Jak klarować nalewki?

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
maku13
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 6 lut 2009, 18:53

Post autor: maku13 »

Witam.

Jestem początkujący w temacie wyrobu nalewek.
Jedną, którą ostatnio zrobiłem, była pomarańczówka.

Natrafiłem na przepis:
Cienko obrana skórka z pomarańczy zalana spirytusem (w moim przypadku 600 ml 75% psoty)
leżakowała przez 4 doby. Potem miałem zalać to 400 ml wodą, osłodzoną łyżką miodu.
Jednak po tych 4 dniach kolor, smak i przede wszystkim klarowność na tyle mi pasowała,
że postanowiłem rozcieńczyć wyłącznie wodą z filtra odwróconej osmozy (praktycznie czyste H2O).

Zlałem znad skórek, niestety natychmiast po dolaniu wody zmętniało i wygląda jak sok pomarańczowy.
Filtrowanie przez filtr do kawy nic nie daje. Stoi tak 2 doby i nie widać żadnych oznak klarowania.

I w związku z tym mam pytanie do szanownych forumowiczów, czy mają tutaj zastosowanie metody klarowania nastawów? Bentonit, Klarowin itp...
Może znacie inne metody, nic nie znalazłem na forum.
promocja
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: lesgo58 »

Niestety ten typ nalewek , maceracji itp. ma to do siebie ,że po rozcieńczeniu mętnieje od olejków eterycznych.
Nie wiem jak środki typu klarowin , bentonit miałyby wpływ na jakość tej nalewki, bo nigdy takowych nie stosuję.
Jedyną metodą pewną i sprawdzoną jest czas.
U mnie jak robiłem "wisielca" a pomarańczy i cytryny po rozcieńczeniu klarował się przez rok. Ale warto było czekać.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
maku13
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 6 lut 2009, 18:53
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: maku13 »

Cóż, tyle to raczej nalewka nie wytrzyma ;)
Czy zalanie skórek alkoholem 40% bez późniejszego rozcieńczania, nie spowoduje późniejszego zmętnienia?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: lesgo58 »

To zmętnienie - to nie jest aż takie złe. Wiele wódek smakowych jest mętnych.
Daj dojrzeć tej nalewce i ...na zdrowie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: JanOkowita »

Ja swoje nalewki filtruję przez sączki filtracyjne średniej gęstości. Wymaga to cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: lesgo58 »

W tym przypadku niestety nie da rady...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: klodek4 »

Tylko czas........i będzie :ok:
a jak nie, to pij jakie jest, nie przeszkadza :mrgreen:

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: Brzydal »

maku13 pisze:Witam.
Natrafiłem na przepis:
Cienko obrana skórka z pomarańczy zalana spirytusem (w moim przypadku 600 ml 75% psoty)
leżakowała przez 4 doby. Potem miałem zalać to 400 ml wodą, osłodzoną łyżką miodu.
Jednak po tych 4 dniach kolor, smak i przede wszystkim klarowność na tyle mi pasowała,
że postanowiłem rozcieńczyć wyłącznie wodą z filtra odwróconej osmozy (praktycznie czyste H2O).

Zlałem znad skórek, niestety natychmiast po dolaniu wody zmętniało i wygląda jak sok pomarańczowy.
Najbardziej mętnieje od miodu i cukru, przy tej ilości powinno się sklarować po tygodniu.
Koledzy pisali, że to nie przeszkadza, ale gdyby to zawsze możesz przegotować w szybkowarze i nie będzie nic mętnego ale i kolorowego.
75% alkohol do nalewki jest za mocny max to 70%. Przyczyna mętnienia może też być woda. By to wykluczyć sprawdź na małej ilości sam spirytus z tą wodą.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

Autor tematu
maku13
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 6 lut 2009, 18:53
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: maku13 »

No właśnie, jak napisałem, nie dodałem ani miodu, ani cukru.
A woda jest po filtrze, czyli praktycznie czyste H2O.
W przepisie był spirytus 95%, który później się rozcieńcza...
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: lesgo58 »

Już Ci pisałem, że winowajcą są olejki eteryczne...i to nie jest wada, a charakterystyka danych trunków...
...Po schłodzeniu bądź zmieszaniu z wodą lub lodem, wódka bądź nalewka mętnieje. To zjawisko jest naturalnym rezultatem działania niskiej temperatury na zawarte w wódce bądź nalewce olejki eteryczne. Mętnienie wódki jest jeszcze jednym potwierdzeniem, ze wódka bądź nalewka wytwarzana jest wyłącznie z naturalnych składników...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: tomhas »

Nie przejmuj się zmętnieniem, to dodaje charakteru trunkowi. A w razie pytań pijących mów że tak ma być.

