Szczerze mówiąc zaczynam pisać pod lekkim wzburzeniem. Chciałem się podzielić z Wami moimi wypiekami ale gdzie? Są zakąski, są przetwory ale dla naszych słodszych trunków zabrakło towarzystwa. Mam nadzieję, że zdobędę kilka tysięcy podpisów, by wymóc na P.T. Moderatorach utworzenie nowego działu z wypiekami i deserami. Tymczasowo pisze na chleb i mam nadzieję, że nie na Berdyczów.
Muffiny jagodowe z migdałami
100 g płatków migdałowych
2 jaja
200 g mąki
100 g mielonych migdałów
100-130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 g joguru naturalnego
90 ml oleju neutralnego w smaku lub 150 g roztopionego masła
250-300 g mrożonych owoców borówki czarnej
Blaszki lub formy silikonowe posmaruj tłuszczem, posyp płatkami migdałowymi tak by zakryć dno i przechowaj w chłodnym miejscu.
Do roztrzepanych jaj dodaj cukry, mieszaj chwilę dalej, dodaj jogurt i po kolejnym mieszaniu tłuszcz. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiej i połącz składniki. Dokładnie wymieszaj. Na dno form połóż niecałą łyżkę ciasta. Nie za dużo. Tak by przykryć dno. Dopiero teraz wyciągnij jagody z zamrażarki. Odłóż jakieś 50 g na bok. Wymieszaj ostrożnie pozostałe jagody z resztą ciasta. Wyłóż do form a na wierzch wciśnij resztę owoców. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 22-25 min. Jeśli używasz form silikonowych, to lepiej użyj termoobiegu w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu pozostaw babeczki w formie ok. 5min i dopiero wtedy wyciągnij i zostaw do wystygnięcia na kratce rusztu.
Babeczki lub muffinki
-
Autor tematu - Posty: 187
- Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
- Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
- Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: EU
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
-
Autor tematu - Posty: 187
- Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
- Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
- Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: EU
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Babeczki lub muffinki
Dla miłośników kakao: muffiny czekoladowe z czerwona borówką.
opakowanie Amarettini, (makaroniki migdałowe) opcjonalnie
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady 45-50 % kakao
250 g jogurtu naturalnego
2 jaja
75 ml neutralnego oleju
słoik konfitury z borówki brusznicy
ewentualnie aromat z gorzkich migdałów
Formy muffinkowe posmaruj tłuszczem, posyp potluczonymi Amarettini i odstaw w chłodnym miejscu. Do roztrzepanych jaj dodawaj kolejno cukry, jogurt i olej, ew. aromat migdałowy, każdorazowo dokładnie mieszając. Czekoladę drobno posiecz, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty. Dokładnie wymieszaj i przełóż do form. Jedną łyżeczką zrób wgłebienie w środku masy a drugą wkładaj konfiturę borówkową, po łyżeczce na muffinka. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg 160) piekarniku ok. 22-25 min. 5 min pozostaw w formie do ostygnięcia a dopiero po tym wyciągnij z formy i połóż na kratce.
opakowanie Amarettini, (makaroniki migdałowe) opcjonalnie
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady 45-50 % kakao
250 g jogurtu naturalnego
2 jaja
75 ml neutralnego oleju
słoik konfitury z borówki brusznicy
ewentualnie aromat z gorzkich migdałów
Formy muffinkowe posmaruj tłuszczem, posyp potluczonymi Amarettini i odstaw w chłodnym miejscu. Do roztrzepanych jaj dodawaj kolejno cukry, jogurt i olej, ew. aromat migdałowy, każdorazowo dokładnie mieszając. Czekoladę drobno posiecz, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty. Dokładnie wymieszaj i przełóż do form. Jedną łyżeczką zrób wgłebienie w środku masy a drugą wkładaj konfiturę borówkową, po łyżeczce na muffinka. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg 160) piekarniku ok. 22-25 min. 5 min pozostaw w formie do ostygnięcia a dopiero po tym wyciągnij z formy i połóż na kratce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei
kochanek Kranei