Jak klarować nalewki?
Witam.
Jestem początkujący w temacie wyrobu nalewek.
Jedną, którą ostatnio zrobiłem, była pomarańczówka.
Natrafiłem na przepis:
Cienko obrana skórka z pomarańczy zalana spirytusem (w moim przypadku 600 ml 75% psoty)
leżakowała przez 4 doby. Potem miałem zalać to 400 ml wodą, osłodzoną łyżką miodu.
Jednak po tych 4 dniach kolor, smak i przede wszystkim klarowność na tyle mi pasowała,
że postanowiłem rozcieńczyć wyłącznie wodą z filtra odwróconej osmozy (praktycznie czyste H2O).
Zlałem znad skórek, niestety natychmiast po dolaniu wody zmętniało i wygląda jak sok pomarańczowy.
Filtrowanie przez filtr do kawy nic nie daje. Stoi tak 2 doby i nie widać żadnych oznak klarowania.
I w związku z tym mam pytanie do szanownych forumowiczów, czy mają tutaj zastosowanie metody klarowania nastawów? Bentonit, Klarowin itp...
Może znacie inne metody, nic nie znalazłem na forum.
Jestem początkujący w temacie wyrobu nalewek.
Jedną, którą ostatnio zrobiłem, była pomarańczówka.
Natrafiłem na przepis:
Cienko obrana skórka z pomarańczy zalana spirytusem (w moim przypadku 600 ml 75% psoty)
leżakowała przez 4 doby. Potem miałem zalać to 400 ml wodą, osłodzoną łyżką miodu.
Jednak po tych 4 dniach kolor, smak i przede wszystkim klarowność na tyle mi pasowała,
że postanowiłem rozcieńczyć wyłącznie wodą z filtra odwróconej osmozy (praktycznie czyste H2O).
Zlałem znad skórek, niestety natychmiast po dolaniu wody zmętniało i wygląda jak sok pomarańczowy.
Filtrowanie przez filtr do kawy nic nie daje. Stoi tak 2 doby i nie widać żadnych oznak klarowania.
I w związku z tym mam pytanie do szanownych forumowiczów, czy mają tutaj zastosowanie metody klarowania nastawów? Bentonit, Klarowin itp...
Może znacie inne metody, nic nie znalazłem na forum.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak klarować nalewki?
Niestety ten typ nalewek , maceracji itp. ma to do siebie ,że po rozcieńczeniu mętnieje od olejków eterycznych.
Nie wiem jak środki typu klarowin , bentonit miałyby wpływ na jakość tej nalewki, bo nigdy takowych nie stosuję.
Jedyną metodą pewną i sprawdzoną jest czas.
U mnie jak robiłem "wisielca" a pomarańczy i cytryny po rozcieńczeniu klarował się przez rok. Ale warto było czekać.
Nie wiem jak środki typu klarowin , bentonit miałyby wpływ na jakość tej nalewki, bo nigdy takowych nie stosuję.
Jedyną metodą pewną i sprawdzoną jest czas.
U mnie jak robiłem "wisielca" a pomarańczy i cytryny po rozcieńczeniu klarował się przez rok. Ale warto było czekać.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak klarować nalewki?
To zmętnienie - to nie jest aż takie złe. Wiele wódek smakowych jest mętnych.
Daj dojrzeć tej nalewce i ...na zdrowie.
Daj dojrzeć tej nalewce i ...na zdrowie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 328
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Jak klarować nalewki?
Koledzy pisali, że to nie przeszkadza, ale gdyby to zawsze możesz przegotować w szybkowarze i nie będzie nic mętnego ale i kolorowego.
75% alkohol do nalewki jest za mocny max to 70%. Przyczyna mętnienia może też być woda. By to wykluczyć sprawdź na małej ilości sam spirytus z tą wodą.
Najbardziej mętnieje od miodu i cukru, przy tej ilości powinno się sklarować po tygodniu.maku13 pisze:Witam.
Natrafiłem na przepis:
Cienko obrana skórka z pomarańczy zalana spirytusem (w moim przypadku 600 ml 75% psoty)
leżakowała przez 4 doby. Potem miałem zalać to 400 ml wodą, osłodzoną łyżką miodu.
Jednak po tych 4 dniach kolor, smak i przede wszystkim klarowność na tyle mi pasowała,
że postanowiłem rozcieńczyć wyłącznie wodą z filtra odwróconej osmozy (praktycznie czyste H2O).
Zlałem znad skórek, niestety natychmiast po dolaniu wody zmętniało i wygląda jak sok pomarańczowy.
Koledzy pisali, że to nie przeszkadza, ale gdyby to zawsze możesz przegotować w szybkowarze i nie będzie nic mętnego ale i kolorowego.
75% alkohol do nalewki jest za mocny max to 70%. Przyczyna mętnienia może też być woda. By to wykluczyć sprawdź na małej ilości sam spirytus z tą wodą.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak klarować nalewki?
Już Ci pisałem, że winowajcą są olejki eteryczne...i to nie jest wada, a charakterystyka danych trunków...
...Po schłodzeniu bądź zmieszaniu z wodą lub lodem, wódka bądź nalewka mętnieje. To zjawisko jest naturalnym rezultatem działania niskiej temperatury na zawarte w wódce bądź nalewce olejki eteryczne. Mętnienie wódki jest jeszcze jednym potwierdzeniem, ze wódka bądź nalewka wytwarzana jest wyłącznie z naturalnych składników...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Jak klarować nalewki?
Mętnością się nie przejmuję, ciekawiło mnie tylko co to spowodowało.
Częściej niż nalewki warzę piwo, nigdy nie przejmowałem się że jest mętne...
Tak, tak, wiem. To była odpowiedź na post użytkownika Brzydal.lesgo58 pisze:Już Ci pisałem, że winowajcą są olejki eteryczne...i to nie jest wada, a charakterystyka danych trunków...
Mętnością się nie przejmuję, ciekawiło mnie tylko co to spowodowało.
Częściej niż nalewki warzę piwo, nigdy nie przejmowałem się że jest mętne...
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jak klarować nalewki?
Robiłem eksperyment ze skórkami pomarańczy,mandarynek,grejfrutów i cytryn,bo tego nazbierało się jednego dnia. Po kilku dniach (zalane 70%-mi) zacząłem przelewać do syropu cukrowego. Zaczęła się robić burza w garnku. Zżółkło to wszystko,zabuzowało,się spieniło...i za chwilę się uspokoiło. Przelałem to wszystko do butelek (bo cóż zostało zrobić) i po miesiącu zaczęło się przejaśniać w butelkach. Z koloru ciemnożółtego zrobił się kolor mętno-żółty,a po następnym miesiącu prawie przezroczysty. Mam nauczkę-do nalewek trzeba cierpliwości i nie tracić ducha. Czas najlepszym lekarstwem nalewek.
Re: Jak klarować nalewki?
Najlepszy katalizator do nalewek? Tylko i wyłącznie PŁATKI KOSMETYCZNE DO DEMAKIJAŻU!!
Twoja dziewczyna raczej nie będzie zadowolona z podbierania przez Ciebie ów płatków, Ty będziesz bardzo zadowolony z klarowności nalewek. Proces żmudny, fakt, ale rezultaty jak dla mnie powalające. Ja biorę zazwyczaj dwa, wkładam z rurkę lejka i zalewam lejek dwa, trzy razy w zależności od zabrudzenia nalewki. Kapie powoli, zwłaszcza jak jest na miodzie (gęstość tu nie sprzyja) ale warto czekać
Twoja dziewczyna raczej nie będzie zadowolona z podbierania przez Ciebie ów płatków, Ty będziesz bardzo zadowolony z klarowności nalewek. Proces żmudny, fakt, ale rezultaty jak dla mnie powalające. Ja biorę zazwyczaj dwa, wkładam z rurkę lejka i zalewam lejek dwa, trzy razy w zależności od zabrudzenia nalewki. Kapie powoli, zwłaszcza jak jest na miodzie (gęstość tu nie sprzyja) ale warto czekać
-
- Posty: 35
- Rejestracja: poniedziałek, 30 lip 2012, 19:57
- Krótko o sobie: Miłośnik Yerba Mate, gatunku Fantasy, ciężkiej muzyki no i dobrych trunków ;)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Jak klarować nalewki?
Jednak nalewka jak jest przezroczysta to jest cel osiągnięty
Na to potrzeba czasu jak powiadają koledzy
Ale jak piwo domowe jest mętne, to nie jest źle...maku13 pisze:Tak, tak, wiem. To była odpowiedź na post użytkownika Brzydal.lesgo58 pisze:Już Ci pisałem, że winowajcą są olejki eteryczne...i to nie jest wada, a charakterystyka danych trunków...
Mętnością się nie przejmuję, ciekawiło mnie tylko co to spowodowało.
Częściej niż nalewki warzę piwo, nigdy nie przejmowałem się że jest mętne...
Jednak nalewka jak jest przezroczysta to jest cel osiągnięty
Na to potrzeba czasu jak powiadają koledzy
...powaga jest wrogiem wyobraźni....