-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Załączniki
Wino z jabłek
Witam.Mam jabłka i chciałbym zrobić wino, z jabłek wyrzuciłem gniazda nasienne, i co dalej z nimi zrobić ?
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Przepuścić przez sokowirówkę albo wycisnąć sok w prasie, zmierzyć BLG, przeliczyć ilość cukru na uzupełnienie do ok. 18 - 20 BLG, w części soku rozpuścić cukier podgrzewając go w emaliowanym garnku i mieszając, do syropu wsypać pożywkę dla drożdży, wlać taki syrop na soku do reszty soku w gąsiorze, sprawdzić ręką, czy nastaw nie za ciepły (może być max letni) dodać rozkręcona matkę drożdżową i zatkać rurką fermentacyjną. Jak wino po kilku dniach się rozkręci, dodać znowu trochę cukru metoda rozpuszczania w części nastawu podgrzewanego w garnku i tak co kilka dni dodawać pod kontrolą cukromierza. Póki drożdże będą żarły - karmić.
Można uprzednio przeliczyć sobie, ile cukru trzeba w nastaw wsypać, aby otrzymać założone stężenie alkoholu (oprócz tego cukru, co był w soku) i dodać go w trzech porcjach (pierwszą do soku, żeby doprowadzić go do tych 20 BLG) a resztę dodatkowego cukru w dwóch porcjach, wok. 5-tym i 10-tym dniu fermentacji. Generalnie - używać cukromierza.
Niepotrzebnie usuwałeś gniazda nasienne. Szkoda roboty. One nic a nic nie przeszkadzają - nawet jak się w sokowirówce mieli.
Można uprzednio przeliczyć sobie, ile cukru trzeba w nastaw wsypać, aby otrzymać założone stężenie alkoholu (oprócz tego cukru, co był w soku) i dodać go w trzech porcjach (pierwszą do soku, żeby doprowadzić go do tych 20 BLG) a resztę dodatkowego cukru w dwóch porcjach, wok. 5-tym i 10-tym dniu fermentacji. Generalnie - używać cukromierza.
Niepotrzebnie usuwałeś gniazda nasienne. Szkoda roboty. One nic a nic nie przeszkadzają - nawet jak się w sokowirówce mieli.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Soku nie mam dużo bo ok 5l. Jakie kupić drożdże do tego i pożywkę ? Sok już stoi 2 dzień bo nie mam drożdży i teraz nie wiem, za nim zamówię drożdże to też dwa dni, zrobić coś żeby nic się z tym sokiem nie stało ? A co z tym miąższem zrobić - jabłkami co mi zostały po wyciśnięciu soku ? Można zrobić nastaw z tego
? Następnie przepuścić ? Wody do tego soku nie dodawać ?

-
- Posty: 228
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Drożdże winiarskie (najlepiej aktywne, nie musisz czekać 3 dni aż matka drożdżowa będzie gotowa) do win białych.
Sok trzymaj na razie w lodówce.
Na wytłoczynach możesz zrobić dobry nastaw na drożdżach gorzelniczych dla owocówek. Czyli woda+cukier wg przepisu + wytłoczyny.
Sok trzymaj na razie w lodówce.
Na wytłoczynach możesz zrobić dobry nastaw na drożdżach gorzelniczych dla owocówek. Czyli woda+cukier wg przepisu + wytłoczyny.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Wody nie dodawaj do soku. Zawsze spuszczaj nieco soku i podgrzewając go mieszaj rozpuszczając cukier. U mnie litr soku rozpuszcza kilo cukru i nie podgrzewa się bardziej niż 36 stopni. Podobnie dosładzam fermentujący moszcz jabłkowy w trakcie fermentacji.
Do soku jabłkowego nie wato dodawać wody, on jest z reguły wystarczająco mało kwaśny (ale też ma kwasu tyle ile trzeba dla drożdży).
Do soku jabłkowego nie wato dodawać wody, on jest z reguły wystarczająco mało kwaśny (ale też ma kwasu tyle ile trzeba dla drożdży).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Dobra, wino nastawione, rurka fermentacyjna jest i co jakiś czas się odzywa , więc chyba ok ? Stoi już parę dni , dziś spróbowałem to słodkie, to dobrze? Dodawać cukru ?
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Tak na smak, to nikt Ci nie powie. Kup cukromierz. wydatek rzędu kilkunastu zł a załatwia sprawę bez wątpliwości. Normalnie do soku z jabłek dodaje się cukier, ja na 40 litrów dodałem w trzech porcjach co kilka dni, w miarę spadku BLG chyba w sumie z 7 kg (tak mi wyszło z rachunku).
Rozumiem, że dałeś drożdże winiarskie namnożone, jak Ci pisaliśmy?
Rozumiem, że dałeś drożdże winiarskie namnożone, jak Ci pisaliśmy?
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Drożdże dałem takie jakieś w płynie, i to od dezynfekcji, kupię cukromierz, i co mam sprawdzać ? Spadek ? czy co ?
-
- Posty: 2590
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Drożdże dodałeś w płynie, czy z torebki drożdży płynnych, zrobiłeś matkę drożdżową?
To zasadnicza różnica.
To zasadnicza różnica.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Do gąsiora wlałem szlachetne drożdże w płynie biowin i trochę pirosiarczanu potasu.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Piro niepotrzebne, poczytaj najpierw zanim coś dodasz.
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
No właśnie wyczytałem żeby wlać . A co zaszkodzi ?
-
- Posty: 6372
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
No ale chodzi to wino cały czas, idzie to jakoś cofnąć naprawić ? Bo tak naprawdę nie rozumiem czytałem że to jest przeciwko zoctowaniu się wina, ale wino teraz chodzi, co zrobić ?
-
- Posty: 6372
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Skoro pracuje to zostaw go w spokoju. Niech drożdże robią swoje 

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Ale nie jednocześnie z drożdżami. Ale skoro nie udało się ubić drożdżaków, to całe szczęście.
allegro-gsm-pl pisze:No właśnie wyczytałem żeby wlać . A co zaszkodzi ?
Ale nie jednocześnie z drożdżami. Ale skoro nie udało się ubić drożdżaków, to całe szczęście.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Czasem dodaje się niewielką dawkę piro przed dodaniem szlachetnej matki drożdżowej właśnie w celu ubicia dzikusów i ewentualnego zabezpieczenia przed zaoctowaniem. Drożdże szlachetne wytrzymują stężenia piro, jakich nie wytrzymują dzikusy, czy bakterie octowe, dlatego ta sztuczka się udaje, ale jak przesadzisz z piro, to i te szlachetne padną. Dlatego trzeba bardzo z piro przed drożdżami uważać. Tobie się udało, bo wino pracuje. Przestań więc się zamartwiać i ciesz się życiem!
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Wino trzeba destylować , czy nie każde i od czego to zależy ?
-
- Posty: 827
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Ja pierdziele - co za dzisiaj dzień....
Czy wino TRZEBA destylować - wina NIE MOŻNA destylować bo jest to NIELEGALNE - to raz.
Jak już decydujesz się, że jesteś gotowy złamać prawo to musisz się zastanowić co chcesz uzyskać z wina
1. Jeśli chcesz z win nadal mieć wino to wina zdecydowanie nie można destylować
2. Jeśli z wina nie chcesz mieć wina a chcesz mieć brandy jabłkowe to zdecydowanie musisz to wino destylować
Jednym słowem nie każde wino się destyluje a zależy to od tego czy chce się mieć wino czy destylat.

Czy wino TRZEBA destylować - wina NIE MOŻNA destylować bo jest to NIELEGALNE - to raz.
Jak już decydujesz się, że jesteś gotowy złamać prawo to musisz się zastanowić co chcesz uzyskać z wina
1. Jeśli chcesz z win nadal mieć wino to wina zdecydowanie nie można destylować
2. Jeśli z wina nie chcesz mieć wina a chcesz mieć brandy jabłkowe to zdecydowanie musisz to wino destylować
Jednym słowem nie każde wino się destyluje a zależy to od tego czy chce się mieć wino czy destylat.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Załączniki
Re: Wino z jabłek
Wino któregoś dnia przestało chodzić. Wziąłem i odlałem trochę wina z gąsiora ok. 1l i wsypałem cukru ok. 0,5kg. Rozmieszałem i dodałem z powrotem do gąsiora, ale widzę że już nie ruszyło. Coś z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony środa, 28 lis 2012, 15:26 przez Agneskate, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Styl, interpunkcja
Powód: Styl, interpunkcja
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość