Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
zbyszeek10
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:).
Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Kontakt:
Załączniki
Żubrówka

Postautor: zbyszeek10 » czwartek, 26 mar 2009, 21:43

Żubrówka
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.

Pozdrawiam

ZBYSZEK


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

zjebus
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 22:37
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: zjebus » piątek, 27 mar 2009, 00:51

Hej Zbyszeek ! A u Ciebie ta trawa rośnie ? U mnie rośnie ale nie ta prawdziwa , tylko ta niższa i aromat ma mniej intensywny . Może byś mi podesłał kilka ziarenek, posiał bym sobie w ogródku ? :-)
pozdrawiam , tomek z gór

Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 19:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: Coorp.pl » czwartek, 17 wrz 2009, 20:19

Nigdy nie robiłem Żubrówki, aż wstyd się przyznać, choć przywiozłem kiedys nieco trawki z Białowieży. Słyszałem jednak o innym przepisie, że ową trawę powinno sie wpierw pociąć i zaparzyć, jak zwyką herbatę i dopiero taki napar dodawać do rozcięczonej do 40% psoty. Czy ktoś w taki sposób próbował?
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)


Roberts
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2009, 11:34
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Unia Europejska
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: Roberts » czwartek, 3 gru 2009, 12:03

Ja zalałem trawę 80% i drugi nastaw 95% kolor bardzo mi się podoba nie jest taki jak kupny tylko jak czcionka , podejrzewam że nie wolno za długo tak macerować żubrówki bo mi się zrobił płyn do naczyń.
Jak potrząsnę mocno to się robi taka piane że aż mnie śmiech bierze.
W smaku jest dobra.
Czy ktoś wie jaki jest powód tego pienienia?

Pozdrawiam Robert.

Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 19:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: Coorp.pl » niedziela, 21 lut 2010, 17:53

Jak się dużo zmieniło od września :D Robiłem żubrówkę, robiłem - a jakże! ;) Dwie garści trawy wrzuciłem do 5 litrowego gąsiorka, zalałem psotą 40% i po miesiącu miałem lux cymes wódeczkę! A! Dodałem łyżeczkę czy dwie cukru. Trawa była suszona. Ale... A to już inny temat :punk:
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)

Awatar użytkownika

Ryba64
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: Ryba64 » poniedziałek, 19 maja 2014, 18:51

Cytat z TVN24.pl:

"PAP Life donosi, że Unia Europejska chce ograniczyć używania cynamonu w produkcji żywności. Inicjatywa jest spowodowana wynikami badań, które wykazały w przyprawie dużą zawartość toksycznej kumaryny. Jej nadmierne spożycie może powodować marskość wątroby.

Gdyby unijnym urzędnikom udałoby się to zrobić to najwięcej straciłyby firmy cukiernicze m.in. w Danii, gdzie ogromną popularnością cieszą się cynamonowe ciastka. Problem mieliby też Polacy ponieważ kumaryna jest składnikiem wielu roślin, w tym trawy żubrowej dodawanej do każdej butelki, lubianej nad Wisłą, żubrówki. "

Lekko się wkurwiłem, UE zaczyna mnie irytować. Ponieważ popularny drink "szarlotka" stał się chyba niewygodny niektórym producentom w UE.
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6283
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: radius » poniedziałek, 19 maja 2014, 19:19

A propos żubrówki; będę miał do rozdania "trochę"trawy żubrowej. Szukajcie ogłoszenia w "Targowisku" za-free-trawke-niestety-tylko-zubrowke-t11027.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT


W_TG
600
Posty: 612
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: W_TG » poniedziałek, 19 maja 2014, 21:57

Swego czasu, w 83 - 84 roku, znajoma miała w ogródku takie zioło, małe listki o zapachu żubrówki.
Zaprawiałem nim mój bimberek. Jako bimberek był taki sobie. Ale w sklepowej wódce było całkiem niezłe.
Kojarzy ktoś może nazwę. Może jest do kupienia i chodowania w ogródku na własne potrzeby.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


michal278
1450
Posty: 1458
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Żubrówka

Postautor: michal278 » wtorek, 20 maja 2014, 06:27

Jak ktoś chce żubrówki to zapraszam. Są 2 najbardziej aromatyczne odmiany: turówka wonna i leśna. Ja mam kilka arów tego zielska.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


PETER29
850
Posty: 881
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: PETER29 » środa, 21 maja 2014, 07:38

Robię Żubrówkę tylko trochę inaczej jak poprzednicy.
Opakowanie trawy takiej jak można kupić w forumowym sklepie zalewam 0,5l spirytusu 96%. Do tego dosypuję 3 łyżki stołowe cukru i wystawiam na tydzień do macerowania. Po tygodniu dodaję po 30ml do butelki czystej wódki i dodatkowo wkładam źdźbło trawy( raczej już jako walor estetyczny). Po dwóch dniach, jak się przegryzie jest lepsza od sklepowej.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 351
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: jajek12 » środa, 21 maja 2014, 17:21

Cześć. A ja robię żubrówkę z .......... liści wiśni. Od kilku sezonów. I uwierzcie - nie jeden się nabrał :D . Na 0,5 l 2-3- liście namoczyć przez 3 dni. Tu już można poeksperymentować. Najdłużej trzymałem 7 dni, ale jak dla mnie była już "za bardzo". Trzymając dłużej, aż liście zrobią się brązowe, otrzymujemy trochę za zielone. Teraz zrobiłem z młodych listków z czubka gałęzi i ma piękny zielony kolor jak miętówka. Kto dziabnie, to zdziwiony :shock: , że nie miętowe :D . Polecam, będziecie mile zaskoczeni.
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4804
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: lesgo58 » środa, 21 maja 2014, 17:32

Listówka to smaczny napitek. A z wiśni, i tym bardziej z czarnej porzeczki to już top...,
Ale trzeba wyczuć odpowiedni moment na zrywanie listków.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: Pretender » środa, 21 maja 2014, 17:50

Ehhhh, im więcej czytam, tym bardziej mnie zadziwiacie ;D

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4804
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: lesgo58 » środa, 21 maja 2014, 18:09

To przez ten upał - u mnie dzisiaj przekroczyło 28*C. :D
Na zachodzie ponoć mają gorzej...

Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 351
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: jajek12 » środa, 21 maja 2014, 18:26

lesgo58. Jak robisz z czarnej porzeczki? Raz robiłem i nie "podeszła" mi.
jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates


marcin16
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 18 paź 2013, 06:36
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: marcin16 » środa, 21 maja 2014, 18:44

lesgo58 pisze:Listówka to smaczny napitek. A z wiśni, i tym bardziej z czarnej porzeczki to już top...,
Ale trzeba wyczuć odpowiedni moment na zrywanie listków.


A kiedy jest ten odpowiedni moment? Dużo dajesz listków na 0,5 l? jakim procentem zalewasz te listki?
Pozdrawiam


piomat64
50
Posty: 61
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 19:34
Krótko o sobie: Homo sum, humani nihil alienum a me esse puto
Ulubiony Alkohol: wino, nalewki, bimberek.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Świebodzice
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: piomat64 » środa, 21 maja 2014, 18:48

Masz rację lesgo58, o godz 17 w słońcu było 38*C.
My tu gadu gadu a sąsiad śliwki rwie i pędzi!


michal278
1450
Posty: 1458
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Żubrówka

Postautor: michal278 » piątek, 23 maja 2014, 07:59

Żubrówkę robię inaczej. Zalewam 1 trawkę 0.5 l 45%. Odlewam z tego szklankę . Łyżkę cukru palę na mocny karmel nad kuchenką gazową. Jak ostygnie wkladam do szklanki i wędruje ona do lodówki na 2 dni celem rozpuszczenia karmelu. Potem tylko połączyć i 2-3 miesiące czekać.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


rysieknl
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 10 mar 2014, 10:26
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: rysieknl » niedziela, 29 cze 2014, 13:45

Ile gram lub ile sztuk zawiera opakowanie trawy żubrowej w sklepie forumowym?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Żubrówka

Postautor: gr000by » niedziela, 29 cze 2014, 16:17

Zawiera trawki na 5l gotowej wódki, ilość sztuk nie jest stała - czasami jest mniej większych trawek, a czasami więcej mniejszych.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości