Witam,
mam problem, otóż jakiś miesiąc temu nastawiłem cukrówkę, około 30 L na drożdżach babunich. Proporcje dałem jak na 1410, wszystko było okey pracowało itd. Teraz mam 4 Blg i od tygodnia nie pracuje. Moje pytanie: puścić to na rurki, czy od nowa zrestartować? Chodzi mi głównie o ten nie przerobiony cukier, trochę go szkoda no i co za tym idzie procenciki będą mniejsze po psoceniu. "Pracuję" na pot still'u.
Pozdrawiam stiwens82.
4 BLG i co dalej?
-
Autor tematu - Posty: 21
- Rejestracja: niedziela, 22 sty 2012, 10:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: czysta zimna
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2013, 20:53 przez Wald, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: 4 BLG i co dalej?
Rozrób razem:
powiedzmy 40g drożdży babuni
1 małą puszkę koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki kwasu cytrynowego
razem z niewielką ilością nastawu który już posiadasz.
Wymieszaj wszystko i dodaj do nastawu. Następnie wszystko w razem wymieszaj.
A może cukromierz masz walnięty? Sprawdź na wodzie. Powinien pokazywać 0 w temp. 20 *C.
Co ci zależy zrobić restart. Najwyżej się nie uda. Mi jak nie chodził dzień to tak zrobiłem i pomogło. Nie wiem jak to będzie u Ciebie po tygodniu.
Jeśli się nie uda to klaruj bentonitem i na rurki.
Ap ropo kociego bentonitu. Polecam. Dziś Alcotec 48 Turbo Pure przerobiły mi nastaw 15 l (gąsior). Nastaw pracował 5 dni. Dziś zlałem znad osadu i potraktowałem to zmielonym i rozwodnionym bentonitem. Po pół godz. widać było efekt. Nastaw stoi w zimnym miejscu. Kolejny raz mnie nie zawiódł. Przepraszam że tak poza tematem.
powiedzmy 40g drożdży babuni
1 małą puszkę koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki kwasu cytrynowego
razem z niewielką ilością nastawu który już posiadasz.
Wymieszaj wszystko i dodaj do nastawu. Następnie wszystko w razem wymieszaj.
A może cukromierz masz walnięty? Sprawdź na wodzie. Powinien pokazywać 0 w temp. 20 *C.
Co ci zależy zrobić restart. Najwyżej się nie uda. Mi jak nie chodził dzień to tak zrobiłem i pomogło. Nie wiem jak to będzie u Ciebie po tygodniu.
Jeśli się nie uda to klaruj bentonitem i na rurki.
Ap ropo kociego bentonitu. Polecam. Dziś Alcotec 48 Turbo Pure przerobiły mi nastaw 15 l (gąsior). Nastaw pracował 5 dni. Dziś zlałem znad osadu i potraktowałem to zmielonym i rozwodnionym bentonitem. Po pół godz. widać było efekt. Nastaw stoi w zimnym miejscu. Kolejny raz mnie nie zawiódł. Przepraszam że tak poza tematem.
Pozdrawiam szeyker89
-
Autor tematu - Posty: 21
- Rejestracja: niedziela, 22 sty 2012, 10:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: czysta zimna
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 4 BLG i co dalej?
Niedawno kupiłem drugi cukromierz oba pokazują tak samo.
Czy te 4 Blg dużo obniży mi procent nastawu? Z tabeli cukromierza wynika, że to 1 %, czyli dużo wartości odżywczych nie straciłaby moja zupka:D , dobrze myślę?
Czy te 4 Blg dużo obniży mi procent nastawu? Z tabeli cukromierza wynika, że to 1 %, czyli dużo wartości odżywczych nie straciłaby moja zupka:D , dobrze myślę?
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 sty 2013, 00:23 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.