Autor tematu
maku13
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 6 lut 2009, 18:53
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: maku13 »

lesgo58 pisze:Już Ci pisałem, że winowajcą są olejki eteryczne...i to nie jest wada, a charakterystyka danych trunków...
Tak, tak, wiem. To była odpowiedź na post użytkownika Brzydal.

Mętnością się nie przejmuję, ciekawiło mnie tylko co to spowodowało.
Częściej niż nalewki warzę piwo, nigdy nie przejmowałem się że jest mętne...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: Pretender »

Dokładnie tak jak piszesz. Pewnych się nie wyklaruje, a pozostale traktuję przez filtry do kawy, te brązowe.
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: Partyzant »

Wszystkie się wyklarują, ale potrzeba czasu... Chyba że używamy filtr ale to nie to samo.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

łokonek
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: łokonek »

Robiłem eksperyment ze skórkami pomarańczy,mandarynek,grejfrutów i cytryn,bo tego nazbierało się jednego dnia. Po kilku dniach (zalane 70%-mi) zacząłem przelewać do syropu cukrowego. Zaczęła się robić burza w garnku. Zżółkło to wszystko,zabuzowało,się spieniło...i za chwilę się uspokoiło. Przelałem to wszystko do butelek (bo cóż zostało zrobić) i po miesiącu zaczęło się przejaśniać w butelkach. Z koloru ciemnożółtego zrobił się kolor mętno-żółty,a po następnym miesiącu prawie przezroczysty. Mam nauczkę-do nalewek trzeba cierpliwości i nie tracić ducha. Czas najlepszym lekarstwem nalewek.

opi89
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 01:48
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: opi89 »

Najlepszy katalizator do nalewek? Tylko i wyłącznie PŁATKI KOSMETYCZNE DO DEMAKIJAŻU!!
Twoja dziewczyna raczej nie będzie zadowolona z podbierania przez Ciebie ów płatków, Ty będziesz bardzo zadowolony z klarowności nalewek. Proces żmudny, fakt, ale rezultaty jak dla mnie powalające. Ja biorę zazwyczaj dwa, wkładam z rurkę lejka i zalewam lejek dwa, trzy razy w zależności od zabrudzenia nalewki. Kapie powoli, zwłaszcza jak jest na miodzie (gęstość tu nie sprzyja) ale warto czekać :)
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: wiking »

Stronkę wcześniej kolega klodek napisał, że najlepszym sposobem jest czas i tego się trzymajcie nalewka, wtedy się klaruje i nabiera walorów smakowych, a pośpiech to wiecie przy czym jest wskazany :piwo: .
Awatar użytkownika

wypass
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 30 lip 2012, 19:57
Krótko o sobie: Miłośnik Yerba Mate, gatunku Fantasy, ciężkiej muzyki no i dobrych trunków ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Radom
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Jak klarować nalewki?

Post autor: wypass »

maku13 pisze:
lesgo58 pisze:Już Ci pisałem, że winowajcą są olejki eteryczne...i to nie jest wada, a charakterystyka danych trunków...
Tak, tak, wiem. To była odpowiedź na post użytkownika Brzydal.

Mętnością się nie przejmuję, ciekawiło mnie tylko co to spowodowało.
Częściej niż nalewki warzę piwo, nigdy nie przejmowałem się że jest mętne...
Ale jak piwo domowe jest mętne, to nie jest źle...
Jednak nalewka jak jest przezroczysta to jest cel osiągnięty :)
Na to potrzeba czasu jak powiadają koledzy ;)
...powaga jest wrogiem wyobraźni....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”