Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 17:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Rusin » wtorek, 7 sty 2014, 19:28

I tak bardziej nastawiam się na rurki ale zobaczymy. Najpierw muszę odpady załatwić.
In vino veritas, in aqua sanitas


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1863
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Kamal » wtorek, 7 sty 2014, 19:45

Jedź na rynek, tam mają nieraz niskie ceny jabłek.
Obrazek


Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 17:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Rusin » wtorek, 7 sty 2014, 19:48

Liczę że załatwie te co są poza sortem w gratisie lub za 0.7 :)
In vino veritas, in aqua sanitas

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1863
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Kamal » wtorek, 7 sty 2014, 20:51

Albo za przysłowiowe grosze. :-)
Obrazek


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » poniedziałek, 22 wrz 2014, 21:17

Witam zabrałem się dzisiaj za robienie winna Jabłkowego z niewielka ilością gruszek. Miałem ok. 33 kg jabłek i 10 kg gruszek, owoce przerobiłem w sokowirówce i wyszło mi +- 16 l. soku z jabłek i 4 l soku z gruszek. Po zmieszaniu soków wyszło 12 blg. po dodaniu 2 kg cukru blg wyszło 20. planuje wino półsłodkie 13-14 % i tu pytanie aby takie wyszło to muszę w następnej porcji dodać 1.5 kg cukru??? Czy dodanie 18 g kwasku cytrynowego będzie wystarczającą ilością?? Niestety użyłem jabłek deserowych więc nie spodziewam sie wielkiego szału ale szkoda by było tez doszczętnie je zepsuć dlatego te pytania.


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » poniedziałek, 29 wrz 2014, 12:09

Znowu proszę o rade prawdopodobnie 30 l nastawu pójdzie do wylania.... :( poczytałem forum i pierwszy raz mnie podkusiło żeby dodać piro do nastawu w celach stabilizacji. Niestety piro było Biowinu, w instrukcji pisało 1 g na 3-5 l ja dałem 3 g no i stało się trzecia MD nie pracuje wszystko zdycha jak na pustyni, wietrze nastaw przelewam robię co mogę i nic teraz czekam na drożdże aktywne PDM może one ruszą ale wątpię. Może wy znacie jakiś sprawdzony przepis żeby ruszyć nastaw, a czas ucieka bo soczek w balonie leży już 5 dzień ... :(


eldier
600
Posty: 634
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: eldier » poniedziałek, 29 wrz 2014, 12:30

Najlepiej jakbyś dodał świeżego soku, albo nawet z kartonu jak już nie dasz rady świeżego pozyskać. Proponuje dodać 10l, rozcieńczysz w ten sposób piro i drożdże może ruszą, chociaż jak na 30l to ta dawka nie jest jakaś strasznie za duża.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » poniedziałek, 29 wrz 2014, 12:36

Jak już ci przyjdą drożdże aktywne to zrób tak. Weź litr soku jabłkowego 100% i dodaj do niego drożdże + pakiet pożywek (podstawowa i trochę kompleksowej). Jak zaczną PRACOWAĆ (sok zacznie solidnie musować, ok. 24h) dodaj 0,3-0,4 litra wina. Jak zacznie znów solidnie pracować dodajesz kolejne 0,5-0,6l wina. I tak powtarzasz 3-4 razy i dodajesz "nakręconą" do oporów matkę drożdżową do reszty wina, nie mieszając, po prostu wlewając ją na wierzch. Po 2-3 dniach jak podejmą pracę to dopiero wtedy mieszasz całość. Powodzenia z restartem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » poniedziałek, 29 wrz 2014, 13:53

Mówiąc ze mam dodać 0,3 l wina mówimy o moim winie z piro które nie chce ruszyć? Z góry dziękuje za rady, jeśli wino ruszy to dodać kwasku cytrynowego czy na razie nie?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » poniedziałek, 29 wrz 2014, 14:09

Tak, chodzi o wino z piro. Co do kwasku to zawsze możesz go dodać pod koniec fermentacji lub już podczas klarowania, bo może nie być potrzebny lub w mniejszej ilości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


eldier
600
Posty: 634
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: eldier » poniedziałek, 29 wrz 2014, 14:28

Generalnie wino jabłkowe robi się z samego soku, a ten zazwyczaj ma trochę za wysoką kwasowość - a więc dodatek kwasku moim zdaniem jest zbędny. Powinieneś raczej pomyśleć jak obniżyć kwasowość - rozcieńczyć wodą i dodać rodzynek, albo zastosować drożdże redukujące kwas jabłkowy.


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » poniedziałek, 29 wrz 2014, 15:12

Tylko ze moje wino jest zrobione ze słodkich jabłek (chociaż wiem ze powinny być kwaśne) dlatego zastanawiałem się nad kwaskiem.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » poniedziałek, 29 wrz 2014, 17:54

Na razie zostaw jak jest, dokwasić po fermentacji zawsze zdążysz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » wtorek, 30 wrz 2014, 16:11

Zrobiłem tak jak mówił "gr000by" tj kupiłem 5 l 100% soku dodałem PDM-y po 24 h dodałem 0.5 l wina i hula jak trzeba, dzisiaj wróciłem z pracy a tu wino ruszyło.. :) co zrobić dodać te 5 l soku? szkoda by go wylać, ale z drugiej strony czy nie będzie za dużo drożdży w winie?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » wtorek, 30 wrz 2014, 18:56

Wystarczyły litr soku, ale jak już drożdże się rozkręciły to bazuj na tych pięciu litrach, też będzie dobrze.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » wtorek, 30 wrz 2014, 20:50

Ale chodzi o to że wino w którym było piro też się rozkręciło i teraz nie wiem czy zmieszać ze sobą dwa wina?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » wtorek, 30 wrz 2014, 22:34

Twój wybór. Jak to czysto jabłkowe to lepiej dać mniej drożdży, a dłużej poczekać, ale nie wiadomo jak z kondycją tych drożdży w winie z piro. Fermentuj równolegle ten sok, jak coś to go wykorzystasz na cydr, jak wino sobie dobrze poradzi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » środa, 1 paź 2014, 07:15

no to ok. tak zrobię za parę dni sprawdzę BLG i będzie wiadomo czy drożdże dobrze się rozwijają. A wracając do pytania z "góry" 20 l soku 12 blg + 2 kg cukru = 20 blg żeby wino wyszło 14 % muszę dodać 1.5 kg cukru?


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » poniedziałek, 6 paź 2014, 14:01

No i chyba po winie... :( prawdopodobnie wdała się infekcja wartośc blg 5 a wino bardzo kwaśne zapach intensywny prawdopodobnie mam 25 l. octu :(

Awatar użytkownika

ramzol
1250
Posty: 1298
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: ramzol » poniedziałek, 6 paź 2014, 15:38

Kup kredę jak się ocet zrobił, dofermentuj i na rury. Może coś z tego będzie. Próbowałeś ,czy tylko po zapachu?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości