-
Autor tematu - Posty: 93
- Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
- Ulubiony Alkohol: likier kawowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Które drożdże najlepsze?
Pytanie zawarte w tytule może wydawać się banalne, ale dla mnie takie nie jest. Poczytałem sporo o waszych nastawach oraz drożdżach, które stosujecie. Obecnie używam T3. Nie są złe, ale spodziewałem się czegoś więcej. Chodzi mi głównie o zapach gotowego destylatu. Możliwe, że popełniłem błąd, ponieważ destylowałem nastaw półklarowny. Duża cześć drożdży opadła na dno, ale nastaw był jeszcze lekko mętny. Nie zastosowałem żadnych środków klarujących. Nastaw przygotowałem w ilości: 25 kg cukru, 80 litrów wody, dwie paczki T3. Pytanie do was: jakie drożdże stosujecie??? Zgodnie z zamieszczanymi przez was informacjami na innych postach, zauważyłem, że chwalone są drożdże Coobra24 i TURBO 3 GOLD. Z góry dziękuję wam za wszelkie sugestie i opinie.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.
-
- Posty: 5350
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Ważne jest przygotowanie, klarowanie i proces destylacji- każde drożdże przerobią do wymaganego poziomu cukru o ile zapewnisz im odpowiednie warunki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 184
- Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Szkoda, że temat się nie rozwinął, niemniej warto przejrzeć:
http://alkohole-domowe.com/forum/post46781.html#p46781
http://alkohole-domowe.com/forum/post46781.html#p46781
-
Autor tematu - Posty: 93
- Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
- Ulubiony Alkohol: likier kawowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Wczoraj rozmawiałem ze szwagrem i mówił mi, że jego kolegi kolega też produkuje swojaczka, ale do nastawów dodaje specjalne drożdże kupowane w Belgii. Niestety nie chciał zdradzić ich nazwy. Stwierdził, że te drożdże są jego sekretem produkcji i dzięki nim produkt finalny w ogóle niczym nie zalatuje. Szukałem trochę w Internecie, ale nie znalazłem żadnej informacji.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.
-
- Posty: 5350
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Zdradzę Ci ten sekret. Kup sobie paczkę T3, zrób wg. przepisu, wyklaruj TurboKlarem, odpędź surówkę, rektyfikuj na dobrym sprzęcie 2 razy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Stwierdził, że te drożdże są jego sekretem produkcji i dzięki nim produkt finalny w ogóle niczym nie zalatuje.
Zdradzę Ci ten sekret. Kup sobie paczkę T3, zrób wg. przepisu, wyklaruj TurboKlarem, odpędź surówkę, rektyfikuj na dobrym sprzęcie 2 razy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 4805
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Amen...
-
- Posty: 32
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 15:26
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Ekspertem nie jestem, ale z tego co wiem i wypróbowałem wszystkie drożdże to po prostu drożdże i w odpowiednich warunkach fermentują tak samo. Różnice między nimi to odporność na stężenie alkoholu w zacierze i prędkość działania. Wszystkie turbo to mieszanka drożdży i pożywki na odpowiednią ilość nastawu i stężenie cukru. Głównie te proporcje to klucz do udanego nastawu i produktu po tym oczywiście klarowanie i wolna destylacja. Osobiście najlepsze wg. mnie to alcotec24 turbo, a ostatnio odkryte black label
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że im wolniej drożdże pracują, tym czyściej wychodzi nastaw. Kluczem do czystości i klasy jest dobra kolumna i prawidłowo prowadzony proces.
Ja używam drożdży Babuni - donikąd mi się nie spieszy, robia tak z 5 tygodni, są tanie, swoje przerabiają a z 10 kg cukru dostaję tak z pół litra przedgonu (po 2-ch psotyfikacjach, nie żałuję, tnę przedgony głęboko, aż nic nie pachnie), 4 - 4,5 litra serca i gdzies tak 0,7 l pogonów. Serca nie idzie odróznić na zapach i smak od wyrobu profesjonalnego a rozrobione przez pół z wodą daje najłagodniejszy napitek, jaki w życiu piłem. W kazdym razie lepszy od tego profesjonalnego z matowej butelki za sporo PLN.
Ja używam drożdży Babuni - donikąd mi się nie spieszy, robia tak z 5 tygodni, są tanie, swoje przerabiają a z 10 kg cukru dostaję tak z pół litra przedgonu (po 2-ch psotyfikacjach, nie żałuję, tnę przedgony głęboko, aż nic nie pachnie), 4 - 4,5 litra serca i gdzies tak 0,7 l pogonów. Serca nie idzie odróznić na zapach i smak od wyrobu profesjonalnego a rozrobione przez pół z wodą daje najłagodniejszy napitek, jaki w życiu piłem. W kazdym razie lepszy od tego profesjonalnego z matowej butelki za sporo PLN.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1318
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Ja osobiście mogę polecić T3 spiritferm, jak dla mnie to chyba najlepsze z
rodziny T3, szybko przerabiają, dość spokojnie pracują, dają dobre wyniki fermentacji
a destylat też wychodzi dobry, no i śmiało przerobią większą niż zalecana ilość cukru.
rodziny T3, szybko przerabiają, dość spokojnie pracują, dają dobre wyniki fermentacji
a destylat też wychodzi dobry, no i śmiało przerobią większą niż zalecana ilość cukru.
-
- Posty: 6
- Rejestracja: sobota, 7 kwie 2012, 21:11
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Ja polecam drożdże Turbo 48 lub 24 firmy Alcotec rewelacja, przetestowałem osobiście,
są lepsze od np.spiritferm , dają surówkę o mocy średnio 50% i z 10 l nastawu wychodzi
3 L surówki po 1 razie na postcie.
są lepsze od np.spiritferm , dają surówkę o mocy średnio 50% i z 10 l nastawu wychodzi
3 L surówki po 1 razie na postcie.
-
- Posty: 1318
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
No nieźle - z tego co piszesz wychodzi, że nastaw musiałby mieć koło 30%
Nie ukrywam, że to ciekawe...

Nie ukrywam, że to ciekawe...
-
- Posty: 2590
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Jak liczyłeś, bo mnie wychodzi 15% 

Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 6288
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Mi wychodzi 18% i ani procenta więcej
Mniej zresztą też nie
Oczywiście zakładam warunki idealne tzn. alkohol wydojony do zera


Oczywiście zakładam warunki idealne tzn. alkohol wydojony do zera

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Skąd to 18? też bym powiedział że 15.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 5350
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Licząc ze wzoru c1x v1... rzeczywiście wyjdzie 15- ale zapominacie o przedgonie i pogonie. Ktoś tu pozaokrąglał z ta surówką...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1318
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Wg. mnie (moich pomiarów) przy destylacji na pot-stillu, jeśli nastaw miałby 15% to z 10l
otrzymałbym około 1,5l destylatu. Z tego co pamiętam (z cukrówek z pot-stilla) to przy 8l
nastawu (taki miałem zbiornik) dostawałem 1l destylatu o mocy około 65% i pół litra destylatu
o mocy około 35-40%. Nastaw przeważnie robiłem z 10kg cukru i jednej paczki TurboStar 8
które przerabiały cukier na solidny "minus" (biowinowski cukromierz topił się poniżej "tego papierka"
w środku - a na wodzie pokazywał "0") - wyniki destylacji zawsze były podobne.
Dlatego myślę, że 3l destylatu z 10l nastawu to raczej mało prawdopodobne - ale może się nie znam...
Edit: Oczywiście piszę o pierwszym gotowaniu.
otrzymałbym około 1,5l destylatu. Z tego co pamiętam (z cukrówek z pot-stilla) to przy 8l
nastawu (taki miałem zbiornik) dostawałem 1l destylatu o mocy około 65% i pół litra destylatu
o mocy około 35-40%. Nastaw przeważnie robiłem z 10kg cukru i jednej paczki TurboStar 8
które przerabiały cukier na solidny "minus" (biowinowski cukromierz topił się poniżej "tego papierka"
w środku - a na wodzie pokazywał "0") - wyniki destylacji zawsze były podobne.
Dlatego myślę, że 3l destylatu z 10l nastawu to raczej mało prawdopodobne - ale może się nie znam...
Edit: Oczywiście piszę o pierwszym gotowaniu.
-
- Posty: 2590
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Spokojnie, radius policzył dokładnie, ja na skróty, bo te 30 za cholerę mi nie pasowało.
Sprawdziłem tylko z proporcji, bo już 22% drożdże już też tu przerabiały. Może kolejny rekord do księgi?

Sprawdziłem tylko z proporcji, bo już 22% drożdże już też tu przerabiały. Może kolejny rekord do księgi?
to się zgadza, jeśli te 1,5 litra (teoretycznie) miałoby 100%, jeśli 50% to właśnie 3 litry i tak człek napisał. Ale gdzie te 30%jeśli nastaw miałby 15% to z 10l otrzymałbym około 1,5l destylatu.

Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1318
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
To dlaczego mnie wychodziły takie "śmieszne" ilości skoro powinny wyjść większe?
Dodam, że odbierałem do 15% - może to przez to?
Dodam, że odbierałem do 15% - może to przez to?
-
- Posty: 2590
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Teoria jedno, praktyka drugie. Jak nic nie spieprzysz, to z kilogrma ma być litr 50%. Ot i całe liczenie. Prosto i przejrzyście.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 6288
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Które drożdże najlepsze?
Koledzy, jak wy to liczycie
Przecież skoro otrzymał 3 litry alkoholu 50% to teoretycznie w zbiorniku zostało 7 litrów wody. Plus 1,5 litra z destylatu to daje nam 8,5 litra wody plus 1,5 litra czystego alkoholu.
1,5:8,5x100=17,6
To dla alkoholu 100-procentowego
Dla 96-procentowego wynik wyniesie 18,4
Więc skąd wzięło się 15%


1,5:8,5x100=17,6
To dla alkoholu 100-procentowego
Dla 96-procentowego wynik wyniesie 18,4
Więc skąd wzięło się 15%

SPIRITUS FLAT UBI VULT
Wróć do „Drożdże i fermentacja”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość