4 BLG i co dalej?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
stiwens82
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 22 sty 2012, 10:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta zimna
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Osiek nad Notecią
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: stiwens82 »

Witam,
mam problem, otóż jakiś miesiąc temu nastawiłem cukrówkę, około 30 L na drożdżach babunich. Proporcje dałem jak na 1410, wszystko było okey pracowało itd. Teraz mam 4 Blg i od tygodnia nie pracuje. Moje pytanie: puścić to na rurki, czy od nowa zrestartować? Chodzi mi głównie o ten nie przerobiony cukier, trochę go szkoda no i co za tym idzie procenciki będą mniejsze po psoceniu. "Pracuję" na pot still'u.
Pozdrawiam stiwens82.
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2013, 20:53 przez Wald, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Konieczne poprawki.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: 4 BLG i co dalej?

Post autor: Wald »

Puszczać! Dodatkowej porcji aromatów drożdżowych nie trzeba. Wystarczy to co już dałeś.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: 4 BLG i co dalej?

Post autor: szeyker89 »

Rozrób razem:
powiedzmy 40g drożdży babuni
1 małą puszkę koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki kwasu cytrynowego
razem z niewielką ilością nastawu który już posiadasz.

Wymieszaj wszystko i dodaj do nastawu. Następnie wszystko w razem wymieszaj.

A może cukromierz masz walnięty? Sprawdź na wodzie. Powinien pokazywać 0 w temp. 20 *C.

Co ci zależy zrobić restart. Najwyżej się nie uda. Mi jak nie chodził dzień to tak zrobiłem i pomogło. Nie wiem jak to będzie u Ciebie po tygodniu.

Jeśli się nie uda to klaruj bentonitem i na rurki.

Ap ropo kociego bentonitu. Polecam. Dziś Alcotec 48 Turbo Pure przerobiły mi nastaw 15 l (gąsior). Nastaw pracował 5 dni. Dziś zlałem znad osadu i potraktowałem to zmielonym i rozwodnionym bentonitem. Po pół godz. widać było efekt. Nastaw stoi w zimnym miejscu. Kolejny raz mnie nie zawiódł. Przepraszam że tak poza tematem.
Pozdrawiam szeyker89

Autor tematu
stiwens82
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 22 sty 2012, 10:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta zimna
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Osiek nad Notecią
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 4 BLG i co dalej?

Post autor: stiwens82 »

Niedawno kupiłem drugi cukromierz oba pokazują tak samo.
Czy te 4 Blg dużo obniży mi procent nastawu? Z tabeli cukromierza wynika, że to 1 %, czyli dużo wartości odżywczych nie straciłaby moja zupka:D , dobrze myślę?
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 sty 2013, 00:23 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: 4 BLG i co dalej?

Post autor: radius »

Zrób tak, jak radzi Wald. Przy takiej ilości nie przerobionego cukru, nie warto bawić się w restarty. Lepiej puścić to na rurki a na wodzie odwarowej nastawić kolejną cukrówkę z uwzględnieniem pozostałego cukru.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
stiwens82
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 22 sty 2012, 10:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta zimna
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Osiek nad Notecią
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 4 BLG i co dalej?

Post autor: stiwens82 »

Zrobię jak piszecie, klaruję i na rurki. Dzięki wielkie za pomoc :punk:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”