Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
pawelolek
20
Posty: 29
Rejestracja: niedziela, 15 lip 2012, 11:14
Ulubiony Alkohol: Każdy ))
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Płock
Załączniki
Wino z jabłek

Postautor: pawelolek » środa, 12 wrz 2012, 16:47

Witam wszystkich ))

05.09 Nastawiłem wino z jabłek. Zebrałem 40kg owoców umyłem je, pokroiłem na ćwiartki i
wpakowałem do sokowirówki, uzyskałem 25L soku. Zmierzyłem sok cukromierzem i
wskazało 11 Blg. Wlałem sok do balona o pojemności 40L, zagotowałem 10L wody i
rozpuściłem w niej 5 kg cukru. Zmierzyłem wszystko i było 21 Blg, dodałem drożdże
Fermwin PDM, pożywkę i 4g kwasku cytrynowego.
09.09 Zmierzyłem wszystko jeszcze raz Blg spadło do 7 wiec dodałem 1,5kg cukru
rozpuszczonego w lekko podgrzanym nastawie po zmierzeniu było 14 Blg.
12.09 Dokonałem ponownego pomiaru Blg spadło do 3 zrobiłem tak samo jak wcześniej i
dodałem 2 kg cukru po dodaniu było 7 Blg

Teraz pozostaje już tylko czekać bo winko bardzo dobrze pracuje. Co o tym sadzicie, może dodać jeszcze cukru za kilka dni. Ale myślę ze już wystarczy, dam drożdżom zrobić swoje.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Emiel Regis » środa, 12 wrz 2012, 20:10

A co tu sądzić bez próbowania ;)
Pracuje ładnie więc pewnie wszystko ok, ilość dodanej wody mnie poraziła, ale cóż , kwestia gustu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Wald » środa, 12 wrz 2012, 20:48

W tym roku jabłka są bardzo dobre na wino, dość słodkie i odpowiednio kwasu. Generalnie 6-7g/l. Woda nie jest wcale potrzebna. Chyba tylko do zwiększenia objętości, ale czy to o to chodzi w domowym wyrobie?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

Autor tematu
pawelolek
20
Posty: 29
Rejestracja: niedziela, 15 lip 2012, 11:14
Ulubiony Alkohol: Każdy ))
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Płock
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: pawelolek » czwartek, 13 wrz 2012, 16:05

No cóż co się stało, to się nie odstanie. Przesadziłem z wodą, ale następne które zrobię na pewno będzie lepsze :) To tez się nie zmarnuje.


pajak381
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 27 gru 2011, 21:52
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: pajak381 » piątek, 14 wrz 2012, 20:15

Szanowne grono winiarzy jaką odmianę jabłek poleca najbardziej na mocne winko domowe?? Na forum doczytałem, że papierówki nie uważacie za dobry surowiec, a o innych jabłkach nie za dużo jest.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pawelolek
20
Posty: 29
Rejestracja: niedziela, 15 lip 2012, 11:14
Ulubiony Alkohol: Każdy ))
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Płock
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: pawelolek » niedziela, 16 wrz 2012, 21:00

Ekspertem nie jestem bo wciąż się uczę robić wina, ale gdzieś wyczytałem że najlepsze jabłka to te lekko kwaskowe. Najlepiej jest mieszać dwa gatunki jabłek, kwaśne ze słodkimi. O innych dodatkach nic nie powiem bo sam robię właśnie moje pierwsze wino z jabłek i jestem ciekaw co z tego wyjdzie, ale jeżeli już czytałeś wcześniejsze posty to sknociłem robotę na samym początku. Ale jak to mówią nie zepsuje ten co nic nie robi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


pajak381
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 27 gru 2011, 21:52
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: pajak381 » wtorek, 18 wrz 2012, 20:11

Co do tych jabłek, które wrzuciłeś (znawcą nie jestem), małe jest podobne do buforestów, a duże do lobo.
Mam do Was pytanko, chcę zrobić winko z jabłek i nie wiem jak je fermentować. Nie mam sokowirówki i prasy. Ostatnie winko robiłem z papierówek i nie klaruje się prawie wcale. Robiłem tak, że jabłka przez maszynkę do mięsa puściłem i fermentowałem w miazdze.
Teraz zastanawiam się czy może nie pokroić jabłek na 4 lub 8 części i w takich kawałkach fermentować? Śliwki kroiłem na pół i tak fermentowałem i dobrze się je później wywalało z baniaka.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Wald » wtorek, 18 wrz 2012, 20:33

Maszynka do mięsa rozdrabnia za mocno. Może masz maszynę, albo końcówkę do tarcia jarzyn? Taką która tnie na paski. Albo taką co tnie plastry jak na mizerię.
Do tego pektoenzym, ten widziałem w akcji: http://www.biowin.com.pl/biowin/wino-pi ... xafriut-6g , jest na prawdę dobry. Z odciśnięciem soku nie będzie problemu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Pretender » wtorek, 18 wrz 2012, 22:44

A na koniec mieszadło i wszystko jeszcze się rozdrobni.
Ostatnio zmieniony środa, 19 wrz 2012, 06:12 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy posta bezpośrednio poprzedzającego

Awatar użytkownika

Autor tematu
pawelolek
20
Posty: 29
Rejestracja: niedziela, 15 lip 2012, 11:14
Ulubiony Alkohol: Każdy ))
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Płock
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: pawelolek » środa, 19 wrz 2012, 11:25

Panowie dziś sprawdzałem poziom cukru w nastawie i okazało się ze jest 0Blg, a winko słabo ale dalej pracuje. Co robić ściągać czy dać mu dokończyć aż całkiem stanie.

Awatar użytkownika

manowar
800
Posty: 816
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: manowar » środa, 19 wrz 2012, 22:41

Ma moc jaką trzeba? Jak nie - dolej kolejną porcję syropu cukrowego. Jak ma - zaczęło się klarować? Jak nie - zostawiasz. Jak tak - zlewasz.

Ale skoro pracuje to się nie klaruje - proste chyba.

To takie trudne przeczytać 3 posty w temacie o podstawach wytwarzania wina? Tam na prawdę jest odpowiedź na większość pytań początkujących. A jak nie możesz tam znaleźć odpowiedzi, albo nie jesteś pewny to chociaż pokaż jak nastaw wygląda.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


pajak381
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 27 gru 2011, 21:52
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: pajak381 » czwartek, 20 wrz 2012, 15:17

Witam.
Zmieliłem dziś ok 13kg wydrylowanych jabłek (lobo+buforest), dałem pożywkę i drożdże bajnusy. Sok z jabłek miał 13 blg. Zastanawiam się, czy te drożdże dadzą radę w takiej gęstej pulpie?? Dodać trochę wody?
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 wrz 2012, 15:23 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.

Awatar użytkownika

manowar
800
Posty: 816
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: manowar » czwartek, 20 wrz 2012, 21:41

Do znudzenia ... białych win nie fermentuje się w miazdze. Odciśnij pulpę przez worek filtracyjny / tetrę itp i dalej kontynuuj fermentację.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

Autor tematu
pawelolek
20
Posty: 29
Rejestracja: niedziela, 15 lip 2012, 11:14
Ulubiony Alkohol: Każdy ))
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Płock
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: pawelolek » czwartek, 20 wrz 2012, 23:00

Witam kolegów, winko ma moc jak trzeba wiec więcej cukru już nie dodam. Fermentacja bardzo zwolniła i tu jedni piszą żeby nie trzymać za długo z osadem i zaraz zlewać a inni mówią żeby czekać aż całkowicie stanie.
Kolego manowar :respect: oczywiście, to nie jest trudne. Przeczytałem cały temat o podstawach wytwarzania wina jak tylko się ukazał. Uważam ze jest to dobra ściąga dla początkujących i na pewno będę z niej korzystał, ale nie zastąpi doświadczenia i praktyki. Przeczytałem zresztą na forum AD ze praktycznie każde wino jest inne i wymaga trochę innego podejścia.
Zdjęcie jest trochę wyżej nie zmieniło się za bardzo, nastaw się trochę oczyścił bo nie latają w nim już te farfocle tylko osiadają na dnie balona.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Wald » czwartek, 20 wrz 2012, 23:20

Ściągasz nie jak stanie, tylko wyraźnie zwolni. Różnica dość wyraźna. Piszesz że u Ciebie:
bardzo zwolniła
i później:
"nastaw się trochę oczyścił bo nie latają w nim już te farfocle tylko osiadają na dnie balona".
Przecież to "oczyszczenie" to początek klarowania. Nie bardzo wiem skąd dylemat co robić skoro:
Przeczytałem cały temat o podstawach wytwarzania wina jak tylko się ukazał.
Ile razy jeszcze mam napisać:
Pierwszy obciąg robimy gdy wino wyraźnie zwolni i zaczyna klarować.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

Autor tematu
pawelolek
20
Posty: 29
Rejestracja: niedziela, 15 lip 2012, 11:14
Ulubiony Alkohol: Każdy ))
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Płock
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: pawelolek » piątek, 21 wrz 2012, 10:55

Winko już zlane, niech sobie po cichutku pracuje.
Dzięki Wald za jasną odpowiedź. Napisałem ze przeczytałem temat a nie wykułem go na blachę. To jest moje pierwsze wino z owoców po kilku ryżowych i innych eksperymentach. Chcialem się po prostu upewnić czy robię dobrze, żeby nie popsuć całej pracy i 35L wina bo szkoda by było :(
Jeżeli komuś wdepnąłem na odcisk to sorry :poklon; :piwo:


tomhas
200
Posty: 219
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: tomhas » poniedziałek, 1 paź 2012, 21:48

manowar pisze:Do znudzenia ... białych win nie fermentuje się w miazdze. Odciśnij pulpę przez worek filtracyjny / tetrę itp i dalej kontynuuj fermentację.
nawiam,

A ja się zastanawiam czemu białych win nie fermentuje się w miazdze?
Przecież piszecie, że w skórce są barwniki, garbniki itd. To jak wyciągnąć z nich te "dobroci" inaczej niż przez wstępną fermentację w miazdze?
Bo nie wydaje mi się, żeby odciskanie pulpy wydobyło ze skórek jabłek to co w nich najlepsze.
W związku z tym, uważam, że białe wina należy też wstępnie fermentować w miazdze.

Awatar użytkownika

manowar
800
Posty: 816
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: manowar » wtorek, 2 paź 2012, 20:19

No bo te barwniki i garbniki dobrze robią winom czerwonym a białym nie.
Taka jest technologia produkcji win białych - możesz oczywiście eksperymentować i podzielić się doświadczeniem.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

sebastian.cholewiński
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 10 mar 2020, 23:15
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: sebastian.cholewiński » wtorek, 10 mar 2020, 23:23

Witam, pracuje w takiej firmie gdzie maszyna obiera i tnie jabłko na części, zastanawiam się czy dałoby radę zrobić wino z samych pociętych drobno skórek, jeżeli tak to jakie proporcje zastosować, powiedzmy na 5 kilo odpadków, zaznaczam że to jest czysty odpad. Proszę o pomoc.


tomhas
200
Posty: 219
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: tomhas » środa, 11 mar 2020, 10:22

Wina dobrego z tego nie będzie, ale jakiś clavados można próbować.
Weź 5 kg skórek, dodaj cukier i wodę do blg 22 (musisz mieć cukromierz), aktywne drożdże winne lub gorzelnicze do owoców.


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość