marcin0409

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Awatar użytkownika

Autor tematu
marcin0409
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2013, 17:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Podkarpackie

Post autor: marcin0409 »

Witam
Od miesiąca kompletnie oszalałem na punkcie psocenia, trafiłem też na tą
stronkę, skarbnicę wiedzy, zgromadziłem już podstawowy sprzęt, tj.szybkowar
9l, rurka miedziana 2m, do tego chłodnica z pcv 50cm na 7,5cm, 1m wężyka
silikonowego na łączenia i uszczelki, króćce itp.
Wydałem na wszystko jakieś 160zl.
Dziś pierwszy raz psociłem ale H2O dla próby, chłodnica trochę ciekła ale
już poprawione, po za tym ok.
Woda przedestylowana kapała ładnie jakieś 50ml na 10min i była całkiem zimna(-:
Zacier 1410 już stoi 5 dni, ku mojemu zdziwieniu fermentacja burzliwa
ustaje, po spróbowaniu alkoholu ma już na mój smak jakieś 10-12 procent, a na tym trochę się znam bo wina robię od dzieciństwa.
Zaskoczyło mnie tylko to że na drożdżach piekarniczych można takie coś osiągnąć.
Dodam ze stoi w butelce 5l kolo kaloryfera 25-28 "C.
Dużą wagę przywiązuję do bezpieczeństwa, obawiam się oparów bo mam małą
kuchnię, sprzęt dość szczelny, jedynie zostają opary unoszące się z butelki
do której kapie destylat ale to chyba nie jest duże zagrożenie, co
sądzicie???
Pozdrawiam Wszystkich gorąco
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lut 2013, 22:20 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pauzy po przecinkach, ogonki, kosmetyka
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: marcin0409

Post autor: radius »

Witamy kolejnego "zarażonego". Zobaczysz, że z tej zarazy trudno się wyleczyć :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: marcin0409

Post autor: silvio2007 »

Ciekaw jestem kiedy postanowisz, zbudować kolumnę.
Tak jak napisał kolega, z tej pasji trudno się wyleczyć.
Pozdrawiam kolegów
Awatar użytkownika

Autor tematu
marcin0409
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2013, 17:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Podkarpackie
Re: marcin0409

Post autor: marcin0409 »

Dziś wykonałem pierwszą destylacje, zacier klasyczny 1410 plus 200g cukru, 2x zlewany znad osadu nie do końca sklarowany wg cukromierza -3blg, na smak jakieś 14-15 procent.
Otrzymałem całkowicie klarowny napój w proporcjach:
-50ml-70 procent rozpuszczalnik
-500ml 60 procent bimber 10x lepszy od polskiej wódki, tej niestety nie mogę pić, nie trawię jej, dosłownie na drugi dzień wymiotuje, te 500ml nie ma posmaku drożdży a raczej wina coś w rodzaju mocny koniak (-:
-330ml 45 procent lekki posmak drożdży
-250ml 30 procent, jak spadło do 25 procent przerwałem żona chciała obiad gotować
W planach teraz mam nastaw z ryżu na 20L na drożdżach winnych Tokay.
Pozdrawiam...
Ostatnio zmieniony środa, 6 lut 2013, 20:26 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spacje po przecinkach
Awatar użytkownika

marcin0616@
30
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 00:08
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: gostynin
Re: marcin0409

Post autor: marcin0616@ »

Witam imiennika, sprzęt masz szalony :D
Awatar użytkownika

ZdroweDomowe
50
Posty: 87
Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: marcin0409

Post autor: ZdroweDomowe »

Gratuluję psocenia na własnoręcznie wykonanym sprzęcie. Przypuszczam, zresztą tak jak poprzednik, że niebawem zapragniesz zbudować kolumnę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Autor tematu
marcin0409
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2013, 17:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Podkarpackie
Re: marcin0409

Post autor: marcin0409 »

Tak kolego, dokładnie marzy mi się kolumna, najgorszy problem to spawanie. Na razie rozbudowuję ten sprzęt co mam, szklany deflegmator już doszedł, dochodzą też nastawy 1405, 1410 i 25l wina ryżowego. Zobaczymy co tym razem wyjdzie, może przejadę dwa razy. A co do 1410 to dobra proporcja fermentuje naprawdę burzliwie. 1405 to już
nie to samo. Fermentacja znacznie wolniejsza nawet z przecierem. Po tygodniu na 1410 mam -3blg, a na 1405 +6blg. Jednym słowem nasi dziadkowie mieli racje dając 10dkg drożdży, nawet winne drożdże wymiękają, w planach mam teraz 25l na t3.Pozdrawiam...
Ostatnio zmieniony sobota, 16 lut 2013, 15:53 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka- głownie spacje
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: marcin0409

Post autor: panta_rei »

Jakbyś tak nie wstydził się i przyznał w jakiej okolicy mieszkasz to ja, jeśli masz blisko, a może ktoś inny mógłby Ci w tym spawaniu pomóc.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Autor tematu
marcin0409
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2013, 17:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Podkarpackie
Re: marcin0409

Post autor: marcin0409 »

Dziś psociłem ponownie zacier 1410,tym razem do sprzętu dodałem deflegmator jak na foto,ale nie zaobserwowałem dużego wzrostu mocy,jedynie ok 5 procent,otrzymałem:
-50ml 75proc.
-500ml 65proc.
-330ml 50proc.
-300ml 38proc. pogony
do zacieru dodałem pogony z poprzedniej akcji 250ml 30proc.
I teraz już nie wiem czy minimalny wzrost mocy to zasługa deflegmatora czy pogonów???
Deflegmator zamontowany jak na zdjęciu.Nie wiem czy poprawił się smak bo jeszcze nie próbowałem.
Dziękuję Panta_rei za dobre chęci,jednak ja jestem z Podkarpacia.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: marcin0409

Post autor: PETER29 »

Wyrzuć te szklane rureczki a napchaj miedzi. Poprawi troszkę woltarz a smak na pewno.
U mnie na podobnej konstrukcji zaczynało kapać od 82 - 84 % zależało od alko. Jak to jet u Ciebie.

Pozdrawiam.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

Autor tematu
marcin0409
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2013, 17:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Podkarpackie
Re: marcin0409

Post autor: marcin0409 »

Wczoraj próbowałem mojego drugiego destylatu i tu zaskoczenie, czuć drożdże i typowy bimber, pierwszy to było całkiem co innego a przepis ten sam.
Myślę ze to wina deflegmatora, zastanawiam się czy to nie jest tak wydajność kontra smak???
Odlałem pierwszą 50 ml, jednak w nich chyba nie było tych rożnych lekkich syfów, bo DZIĘKI deflegmatorowi skropliły się i poleciały z powrotem do gara, i leciały stopniowo podczas całej destylacji jako destylat. To moje przemyślenie (-:
Jeśli się mylę sprostujcie mnie,ale destylat ma dziwny kwaskowaty drożdżowaty smak, teraz wiem przynajmniej co to berbelucha (-:
Więc dałem wszystko poza 50ml do gara i jeszcze raz bez deflegmatora, przed chwilą skończyłem otrzymałem:
50ml rozpuszczalnik 75 procent
500ml 68 procent
200ml 40 procent
150ml 20 procent pogony
500ml+200ml zmieszałem rozpuściłem do 43 procent i zabarwiłem karmelem zapach o niebo lepszy próba w sobotę.
Czy deflegmator tak działa, że kosztem smaku uzyskuje się moc? Czy sprawa całego zamieszania może być 200ml pogonów dodanych z pierwszej próby? Pozdrawiam.

Po "." i "," stawiamy SPACJE!!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: marcin0409

Post autor: Wald »

Na pot-still'u są dwie podstawowe zasady. Pierwsza, im wolniej, tym lepiej. Tempo można podkręcać, ale jakość wtedy żegnasz. Druga to odpowiedni podział destylatu na części: przedgon; gon właściwy (serce) i pogon. Wszystko jest już dobrze opisane na forum. Czytaj i poznawaj tajniki naszego hobby.

P.S. Po drugim gotowaniu jakość zawsze jest dużo lepsza, a z deflegmatorem, dobrze prowadzony proces daje doskonały wynik.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
marcin0409
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2013, 17:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Podkarpackie
Re: marcin0409

Post autor: marcin0409 »

Dzięki za rady,tak czytałem już o tym ale teraz wezmę to sobie bardziej do serca.
Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego bez deflegmatora wyszło lepiej niż z nim tempo i oddzielanie destylacji takie samo???
W zasadzie to przeczytałem już jakieś 80procent forum,są na nim rożne informacje od bardzo przydatnych(większość)po gorsze,sprzeczne ze sobą...Cóż wniosek jeden wiedza wiedzą a praktyka praktyką, a praktyki mam na razie bardzo mało pozdrawiam...
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: marcin0409

Post autor: Emiel Regis »

marcin0409 pisze:rożne informacje od bardzo przydatnych(większość)po gorsze,sprzeczne ze sobą...
Zwracaj uwagę na daty postów, te sprzed kilku lat mogą być już nieaktualne, wiedza idzie do przodu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

huba74
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 8 lis 2012, 22:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: marcin0409

Post autor: huba74 »

Dogi kolego, na mój sprzęt do tej pory wydałem 3000zł i dalej będę wydawał.
Lubie to robić, a gotowego wyrobu mam 60l.
Niech moc będzie z tobą . :klaszcze:
Awatar użytkownika

Autor tematu
marcin0409
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2013, 17:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Podkarpackie
Re: marcin0409

Post autor: marcin0409 »

No to kolego huba74 gratuluje sprzętu, ja na razie zaczynam marzyć o kegu 30l i jakiejś metrowej kolumnie z zimnymi palcami, żeby weszła na kuchenkę bo psoce w bloku,a szybkowar 9l to mala pojemność chociaż nie narzekam, liczy się przyjemność psocenia!Pozdrawiam wszystkich!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”