spadła do 20C.
Czy mogę jakoś wspomóc drożdże? Boję się, że stanie na tych 5 Blg.
Dolać świeżej wody? Może dosypać świeżych drożdży z paczki?
Poradzicie?
Re: nastaw na 120L i drożdże MOSKVA jak zrobić
Witam ponownie.
Wreszcie mogę podzielić się z Wami moimi doświadczeniami
A więc:
33 kg cukru -królewski
3 paczki Moskva style
woda do objętości 100L wyszło ok.26-27 blg.
I tu odrazu zonk: Dla czego tak małe blg? chyba słaby cukier
Jedziemy dalej.
Start drożdży powolny, ale po 48 h blg spadło do 7, temp nastawu 27-28 st.C i zwolniło pracę (może to być przez wychłodzenie pomieszczenia)
po 6 dniach -2 blg, temp 18 st.C
Odstawiam do klarowania-niestety 1 paczka Super clar nie wyklarowała idealnie, ale nie czekałem dłużej.
Podsumowując drożdżaki do polecenia ładnie pracują, mało piany (szumu) i zapach bardzo łagodny,
nastepnym razem zrobię z 2 paczek zobaczymy.
Efekty:
nastaw podzielony na 3 części i kolejno:
1. 200ml -podpałka
1L -przedgon
4L-serce 95%
0,5L pogon 90%
2. 200ml- podpałka
0,6L -przedgon
4,5L-serce 95%
0,7L pogon 80%
3. 200ml- podpałka
0,5L -przedgon
4,5L-serce 95%
1L pogon 70%
Czyli łącznie podpałka+przedgony+2,7L, gon13L i pogony
Co Koledzy o tych ilościach sądzicie? Serce bedę jeszcze raz puszczał
Wreszcie mogę podzielić się z Wami moimi doświadczeniami
A więc:
33 kg cukru -królewski
3 paczki Moskva style
woda do objętości 100L wyszło ok.26-27 blg.
I tu odrazu zonk: Dla czego tak małe blg? chyba słaby cukier
Jedziemy dalej.
Start drożdży powolny, ale po 48 h blg spadło do 7, temp nastawu 27-28 st.C i zwolniło pracę (może to być przez wychłodzenie pomieszczenia)
po 6 dniach -2 blg, temp 18 st.C
Odstawiam do klarowania-niestety 1 paczka Super clar nie wyklarowała idealnie, ale nie czekałem dłużej.
Podsumowując drożdżaki do polecenia ładnie pracują, mało piany (szumu) i zapach bardzo łagodny,
nastepnym razem zrobię z 2 paczek zobaczymy.
Efekty:
nastaw podzielony na 3 części i kolejno:
1. 200ml -podpałka
1L -przedgon
4L-serce 95%
0,5L pogon 90%
2. 200ml- podpałka
0,6L -przedgon
4,5L-serce 95%
0,7L pogon 80%
3. 200ml- podpałka
0,5L -przedgon
4,5L-serce 95%
1L pogon 70%
Czyli łącznie podpałka+przedgony+2,7L, gon13L i pogony
Co Koledzy o tych ilościach sądzicie? Serce bedę jeszcze raz puszczał