Bardzo mało bimberku i jest mętny

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

Autor tematu
qrcz
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 15 kwie 2009, 20:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wódeczka (Starogardzka)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: mój dom w pomorskim :>

Post autor: qrcz »

Witam. dzis przedestylowalem zacier 1410 (4,6l). Z tego wyszlo mi tylko kolo 200ml mocnej wódeczki, ktora troszke zajezdza ale jest mętna :/ Zacier juz przestal pracować wiec przedestylowalem. Sprzęt to 6L szybkowar, odstojnik z małego słoiczka i oczywiscie chłodnica z rurki miedzianej. CZy jest to wina złego chłodzenia, czy jakichś nieszczelności, ktorych osobiscie nie zauwazyłem. Slyszałem że z tej ilości zacieru chociaż dobre pół litra bedzie. Pomocy!
alembiki
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Bardzo mało bimberku i jest mętny

Post autor: kwachu »

Witam.
Kolego qrcz Jeśli wszystko zrobiłeś zgodnie ze sztuką to faktycznie uzysk masz bardzo mizerny.Musisz niestety sam dojść do powodu tej sytuacji , ponieważ nikt nie odpowie Ci bez oględzin i zbadania maszyny i nastawu co poszło nie tak.
POZDRAWIAM kwachu !

Autor tematu
qrcz
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 15 kwie 2009, 20:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wódeczka (Starogardzka)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: mój dom w pomorskim :>
Re: Bardzo mało bimberku i jest mętny

Post autor: qrcz »

A czy półtorej godziny to czas mieszcący się w "normie" (mówie o destylacji oczywiście :) )?

KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Bardzo mało bimberku i jest mętny

Post autor: KGB - pasjonat »

Najważniejsze czy nastaw był klarowny.
Jak nie to trzeba było dodać środków do klarowania.
Witam. dziś przedestylowałem zacier 1410 (4,6l).
to nie zacier tylko nastaw.

Zacier juz przestał pracować wiec przedestylowałem.
BŁĄD ! - nastaw musi odstać aby się wyklarował lub mu pomóc w klarowaniu.

klarowanie nastawów:

http://alkohole-domowe.com/forum/klarow ... -t675.html

POZDRAWIAM.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
Awatar użytkownika

mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Bardzo mało bimberku i jest mętny

Post autor: mydlo »

Kup sobie cukromierz i sprawdzaj zawartosc cukru w nastawie. Moze cos bylo nie tak z tem i nastaw przestal pracowac a ty myslales ze juz jest gotowy i to zaskutkowalo tak mala iloscia trunku. No i oczywiscie klarowanie tutaj prosze sie uklonic Mimie i jego tematem na temat nastawu 1410 sa tam nawet zdjecia pokazujace jak mozna ladnie wyklarowac nastawik. Pozdrawiam i zycze sukcesow.
Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Awatar użytkownika

hunyady
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 13 paź 2008, 18:54
Krótko o sobie: zasłuchany w hymn ZSRR oraz maniak win
Ulubiony Alkohol: wino
Re: Bardzo mało bimberku i jest mętny

Post autor: hunyady »

Zależy czyma miałeś połączony odstojnik. Jeżeli rurka kiepskiej jakości taka przezroczysta za ok 1 zl/metr to mogla się tobie wlac z wodka, czyli plastik polecial z alkoholem. Wiem bo sam tak mialem :bardzo_zly:

marbol
30
Posty: 30
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 15:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lubelskie
Re: Bardzo mało bimberku i jest mętny

Post autor: marbol »

Nastaw powinien wyklarować po około czterech tygodniach od nastawienia jest wtedy prawie przezroczysty ma słomkowy kolor

pozdrowienia marbol :punk:

michal80
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 18:44
Ulubiony Alkohol: czysta wodka
Lokalizacja: Rep. Irlandii
Re: Bardzo mało bimberku i jest mętny

Post autor: michal80 »

witam

Nie zakladam nowego tematu gdyz mysle ze jest zblizony do tego.
Zaczolem dzis gotowac nastaw na drozdzach alcotec 48 turbo, byl to 3 z kolei z tych samych drozdzy i 2 poprzednie byly ok. Nastawu bylo 4l :D( jade na potstillu 5.5l ) i do tego dolalem 0.5l pogonu z poprzedniego razu, byl to pogon z drugiego gotowania moc ok 50%do ktorego to gotowania dodalem sody (nie do pogonu!). no i teraz podczas psocenia do odebrania pierwszych 40-50ml temperatura wynosila ok 69 stopni(tyle metanolu :o !?) i kapalo ok 3 razy szybciej niz zwykle nastepnie temperatura wzrosla powolutku do 78 kapanie wrocilo do normy, zwykle to odbieram pierwsze krople przy 77-78stopni.No, ale to jeszcze nie koniec nastepnie pojawil sie smrod amoniaku i tak sciagnolem moze ze 2setki tego syfu ,wylaczylem grzanie rozebralem sprzet i wylalem wszystko do klopa, na dnie garnka zauwazylem warstwe ok 0.5cm bialego osadu.
Moze ktos z was wie co moglo spowodowac te reakcje w nastawie?
dodam ze nastaw stal ok 5 dni (3 dni -fermetacja reszta klarowanie),smak byl kwaskowaty podobny do poprzednich, czytalem tu ze soda dodana do nastawu wytworzy amoniak,a tu przecierz nie bylo (no tylko pogon byl po gotowaniu z soda)
rozpisalem sie troche :D ,ale chcialem dokladnie wszystko opisac

pozdrawiam Michal
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”