Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2589
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Wald » czwartek, 10 paź 2013, 14:15

Czy tak to wygląda?
download/file.php?id=7488
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » niedziela, 13 paź 2013, 12:34

U mnie wygląda to własnie tak.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2589
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Wald » poniedziałek, 14 paź 2013, 00:38

Czyli masz mocną, zdrową matkę drożdżową i możesz szczepić nią nastaw. Jeśli czekasz już z sokiem, dodawaj ją od razu. Jak masz jeszcze nie gotowy i trzeba MD przetrzymać dwa, trzy dni, dodaj 1/4 litra wody z cukrem i szczyptą pożywki jak na początku, albo szklankę soku. To ją jeszcze wzmocni.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » poniedziałek, 14 paź 2013, 14:43

Wczoraj zrobiłem nastaw, do 20 l czystego soku z jabłek dodałem 2 kg rozpuszczonego cukru. Cały nastaw miał 20 blg, teraz po kilku dniach dodam resztę cukru czyli ok 1.2 kg i pytanie jaką ma mieć wartość blg? Ile to tyle czy jest ona określona? i czy po ok 6 tygodniach również jest określona zawartość cukru dla wina 14 %-ego? I jeszcze jedno pytanie na forum przeczytałem żeby mieszać balonem jak pojawi sie pulpa na powierzchni robić tak ?


arch1
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 18 paź 2013, 16:46
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: arch1 » piątek, 18 paź 2013, 16:47

Witam, podpinam się pod pytania kolegi wyżej - jeśli można, to proszę o odpowiedź.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » piątek, 18 paź 2013, 19:47

Mieszać balonem w trakcie fermentacji w celu rozbicia czapy owocowej można, a nawet jest wskazane to robić. Czapa owocowa nie oddaje swojej dobroci do nastawu i może zapchać rurkę fermentacyjną.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


podrezan
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2013, 17:57
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: podrezan » sobota, 9 lis 2013, 22:27

akszar28 pisze: Cały nastaw miał 20 blg, teraz po kilku dniach dodam resztę cukru czyli ok 1.2 kg i pytanie jaką ma mieć wartość blg? Ile to tyle czy jest ona określona? i czy po ok 6 tygodniach również jest określona zawartość cukru dla wina 14 %-ego?

Po pierwsze- musisz wrócić do teorii, trzeba zrozumieć proces. Ile procent alkoholu ma być w końcowym winie decydujesz Ty na początku. Pierwszy cukier dodajesz do moszczu w takiej ilości, aby Blg wynosiło 20-24. Następnie dajesz pracować drożdżom. Ile one będą pracować zależy od ich humoru. W każdym bądź razie, gdy fermentacja będzie zwalniać, mierzysz Blg. Jeśli jest w okolicach 5 dodajesz kolejną porcję cukru. Jeśli dodasz już cały cukier, czekasz, aż ustanie fermentacja. Wskaźnikiem tego jest Blg w okolicach od -4 do 0 Blg. Wniosek: drożdże skonsumowały cały cukier, wysrały alkohol ;) w ilości zaplanowanej przez Ciebie. W tym momencie wino masz wytrawne. Ale wróć do teorii, będzie o wiele łatwiej.


Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 17:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Rusin » poniedziałek, 6 sty 2014, 15:52

Panowie można zrobić wino jabłkowe bez wyciskania soku?
In vino veritas, in aqua sanitas


tomhas
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: tomhas » poniedziałek, 6 sty 2014, 16:43

Możesz zemleć jabłka i papkę wrzucić po butli, po burzliwej jak papka opadnie ściągnąć z nad osadu i dalej fermentować samą ciecz.
Jednak pozbycie się papki z butli nie jest takie proste, dlatego najczęściej fermentuje się sam sok z jabłek.

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1863
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Kamal » poniedziałek, 6 sty 2014, 16:45

Tak, idź do biedronki albo hurtowni i kup sok w kartonie. Nie będziesz musiał go wyciskać z jabłek. :)
Obrazek


Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 17:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Rusin » poniedziałek, 6 sty 2014, 18:24

Nie chce kupnego soku. Ale czym zmielić 100kg jabłek?
In vino veritas, in aqua sanitas

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1863
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Kamal » poniedziałek, 6 sty 2014, 18:47

Jakąś dużą sokowirówką, albo elektryczną maszynką do mięsa.
Obrazek


Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 17:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Rusin » poniedziałek, 6 sty 2014, 18:57

Myślałem o tym ale to i tak zabierze sporo czasu którego teraz będę miał coraz mniej.
In vino veritas, in aqua sanitas

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » poniedziałek, 6 sty 2014, 20:44

Maszynka do mięsa z przystawką do szatkowania w plastry. W 8 godzin powinieneś się zmieścić z przerwami na niejedno piwo i posiłek plus mycie na koniec, ja w 5h przerobiłem tak 8 wiaderek (jakieś 60kg, może więcej) gruszek nie najmiększej odmiany. Wrzucić do beczki, później tylko dodać MD, pełną dawkę pektoenzymu i zabełtać mieszadłem w wiertarce. Po najpóźniej 3 dniach w 18*C powinieneś mieć papkę do przeciśnięcia przez worek filtracyjny, co pozwoli uzyskać moszcz do dalszej obróbki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


mirek109
300
Posty: 318
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: mirek109 » poniedziałek, 6 sty 2014, 20:58

Rusin pisze:Nie chce kupnego soku. Ale czym zmielić 100kg jabłek?


Ja bym nie mielił. Mniej pracy przy rozkrawaniu a i efekt moim zdaniem większy.
Kiedy zmielisz to za bardzo rozdrobnisz. Nie pozwoli ci to destylować z owocami jeżeli nie masz "płaszcza wodnego". Jabłka puszczą sok, będą fermentować na własnych drożdżach więc podkład pod sito będzie. Na sito owoce i produkt więcej niż pierwsza klasa na postillu/alembiku.
Takie jest moje zdanie.
Gdybym robił tylko płynu to owoce bym dodał do nastawu cukrowego.
Drugi raz owoce to nic złego bo smak zawsze przejdzie.

Smacznego i na zdrowie ;)
-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy ;)


Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 17:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Rusin » poniedziałek, 6 sty 2014, 21:03

To chyba lepiej na rurki to przygotować dodać trochę wody bo będzie łatwiej co nie?
In vino veritas, in aqua sanitas

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » poniedziałek, 6 sty 2014, 21:13

Dokładnie. Wino z jabłek można robić na małą skalę bez prasy, ale jak przychodzi 50kg i więcej to wypadałoby mieć prasę i rozdrabniarkę do owoców. Do destylacji nic się nie stanie jak dodasz 10-20% objętości wody do pulpy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1863
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Kamal » poniedziałek, 6 sty 2014, 23:23

No chyba, że jest ktoś zawzięty na zrobienie wina jabłkowego w większej ilości. Jak już się uparłeś na większą ilość wina, to idź za radą gr000bego. Czyli posiekaj w plastry, wrzuć do beczki dodaj cukier i drożdże. A później odciśnij przez worek filtracyjny, i podaj dalszej fermentacji.
Obrazek


Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 17:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Rusin » wtorek, 7 sty 2014, 18:51

Tak zrobię bo innej rady nie ma. A w beczcce nie będzie problemu z rozdrobnieniem owoców i odlaniem ich.
In vino veritas, in aqua sanitas

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1863
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Kamal » wtorek, 7 sty 2014, 19:24

Życzę powodzenia. Opisz wyniki. ;-)
Obrazek


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość