KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

W klarowanym nastawie jest mniej przedgonów. Szybciej leci serce, przynajmniej wg mnie.
Pozdrawiam
Darek
koncentraty wina
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: jakis1234 »

wieku pisze:Panowie czy czujecie różnicę pomiędzy cukrówką klarowaną a cukrówką zaraz po zejściu cukru do zera ?
Jak to do zera? Powinna zejść poniżej zera (do -4).
I o jaką różnicę chodzi? Klarowna cukrówka daje lepszy spirytus i mniej przed i pogonów. I o to chodzi w klarowaniu.
Pozdrawiam z opolskiego.

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: wieku »

Ok dzięki Panowie, pierwszy raz robię o tej porze roku więc trzeba będzie długo czekać :(

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

użytkownik usunięty
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
To dobre, dobre.
Gdyby ktoś napisał o zależności temperatury fermentacji lub ilości cukru w nastawie do ilości odpadów - zgoda. Ale jaki związek ma klarowność wsadu do ilości odpadów? Przy rektyfikacji?
W drugim przypadku, nie widzę związku.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: jakis1234 »

defacto pisze:Ale jaki związek ma klarowność wsadu do ilości odpadów? Przy rektyfikacji? W drugim przypadku, nie widzę związku.
No to jeszcze musisz trochę poczytać albo poeksperymentować, ewentualnie nie odnosisz się do pytania.
Drożdże i różne inne śmieci w nastawie w czasie grzania też dokładają swoje i masz więcej zanieczyszczeń.
Spróbuj zrobić rektyfikację idealnie czystego nastawu i takiego niesklarowanego - sam zobaczysz, że ilości odpadów będą różne.
Natomiast ja dla odmiany nie rozumiem tego stwierdzenia:
Gdyby ktoś napisał o zależności temperatury fermentacji lub ilości cukru w nastawie do ilości odpadów - zgoda.
O co chodzi? Kolega @wieku pytał o różnicę między sklarowaną i niesklarowaną cukrówką. Skąd tutaj niby jakieś odpady?
Woda, cukier, drożdże.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lip 2022, 11:50 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: rozrywek »

defacto pisze:Ale jaki związek ma klarowność wsadu do ilości odpadów? Przy rektyfikacji?
Prze-rektyfikuj raz nastaw, zwykłą cukrówkę, razem z osadem, z gęstwą, tak jak jest, wlej w kocioł i dawaj.

Zobaczysz efekt sam.

Zauważam to pewną tendencję....rektyfikacja, super kolumna wszystko załatwi.
Ale, dlaczego procesowi w tym nie pomóc? Dobrym sklarowaniem?
Dlaczego nie?
Dlaczego?

Ps: AD się rozrasta bardzo, przybywa nowych, młodych, to uczmy ich dobrych podstaw, a jeśli ktoś nie chce klarować, to niech to robi po cichu.
Klarowanie jest bardzo ważne, koniec kropka i....kropka.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lip 2022, 11:55 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

CrawfordPL
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 6 lip 2022, 14:14
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: CrawfordPL »

A co sądzicie o filtrowaniu przez piasek kwarcowy? Sąsiad mój taką procedurę robi z użyciem piasku 0,1-0,2 jak nie chce czekać na wpływ grawitacji.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

użytkownik usunięty
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
CrawfordPL pisze:A co sądzicie o filtrowaniu przez piasek kwarcowy?
Nic nie sądzę, bo nigdy nie słyszałem o czymś takim. Natomiast mam prośbę - zagadaj z sąsiadem, niech porobi zdjęcia jak wygląda przefiltrowany nastaw przez piasek kwarcowy, jak wygląda kolumna do filtracji i jak długo trwa przelanie np 25l. Wklej wyniki i dopiero po tym możemy podyskutować :ok:

Denenter
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 3 maja 2023, 19:58
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Denenter »

Witam
Nie wiem czy ktoś żyje jeszcze na tym forum, ale co do klarowania mam bardzo ciekawą metodę :
- nastawiłem 2x nastaw 1 woda cukier + 2 zmielone jabłka takie całe bez pestek pół na pół woda/owoce
-Zlać jabłka znad osadu i dolewać wino jabłkowe 3litry na 12 litrów nastawu. (wino nie musi być sklarowane)
Ogólnie klaruje poniżej tygodnia - przeźroczystość jak nad morskim Okiem.
Co prawda objętości małe więc nie wiadomo co przy 20, 50 czy 100 litrach wyjdzie
P.S
Białko jajka nic nie daje - ani zapachu, ani smaku, ani rezultatów, przynajmniej w moim przypadku :)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: jakis1234 »

Nic z tego nie rozumiem, o jakie niby klarowanie chodzi i czego?
To ma klarować cukrówkę, czy wino? I po co taka metoda?

A swoją drogą kolego, jakieś 'cześć, jestem taki a taki"
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”