Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2589
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Wald » poniedziałek, 6 paź 2014, 23:45

akszar28 pisze: wino jest zrobione ze słodkich jabłek

akszar28 pisze: wartośc blg 5 a wino bardzo kwaśne
Zrobiłeś po swojemu, w/g własnego pomysłu i masz co wyszło. Brakło cukru, a kwas został. Raczej nie ocet, do tego trzeba tlenu. Ilości kwasu jęzorem, czyli "na smak" nie sprawdzisz. Do tego służą papierki lakmusowe i zestawy do miareczkowania. W ubiegłym roku najlepsze jabłka miały 6 g/l soku, w tym niestety więcej. Inna kwestia to zawartość cukru. Wszystko to i sposoby działania opisane są w temacie: podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html . Uwierz mi na słowo, trzymanie się tych zasad, zawsze da pozytywne efekty. Działanie na tzw. czuja najczęściej kończy się w sposób jaki opisałeś.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 13:41
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: akszar28 » czwartek, 9 paź 2014, 11:34

ale o jakim "czuju" i o jakich błędach myślisz? wydaje mi się że nie popełniłem wielkich błędów. jabłka jakie miałem takie dałem i to nie zmienię a resztę zrobiłem tak jak piszą na forum czy w książkach ( przynajmniej tak mi się wydaje ).

Mod.
Zdania zaczynamy z wielkiej litery.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2589
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Wald » niedziela, 12 paź 2014, 01:08

akszar28 pisze:ale o jakim "czuju" i o jakich błędach myślisz?
Jeśli uważasz to za dobre wino, to nie ma żadnych błędów.
akszar28 pisze:No i chyba po winie... prawdopodobnie mam 25 l. octu :(
Skoro nie jesteś zadowolony, to gdzieś popełniłeś błąd. Diagnozę podałem:
Wald pisze: Brakło cukru, a kwas został.
Co z tym zrobisz, nie mam pojęcia. W temacie który podałem masz proporcje kwasu i cukru, ale trzeba wiedzieć ile jest kwasu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


katkaj
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 25 sie 2014, 21:14
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: katkaj » czwartek, 18 gru 2014, 00:49

Cześć .Proszę o ocenę czy idę w dobrym kierunku. Zrobiłem pierwsze wino z jabłek. Jabłka do sokowirówki i wyszło 3litry, do tego 5litrów soku naturalnego z Dino, pasteryzowanego bez konserwantó, w taki kalny jak mój, smakuje tak samo jak ten z sokowirówki i nie jak ten z kartonika zapewniam. Wyszło 8litrów zmierzone BLG 15, dałem 600gr cukru i na starcie wino miało 20BLG .Po 4-dniach BLG spadło do 7, więc dodałem 400gr cukru wychodzi mi, że na 10-dzień mam dodać jeszcze 400gr żeby uzyskać te 15procent wina .Powiedzcie czy to dobrze, czy za dużo cukru .Winko fajnie pracuje ,chcę 14-15procent żeby miało, jak uważacie?bo ja się nie znam ale czytam te forum i się uczę od was drodzy forumowicze.Dziękuję z góry za odpowiedz.
Winko wygląda tak:

Obrazek

Po 24godzinach pracy .


katkaj
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 25 sie 2014, 21:14
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: katkaj » poniedziałek, 5 sty 2015, 16:15

Cześć .Moje z jabłek ma teraz miesiąc bulka co 2,5min mam pytanie czy trzymać je dalej w pokoju gdzie jest 22stp ,czy dać je do piwnicy tam jest 14stp cukier już dodany i ma z 14procent , blg poniżej 0?

Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 09:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: siwy1121 » niedziela, 11 sty 2015, 12:52

Jak w piwnicy masz 14stp to możesz tam zanieść, cukromierz pokazuje poniżej 0, ponieważ alkohol jest lżejszy od wody i zaniża wskazania, przy 14% alkohol zaniża wskazania cukromierza o prawie 5blg.


katkaj
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 25 sie 2014, 21:14
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: katkaj » wtorek, 13 sty 2015, 22:34

Dzięki siwy wczoraj zmierzyłem BLG pokazuje -5, winko przeleje do mniejszych butli i do piwnicy z nim niech dojrzewa z 6 miesięcy.


TUTEK
50
Posty: 65
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: TUTEK » środa, 30 mar 2016, 18:19

Witam. Wczorajszego wieczora postanowiłem spróbować swoich sił w tworzeniu wina. Na pierwszy rzut jako baza poszły "putinówki" czyli darmo rozdawane jabłka.

Założenia:
Wino półsłodkie o mocy 13%.
Dane:
naczynie fermentacyjne - galonik typu dama o objętości 5 l,
moszcz - 3,4 l soku jabłkowego wyciśniętego za pomocą sokowirówki o wskazaniu balingomierza równym 12 jednostkom,
użyte drożdże 1/6 paczki drożdży bayanus g995 przeznaczonej na 25-50 l nastawu/wina,
pożywka - fosforan diamonowy w ilości 1/5 paczki przeznaczonej na 25 l nastawu/wina,
regulator kwasowości w postaci węglanu wapnia w ilości 2g.
Obliczenia do przygotowania wina:
Do pasteryzowanego soku dodaję cukier w ilosci
20BLG-12BLG=8BLG => 80g/l => 80*3,4=272g cukru ( ilość dodana to 280g)
Wskazanie balingomierza 20 BLG.
Następnie dodaję 2g węglanu wapnia (tu akurat korzystam z tabeli zamieszonej na pewnej stronie internetowej - nie posiadam miernika kwasowości)

Uprzednio odbieram 200ml soku aby wstępnie namnożyć drożdże.

Po ostygnięciu soku do temp 28stC dodaję namnożone drożdże i wszystko przelewam do uprzednio przygotowanego galonika i zakładam rurkę fermentacyjną (galonik został umyty we wrzątku z dodatkiem pirosiarczynu potasu a następnie wypłukany).

Pozostałe obliczenia:
ilość cukru potrzebna do dodania:
kolejna dawkę cukru dodam gdy wskazanie balingomierza wyniesie 5BLG, tak więc =>
20*0,47-5*0,47=7,05% alkoholu
13%-7,05%=5,95%
5,95/0,47=12,65BLG (w przybliżeniu 13BLG co też przyjmuję)
13-5=8 => 80g/l => 80*3,5=280g cukru
Dodatkowo aby wyprodukować wino półsłodkie dodaję ok 70g cukru na jeden litr => 70*3,5=245g cukru
Dodatek cukru na słodycz zostanie dodany gdy BLG spadnie do 5 jednostek a cała fermentacja zostanie zastopowana pirosiarczynem potasu w ilości 0,5g gdy ponownie balingomierz zanurzy się do 3 jednostek na plusie.

Drodzy koledzy z forum, proszę was abyście wspomogli młodego w dążeniu do celu i podpowiedzcie czy gdzieś się nie pomyliłem i w jaki sposób dokładnie obliczyć ilość pirosiarczynu potasu z całej paczki 100g. Mam dostępną wagę kuchenną o tolerancji 5g więc dość słabej w tej kwestii.
Pozdrawiam TUTEK
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2589
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Wald » czwartek, 31 mar 2016, 01:20

TUTEK pisze:Założenia:
Wino półsłodkie o mocy 13%.
Dane:
użyte drożdże 1/6 paczki drożdży bayanus g995 przeznaczonej na 25-50 l nastawu/wina,


Super, wreszcie nowi planują jak tu: post135191.html#p135191 , ale nie trafiłeś z drożdżami, przeczytaj: post119744.html#p119744 i tutaj: rodzaje-drozdzy-t9754.html .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Chey
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 26 sie 2016, 11:03
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Chey » sobota, 27 sie 2016, 12:57

Witam wszystkich!

Jako, że od jakiegoś czasu warzę piwo (mam jakiś tam sprzęt i małe, ale doświadczenie z fermentacją:) ), a okres końca lata przynosi dużo owoców postanowiłem nie marnować wszystkiego na dżemy ;), ale spróbować sił w winie domowym, na pierwszy rzut idzie wino z jabłek.
Proszę o sprawdzenie mojego toku rozumowania:
Mam gąsiorek 10l, zakładam wino 12% półsłodkie.
Z moim obliczeń wynika, że jeśli (wg. tabel) wycisnę 6l soku o BLG 12 i kwasie 7g/l to będę miał (12-4)*6*10= 480g cukru w moszczu. Dodaję 2450g cukru (oczywiście nie jednorazowo) powinno dać 12% + cukier po fermentacji
2,45kg cukru *0,6 = 1,47l (wody nie dodaję)
razem wina 7,46l (minus straty przy fermentacji)
Drożdże planuję aktywne suche, mam z nimi dobre doświadczenie z piwa, nie będę musiał przygotowywać MD
i teraz seria pytań:
1. Jak to jest z objętością balona, może być jakaś przestrzeń wolna? Przy piwie nie ma takich wymogów, bo piwo fermentuje i rozlewa się do butelek, tam ma już bezpieczny CO2, w winie musi dojrzewać w gąsiorku, ale czy to jest aż tak istotne? Jeśli więcej uzupełnię moszczem to może mi "wykipieć"
2. Co z kwasowością? Zainwestować w kwasowmierz te 20zł, czy dać sobie spokój. Dodam, że to jest winko na próbę, nie będzie to super wytwór na skalę światową ;)
3. Zlewanie znad osadu, jak to wygląda w przypadku posiadania jednego gąsiąrka? zlewam do innego naczynia (mam plastikowe fermentatory do piwa) myję gąsior i wlewam młode wino do czystego, odkażonego gąsiora?
4. Drożdże i pożywkę wsypuje się wszystkie czy proporcjonalnie do objętości moszczu?

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5307
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Zygmunt » niedziela, 28 sie 2016, 14:34

Chey pisze:1. Jak to jest z objętością balona, może być jakaś przestrzeń wolna?


W rozsądnych ilościach wolna przestrzeń jest ok (zwłaszcza przy burzliwej), ale jeżeli zamierzasz robić 15l w 50l gąsiorze, to najpewniej wino się zepsuje. Do samego przechowywania wolna objętość powinna być jak najmniejsza, dlatego balony wypełnia się np. szklanymi kulkami.
2. Co z kwasowością? Zainwestować w kwasowmierz te 20zł, czy dać sobie spokój. Dodam, że to jest winko na próbę, nie będzie to super wytwór na skalę światową ;)

Możesz olać, ale w miarę nabywania doświadczenia zauważysz, że nawet taki prosty zestaw się przydaje. Dojrzejesz do niego, przy pierwszym winie można odpuścić, bo i tak będziesz miał masę nowych rzeczy, na które trzeba będzie zwrócić uwagę.
3. Zlewanie znad osadu, jak to wygląda w przypadku posiadania jednego gąsiąrka? zlewam do innego naczynia (mam plastikowe fermentatory do piwa) myję gąsior i wlewam młode wino do czystego, odkażonego gąsiora?

Tak, unikaj przelewania z wysokości, żeby nie napowietrzyć.
4. Drożdże i pożywkę wsypuje się wszystkie czy proporcjonalnie do objętości moszczu?

Całość.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Chey
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 26 sie 2016, 11:03
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Chey » niedziela, 28 sie 2016, 18:32

Na chwilę obecną wszystko jasne, dziękuję za odpowiedź :)

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 245
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Mafiej » wtorek, 21 lis 2017, 00:19

Witam.
Tym razem ja nastawiłem wino z jabłek.(pierwszy mój alkohol)
Z 95 kg jabłek uzyskałem 54 litry soku o zawartości cukru 11 brix. Z 40 litrów postanowiłem zrobić wino 14% półwytrawne.
W 8 litrach wody rozpuściłem 8 kg glukozy, co dało mi 14 litrów syropu. Dodałem do soku i ustabilizowałem pirosiarczanem potasu (4,6 g).
Rozlałem to wszystko w 3 pojemniki.
2x 24 l w 30 l wiadra, zawartość cukru 20 brix.
Dodałem pożywkę i drożdże bayanus G995.
Do 3-go pojemnika 30 l wlałem resztę tj 6 l I dolałem do tego 5 litrów czystego soku.
Efekt: 11 litrów 16 brix. Dodałem drożdże i pożywkę. ( taki eksperyment)
Po około dobie wszystko zaczęło pięknie fermentować w temperaturze 20°C
Zakładając że 1kg cukru to 1,12 kg glukozy, dodam jeszcze 8kg glukozy i nieco ponad 5 litrów wody, pilnując przy tym odpowiedniego stężenia cukru i alkoholu.
Boję się że za dużo w tym wszystkim wody, ale muszę jakoś obniżyć kwasowość, a nie mam węglanu wapnia.
Jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie.
Z tego co czytam to trochę skoczyłem na głęboką wodę.
Na koniec pytanie, czy można fermentować duże nastawy na wino (80-100 litrów) w jednym pojemniku?
Życzcie powodzenia.
Pozdrawiam.
DSC_2625-800x450.JPG
DSC_2628-800x450.JPG
_20171121_001240.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


gadaka
300
Posty: 345
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gadaka » wtorek, 21 lis 2017, 10:00

Nie ma problemu z fermentacją 80-litrowych nastawów na wino w beczce ;) Na pewno u Malinowego nosa na yt kiedyś widziałem beczkę z winem ;)

Online
Awatar użytkownika

Doody
1800
Posty: 1820
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Doody » wtorek, 21 lis 2017, 10:21

Kiedyś robiłem nastaw z 80 kg jabłek w 120l beczce. Dodałem do tego około 12 litrów wody, pektoenzym i 12kg cukru. Dwie paczki trubo fruitów przerobiły cały cukier w 10 dni. Także nie ma problemu.
Pozdrawiam
Darek


Pawlik67
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Pawlik67 » sobota, 10 lis 2018, 14:11

Witam. Potrzebuje pomocy. Wino nie chce ruszyć. Wino z jabłek robię nie pierwszy raz i zawsze było ok. Kupiłem 40 litrów świeżo tłoczonego soku z jabłek 10 litrów odlałem do gąsiora dodałem 2,5kg cukru rozpuszczonego w 3 litrach wody, dodałem drożdże winne( nie pamiętam już jakie ) pożywkę i na drugi dzień zaczęło fermentować. Resztę soku , 30 litrów zostawiłem w beczce i dopiero na drugi dzień dodałem cukier ( w tej samej proporcji) , drożdże i pożywkę. Wino jednak nie wystartowało. Drożdże były na ilość od 10 do 50 litrów, ale pożywka tylko do 30lit. BLG po dodaniu cukru było około 20-22". Drożdże dodałem do zimnego soku, wino stoi w kotłowni wiec jest ciepło. Po trzech dniach dodałem kolejna paczkę pożywki do drożdży winnych, zamieszałem , ale nic to nie pomogło. Teoretycznie na powierzchni jest delikatna piana ale w rurce fermentacyjnej nic się nie dzieje. Wczoraj dodałem kolejna porcje drożdży winnych Biowinu, zamieszałem, ale dalej nic. Już nie wiem co robić, Dodam że beczka jet nowa , płukałem ją tylko czystą wodą nie dawałem piro. Co robić , może dać drożdże gorzelnicze Mam 3/4 paczki T3?


tomhas
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: tomhas » sobota, 10 lis 2018, 14:22

Przystaw ucho i posłuchaj czy gazuje. Ja pewno tak. A w rurce nic nie widzisz bo jest nieszczelność i gaz ucieka innym otworem. Przesadziłeś z ilością drożdży.


Pawlik67
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Pawlik67 » sobota, 10 lis 2018, 14:57

Myślałem też o nieszczelności rurki, ale jak mówię nie bardzo widać żeby mocno to pracowało. Jeżeli rzeczywiście jest problem z nieszczelnością,to czy nie ma ryzyka że wejdzie jakaś infekcja?


tomhas
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: tomhas » sobota, 10 lis 2018, 15:10

Jest ryzyko infekcji. Co to za beczka? Daj zdjęcia. Możesz to przelać do balonu?


Pawlik67
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Pawlik67 » sobota, 10 lis 2018, 17:29

Beczka jest 40 litrowa plastikowa niebieska, z zakrętka o średnicy ok. 30cm. Gwint nie jest najlepszy , ale okleiłem go taśmą klejącą. Sprzedawca napisał, że posiada atest do przechowywania żywności. Boję się jednak że to ie jest kwestia nieszczelności rurki. Bo jak przycisnę wieczko od beczki to gaz wychodzi z rurki, a po odpuszczeniu wieczka zaciąga trochę powietrza do sirotka ( bąble w rurce idą w drugą stronę). czy ktoś miał taki przypadek żeby nastaw nie ruszył.

Jednak chyba był to fałszywy alarm, to musi być nieszczelność beczki. Zmierzyłem poziom cukru i jest niecałe 10BLB. Czyli przez 9 dni spadło 12 , Musi to pracowac.
Ostatnio zmieniony sobota, 10 lis 2018, 18:21 przez Pawlik67, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości