Piernikówka

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
Ziem
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 2 gru 2012, 17:01
Ulubiony Alkohol: żołądkowa gorzka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Ziem »

PIERNIKÓWKA
-5 kromek razowego żytniego chleba
-3 łyżki rodzynek
-10 goździków i kawałek kory cynamonu (alternatywą jest pół torebki przyprawy do pierników)
-2/3 szklanki miodu
-1 szklanka porteru
-5 szklanek wódki
-otarta skórka z połowy pomarańczy (opcjonalnie)

Chleb wstawić do rozgrzanego piekarnika, po czym piekarnik wyłączyć. Wyjąć chleb, gdy stanie się kruchy i rumiany, jak najdrobniej go pokruszyć. Rodzynki umyć. Do wyparzonego słoja włożyć okruchy chleba, rodzynki, przyprawy korzenne i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i zostawić na 2 tygodnie. Codziennie potrząsać. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzić. Piwo mocno zagrzać i rozpuścić w nim miód. Po ostudzeniu wlać nalewkę, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Pozostawić na 3 miesiące.
"stawiaj na jakość, nie na jako tako"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”