KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
I o jaką różnicę chodzi? Klarowna cukrówka daje lepszy spirytus i mniej przed i pogonów. I o to chodzi w klarowaniu.
Jak to do zera? Powinna zejść poniżej zera (do -4).wieku pisze:Panowie czy czujecie różnicę pomiędzy cukrówką klarowaną a cukrówką zaraz po zejściu cukru do zera ?
I o jaką różnicę chodzi? Klarowna cukrówka daje lepszy spirytus i mniej przed i pogonów. I o to chodzi w klarowaniu.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Drożdże i różne inne śmieci w nastawie w czasie grzania też dokładają swoje i masz więcej zanieczyszczeń.
Spróbuj zrobić rektyfikację idealnie czystego nastawu i takiego niesklarowanego - sam zobaczysz, że ilości odpadów będą różne.
Natomiast ja dla odmiany nie rozumiem tego stwierdzenia:
Woda, cukier, drożdże.
No to jeszcze musisz trochę poczytać albo poeksperymentować, ewentualnie nie odnosisz się do pytania.defacto pisze:Ale jaki związek ma klarowność wsadu do ilości odpadów? Przy rektyfikacji? W drugim przypadku, nie widzę związku.
Drożdże i różne inne śmieci w nastawie w czasie grzania też dokładają swoje i masz więcej zanieczyszczeń.
Spróbuj zrobić rektyfikację idealnie czystego nastawu i takiego niesklarowanego - sam zobaczysz, że ilości odpadów będą różne.
Natomiast ja dla odmiany nie rozumiem tego stwierdzenia:
O co chodzi? Kolega @wieku pytał o różnicę między sklarowaną i niesklarowaną cukrówką. Skąd tutaj niby jakieś odpady?Gdyby ktoś napisał o zależności temperatury fermentacji lub ilości cukru w nastawie do ilości odpadów - zgoda.
Woda, cukier, drożdże.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lip 2022, 11:50 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Zobaczysz efekt sam.
Zauważam to pewną tendencję....rektyfikacja, super kolumna wszystko załatwi.
Ale, dlaczego procesowi w tym nie pomóc? Dobrym sklarowaniem?
Dlaczego nie?
Dlaczego?
Ps: AD się rozrasta bardzo, przybywa nowych, młodych, to uczmy ich dobrych podstaw, a jeśli ktoś nie chce klarować, to niech to robi po cichu.
Klarowanie jest bardzo ważne, koniec kropka i....kropka.
Prze-rektyfikuj raz nastaw, zwykłą cukrówkę, razem z osadem, z gęstwą, tak jak jest, wlej w kocioł i dawaj.defacto pisze:Ale jaki związek ma klarowność wsadu do ilości odpadów? Przy rektyfikacji?
Zobaczysz efekt sam.
Zauważam to pewną tendencję....rektyfikacja, super kolumna wszystko załatwi.
Ale, dlaczego procesowi w tym nie pomóc? Dobrym sklarowaniem?
Dlaczego nie?
Dlaczego?
Ps: AD się rozrasta bardzo, przybywa nowych, młodych, to uczmy ich dobrych podstaw, a jeśli ktoś nie chce klarować, to niech to robi po cichu.
Klarowanie jest bardzo ważne, koniec kropka i....kropka.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lip 2022, 11:55 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2
- Rejestracja: środa, 6 lip 2022, 14:14
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Serwus
Nic nie sądzę, bo nigdy nie słyszałem o czymś takim. Natomiast mam prośbę - zagadaj z sąsiadem, niech porobi zdjęcia jak wygląda przefiltrowany nastaw przez piasek kwarcowy, jak wygląda kolumna do filtracji i jak długo trwa przelanie np 25l. Wklej wyniki i dopiero po tym możemy podyskutowaćCrawfordPL pisze:A co sądzicie o filtrowaniu przez piasek kwarcowy?
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam
Nie wiem czy ktoś żyje jeszcze na tym forum, ale co do klarowania mam bardzo ciekawą metodę :
- nastawiłem 2x nastaw 1 woda cukier + 2 zmielone jabłka takie całe bez pestek pół na pół woda/owoce
-Zlać jabłka znad osadu i dolewać wino jabłkowe 3litry na 12 litrów nastawu. (wino nie musi być sklarowane)
Ogólnie klaruje poniżej tygodnia - przeźroczystość jak nad morskim Okiem.
Co prawda objętości małe więc nie wiadomo co przy 20, 50 czy 100 litrach wyjdzie
P.S
Białko jajka nic nie daje - ani zapachu, ani smaku, ani rezultatów, przynajmniej w moim przypadku
Nie wiem czy ktoś żyje jeszcze na tym forum, ale co do klarowania mam bardzo ciekawą metodę :
- nastawiłem 2x nastaw 1 woda cukier + 2 zmielone jabłka takie całe bez pestek pół na pół woda/owoce
-Zlać jabłka znad osadu i dolewać wino jabłkowe 3litry na 12 litrów nastawu. (wino nie musi być sklarowane)
Ogólnie klaruje poniżej tygodnia - przeźroczystość jak nad morskim Okiem.
Co prawda objętości małe więc nie wiadomo co przy 20, 50 czy 100 litrach wyjdzie
P.S
Białko jajka nic nie daje - ani zapachu, ani smaku, ani rezultatów, przynajmniej w moim przypadku
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Nic z tego nie rozumiem, o jakie niby klarowanie chodzi i czego?
To ma klarować cukrówkę, czy wino? I po co taka metoda?
A swoją drogą kolego, jakieś 'cześć, jestem taki a taki"
To ma klarować cukrówkę, czy wino? I po co taka metoda?
A swoją drogą kolego, jakieś 'cześć, jestem taki a taki"
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
Pozdrawiam z opolskiego.