Przestroga 2

Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy

Post autor: jajek12 »

Witam.
Trzeba uważać! Bo się może tak skończyć:
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Przestroga 2

Post autor: Kucyk »

Buuuuuu! Nie pokazali co pier.... :cry:

mani51
50
Posty: 61
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 10:19
Krótko o sobie: Koala
Ulubiony Alkohol: jeszcze nie piłem ale chyba mój będzie najlepszy :P
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: Przestroga 2

Post autor: mani51 »

to czerwone to zapewne resztki pędzącego :mrgreen:
Pozdrawiam
Mariusz

djprezes
50
Posty: 63
Rejestracja: sobota, 3 sty 2009, 18:33
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Przestroga 2

Post autor: djprezes »

o kurrrrrrrrrrrrrde...

superfuryanimal
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 25 sie 2009, 12:01
Re: Przestroga 2

Post autor: superfuryanimal »

łolaboga... wielkie halo od razu :odlot: tam się tylko deczko coś przytkało :hahaha:
pamiętam. ten pierwszy raz był w bańce na mleko.

zenonkosa
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 2 sty 2010, 17:31
Re: Przestroga 2

Post autor: zenonkosa »

Fakt to czerwone to raczej nie resztki tego co destylował(czarny humor).

NORMALNE SKUTKI PĘDZENIA BIMBRU:

BYĆ PIJANYM/wniebowciętym I MIEĆ PEŁNY PORTFEL
Awatar użytkownika

jouu
200
Posty: 242
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Przestroga 2

Post autor: jouu »

Żal tych firanek :(
Dobry bimber nie jest zły ;]

magik88r
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 5 sty 2010, 14:45
Re: Przestroga 2

Post autor: magik88r »

moja kuchnia wygladala 3 razy gorzej jak zatkalo szybkowar z buraczkami na cwikle... wiec nie tylko pedzenie jest takie niebezpieczne :P

arturo278
50
Posty: 67
Rejestracja: piątek, 20 lis 2009, 19:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: psota browar i naleweczka dobra :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Re: Przestroga 2

Post autor: arturo278 »

Witam dla tego warto cedzić zacirki to się uniknie takowych niespodzianek :D.
Kto nie dąży do rzeczy nie możliwych nigdy nich nie osiągnie
Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Przestroga 2

Post autor: Qwet »

Róbcie spirytus z 1410 to nic wam nie wybuchnie :)
zenonkosa pisze:...I MIEĆ PEŁNY PORTFEL
Otarłeś się o złamanie manifestu PDPT :(
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)
Awatar użytkownika

Moltus
30
Posty: 33
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2009, 19:24
Krótko o sobie: Wporzo koleś
Ulubiony Alkohol: bez różnicy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przestroga 2

Post autor: Moltus »

EEEE tam, równie dobrze mógłby walnąć przytkany szybkowar... Robienie hałasu o nic. Przynajmniej gotowanie tak rosołu jeszcze jest legalne :cry:
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Przestroga 2

Post autor: Zygmunt »

Zależy z czego ten rosół gotujesz...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Przestroga 2

Post autor: Kucyk »

...no, gotowanie na niemowlakach może być ryzykowne. :o

mateusz0177
20
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 26 gru 2009, 19:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: śliwowica
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przestroga 2

Post autor: mateusz0177 »

I dlatego nie wolno kociołków zciskać srubami i tym podobnym......
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Przestroga 2

Post autor: Kucyk »

Mateusz, a może tak najpierw pomyślisz, a potem napiszesz? Sądząc po Twoim poprzednim poście :evil: http://alkohole-domowe.com/forum/post13969.html#p13969 Twoja wiedza jest dość rozległa...
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Przestroga 2

Post autor: Maciej_K »

Piszemy (w różnych postach, w różnych wątkach) o niebezpieczeństwie wzrostu ciśnienia i zaworach bezpieczeństwa, które mają nas chronić przed wybuchem kotła.
Tak mi się ostatnio przypomniało, że w kegach takie zabezpieczenie przed rozerwaniem jest i nie wiem, czy każdy z posiadaczy je zauważył. Chodzi o takie małe nacięcie (z jakiś 1cm średnicy) w kształcie niedomkniętego koła na górnym sklepieniu beczki, zaraz przy kołnierzu. Niewykluczone, że w różnych kegach może być ono w różnych miejscach. Dobrze będzie, jeśli nikt w tym miejscu nie będzie majstrował. To jest fragment blachy, który jako pierwszy podda się zniszczeniu w razie jakiejś katastrofy - dodatkowo umieszczony jest tak, że nie powinien nikogo zranić.
Producenci beczek ciśnieniowych pomyśleli więc zawczasu o pracownikach browarów, magazynierach, dostawcach i barman(k)ach. A nasza korzyść, mimo że przez nich niezamierzona, jest oczywista. :)
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

fremen
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 6 lut 2010, 14:48
Re: Przestroga 2

Post autor: fremen »

Ale jaja! mam identyczny układ w kuchni i identycznie podwieszone szafki i okap :D Przez chwilę prawie byłem pewny że to z mojego blokowiska, ale brak charakterystycznej rury i trochę zbyt szeroka ta kuchnia :D
Ciekawe co tak krwiście wywaliło
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach ;)
Awatar użytkownika

Kami
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 6 maja 2010, 20:10
Krótko o sobie: Jestem z charakteru melancholikiem i mam wyjątkowo słaby zmysł ekspresji. Mnie nie da się poznać ;]
Ulubiony Alkohol: Tanie winiacze z laurami konsumenta... joke jeszcze nie jestem smakoszem na tyle by coś wybrać
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Przestroga 2

Post autor: Kami »

Rzeczywiście filmik pobudza wyobraźnie (te krwawe zacieki :klaszcze: )
Jeśli kiedyś zrobię własnego psotnika to umieszczę go w piwniczce mojego domu. Mam tam kuchenkę do podgrzewania i wannę + umywalkę do chłodzenia, a że to piwnica to nawet jakby mi tak wybuchło nie będzie trzeba sprzątać (chyba że wybuchnie przy mnie :P )
Jestem wód(z/a) pędzący jeleń
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”