Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Arturddz
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Arturddz » czwartek, 17 sty 2013, 10:49

Wald pisze:Na Bachusa, Dionizosa i jakich tam jeszcze :!: Podobnie jak cole, wystarczy dobrze potrząsnąć probówką i wypuścić uwolniony gaz. Czynność powtórz kilka razy.

Nie zapominaj o Horusie i Izydzie ;) spodziewałem się jakiejś skomplikowanej czynności. Colę nie za często pijam bo to sama chemia, a piwo nigdy nie zdąży mi się odgazować samo ;)
Per Aspera ad Astra.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Arturddz
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Arturddz » poniedziałek, 18 lut 2013, 15:11

A dziś 18 lutego, miazga już dawno oddzielona od soku i fermentuje sam soczek w balonie. Odciskałem po ok. 2 tygodniach fermentacji z miazgą. W chwili obecnej od kilku dni fermentacja wyraźnie zwolniła i teraz balon puszcza bąbla co 45-60 sekund. Próbowałem wypatrzyć osad żeby ściągnąć znad osadu, ale osadu nima :( jak mam ściągnąć wino znad osadu jak go niema? A może zostawić balon w spokoju niech sobie pracuje?
Per Aspera ad Astra.


tomhas
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: tomhas » poniedziałek, 18 lut 2013, 21:21

Osad powstanie po całkowitym ustaniu fermentacji, zostaw wino w spokoju jeszcze co najmniej na miesiąc.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Emiel Regis » wtorek, 19 lut 2013, 16:50

Arturddz pisze: Próbowałem wypatrzyć osad żeby ściągnąć znad osadu, ale osadu nima :( jak mam ściągnąć wino znad osadu jak go niema? A może zostawić balon w spokoju niech sobie pracuje?

Właśnie tak- zostaw na razie w spokoju. Zrzucanie osadu nie oznacza końca fermentacji, choć dzieje się to z reguły po zakończeniu fermentacji burzliwej.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 13:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: marcinlary » niedziela, 24 lut 2013, 23:48

Do wszystkich zapominalskich - jakim ja jestem.
Ochłodzić syrop przed dosłodzeniem!
U mnie początek wyglądał świetnie, ale przy drugiej porcji cukru podałem nie chłodzony cieplejszy sok! Efekt był natychmiastowy taki, że zapieniło się i fermentacja ustała całkowicie.
Blg na 7, podałem taninę celem lepszego klarowania. Mam nadzieję, że nie zaoctuje. Jak na razie się klaruje.
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php


Arturddz
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Arturddz » środa, 6 mar 2013, 11:00

Ha ! jestem ślepy jak nietoperz!
Osad był! i to taki na 2-3 cm. Zobaczyłem go jak wlazłem prawie pod balon. Więc rura, pompka i hajda spuszczać wino. Syfy do kibla, balon do wanny i gorącą wodą, później wrzątkiem. Bardzo fajnie myje się balon w środku jak się odkręci słuchawkę od prysznica i wsadzi samą rurę. Winko wlałem z powrotem do balona, zakorkowałem i czekam aż zacznie bulgotać.... czekałem prawie tydzień i nic. Zapach ładny, smak też niezły, cukier zmierzony - jest. Wreszcie moja cierpliwość się skończyła :bardzo_zly: i postanowiłem zadać winku drożdży, takich samych jakich użyłem do fermentacji. Ruszyło po 2 dniach i pracuje powolutku, jedno bulgnięcie na 4-6 minut.
Per Aspera ad Astra.


Arturddz
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Arturddz » piątek, 29 mar 2013, 15:56

W tym tygodniu znów musiałem spuścić wino znad osadu. Tym razem osadu było znacznie więcej, ok 7-9 cm. Standardowo wino do garów, osad do kibla, balon do wanny, później wrzątkiem. Winko do balona i .... nic. Stoi jak zaklęte.... 4-ty dzień. Czy to tak ma być?
Per Aspera ad Astra.


tomhas
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: tomhas » piątek, 29 mar 2013, 21:05

Osad to naturalny proces, szczególnie przy winie z jabłek.
Podaj BLG


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » środa, 9 paź 2013, 14:45

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem i od kilku dni czytam posty na forum odnośnie wina z jabłek, informacji jest tak wiele, że nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe i tu proszę o pomoc.
Dzisiaj kupiłem balon 34l, zalałem matkę drożdżową i zostawiam na 2-3 dni.
Na stronie są przepisy, w których używa się wody, zaś na forum tylko moszczu, wiec jak jest poprawnie. Planuje zrobić wino 16-18%.
Moszczu będę miał ok. 20l. Posiadam cukromierz tylko nie dokładnie wiem jak sprawdzic zawartosć cukru w moszczu, w próbce 1 l czy w całosći?
Ostatnio zmieniony środa, 9 paź 2013, 15:27 przez gr000by, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: ortografia, interpunkcja

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » środa, 9 paź 2013, 15:02

Po pierwsze. Wino z jabłek planuj nie mocniejsze niż 14%, bo wyjdzie ci puste w smaku i będziesz czuł głównie alkohol.
Po drugie. Moszcz wymieszaj (jak pochodzi z różnych jabłek i jest w mniejszych porcjach), pobierz próbkę i zbadaj jej poziom cukrów. Znając poziom cukru i planowaną moc wina, jesteś w stanie policzyć dodatek cukru.
Po trzecie. Wino rób bez dodatku wody, na samym moszczu, to wyjdzie smaczniejsze.

Dobrze, że zapytałeś przed wykonaniem nastawu. Poczytaj jeszcze to podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html a poznasz odpowiedzi na pytania, które mogą się wkrótce pojawić.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » środa, 9 paź 2013, 15:33

Biorąc próbkę z jabłek które będę używał wyszło ok 10-11 BLG.
A więc mając 20l moszczu o wartości 10 BLG ile potrzebuję cukru aby uzyskać 14 %-we wino?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » środa, 9 paź 2013, 15:52

10 BLG to 104g/l cukru. Żeby uzyskać ok. 14% w winie, potrzeba ok. 250g/l cukru (BLG 22-23). Więc musisz dodać jakieś 2,5kg cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » środa, 9 paź 2013, 16:00

Czyli 2,5 kg cukru podawana w 2 częściach?
Tak w skrócie, mając 20 l moszczu w balonie dodaje MD plus pożywkę oraz połowę cukru rozmieszaną z częścią moszczu, to zatykam korkiem z rurką fermentacyjną i po sześciu dniach ponownie wykonuje to samo dodając resztę cukru i odstawiam na ok 6 tygodni. Po upływie tego czasu pierwszy raz spuszczam wino i znowu odstawiam na ok 3 tyg. czynność tą powtarzam aż wino zostanie oczyszczone.
Czy dobrze rozumiem?

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Pretender » środa, 9 paź 2013, 16:24

Wg mnie na 14% potrzebujesz 3.2kg cukru. Bez poprawek. Po dodaniu cukru nastaw wyniesie ok 22l.
Cukier podzielna dwie raty. Druga rata nie po 6 dniach, ale jak spadnie blg. Cukier rozpuszczasz w nastawie lekko podgrzewając.


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » środa, 9 paź 2013, 16:51

A o ile ma spaść wartość BLG ?
Jeszcze jedno pytanie skoro nastawu wyjdzie ok 22 l. to czy balon 34 l. nie jest za duży tzn czy nie będzie za dużo powietrza?


Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 17:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Rusin » środa, 9 paź 2013, 20:05

Na burzliwą będzie wszystko ok. Później sobie zlejesz do takiego 25l.
In vino veritas, in aqua sanitas

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Pretender » środa, 9 paź 2013, 21:16

akszar28 pisze:A o ile ma spaść wartość BLG ?
Jeszcze jedno pytanie skoro nastawu wyjdzie ok 22 l. to czy balon 34 l. nie jest za duży tzn czy nie będzie za dużo powietrza?

Jak będzie w okolicach 5 śmiało dodawaj cukier. Nie ma reguły przy jakim ballingu dodajemy kolejną dawkę cukru.


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » czwartek, 10 paź 2013, 07:23

Mam pytanie odnośnie matki drożdżowej gdyż wczoraj ją nastawiłem i zostawiłem na noc w pomieszczeniu gdzie bylo ok 35 Stopni. Czy to dla niej nie za dużo?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » czwartek, 10 paź 2013, 07:52

Trochę wysoka ta temperatura. Musisz poczekać jeszcze trochę i zobaczyć co się stanie. Ale jak zaczną pojawiać się pęcherzyki gazu w matce drożdżowej i drożdże zaczną pracę to wszystko będzie dobrze i MD będziesz mógł wykorzystać do wina.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » czwartek, 10 paź 2013, 08:12

Na tą chwilę w butelce widać pęcherze i prace drożdży.


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości