WÓDKA CHILI

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: KGB - pasjonat »

WÓDKA CHILI

SKŁADNIKI.

- 3 strąki czerwonej papryczki chili
- 1 łyżeczka białego cukru kandyzowanego
- kilka kryształków soli morskiej
700 ml wódki np.czystej

PRZYRZĄDZENIE:

1.Strąki papryczki chili dokładnie umyć , ostrym nożem podzielić wzdłuż na pół,
usunąć gniazda nasienne. Do czynności tej należy koniecznie założyć rękawiczki lub po wykonaniu bardzo dokładnie umyć ręce. Sok z chili wpływa bowiem drażniąco na błonę śluzową(oczy , usta , nos itd.)

2.Połówki strączków chili przełożyć do szczelnie zamykanego szklanego naczynia. Dodać cukier kandyzowany i kryształki soli morskiej. Całość dopełnić wódką.

3.Odstawić na około osiem tygodni w ciemne miejsce , od czasu do czasu kilkakrotnie energicznie wstrząsnąć z alkoholem. Z podanej ilości składników otrzymamy 700 ml gotowej wódki chili 40 %.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: WÓDKA CHILI

Post autor: Calyx »

KGB - pasjonat pisze:WÓDKA CHILI...
Dziadku Romku, znam przepis :0)
Malo tego, kedys go spsocilem.
Jeden z moich znajomych, co go probowal, wykrztusil tylko....

Hu... hu... hu... hurWA,,, WIECEJ MI NIE NALEWAJ!!!

tyle, nie polecam :D cieniasom
Calyx

Tia, taki posty mnie zaskakuja, inne mnie nastawiaja "jezowato"
wiec zapytam jeszcze sie zastanawiajac, so je hurwa????
C.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

miekki_am
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 18:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: WÓDKA CHILI

Post autor: miekki_am »

Wydaje mi się, że przepis przydałoby się lekko zmodyfikować tak, by połączyć ogień chilli i nutkę słodkiego posmaku. Może wyjść ciekawe połączenie szczególnie dla osób lubiących wynalazki typu wściekły pies lub kuchnię dalekowschodnią, gdzie smaki są często łączone. Wydaje mi się, że łyżeczka cukru nie załatwi tutaj sprawy. Ciężko mi też coś wymyśleć, może mi coś podpowiecie, bo mam ochotę na mały test przepisu.:)
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: WÓDKA CHILI

Post autor: wiking »

Chili i Tobasco, to dla mnie tylko krwawa merry, inaczej mi to hu hu hu rwa nie wchodzi. :cry:

miekki_am
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 18:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: WÓDKA CHILI

Post autor: miekki_am »

Temat wymaga odświeżenia, ponieważ w końcu nie wytrzymałem i wódeczka poszła w przewody pokarmowe. Efekt jak dla mnie wyśmienity, ale tylko dla osób, które lubią pikantny smak.

Do litrowej butelki wypełnionej cukrówką ok. 50% wrzuciłem papryczkę chilli wielkości może 8-10 cm. W małej naczyniu rozpuściłem półtorej łyżeczki cukru i dolałem do butelki. Poleżało tak to wszystko sobie spokojnie i w końcu zabrakło nerwów, przyszli znajomi, wiecie jak jest.:)

Smak jak dla mnie bardzo fajny - na początku spokojnie, czuć lekką slodycz, potem zaczyna pokazywać mały ogień w ustach (ale przyjemny, na pewno nie drażniący) i rozgrzewać od wewnątrz.

Jeśli ktoś lubi takie smaki, warto spróbować. Efekt naprawdę ciekawy.:)

patrycjam
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 25 sty 2013, 15:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Re: WÓDKA CHILI

Post autor: patrycjam »

Piłam coś podobnego. Zastanawiałam się, czy bardziej pali ta papryka czy sama wóda :D
Ogólnie efekt spoko.

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: WÓDKA CHILI

Post autor: Wojtek5 »

Podepnę się pod temat. Ostatnio szukając sobie hobby zająłem się trunkami i też tak tutaj trafiłem. 3 tyg. temu do 0.5l Absoluta 40% włożyłem 7 (żywych - świeżych) papryczek Piri Piri tak ok 4-6 cm każda kupionych w Auch.n. W ciągu 3 tygodni wódeczka zmieniła kolor z przeźroczystego na lekko żółtawy. Próbując na palec - hmm, cóż będzie ostra na wlocie i mega ostra następnego dnia na wylocie :) mimo iż lubię jeść pikantnie i jestem do kapsaicyny w miarę przyzwyczajony, buteleczkę będzie trzeba jednak potraktować jako koncentrat i rozcieńczyć w alkoholu do spożycia w towarzystwie :)
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: WÓDKA CHILI

Post autor: Doody »

Standardowa rosyjska "pierecowka" ma zwykle jedną czerwoną papryczkę chili na litr wódki.
Taki trunek jest ostry ale jednocześnie tolerowany przez większość przeciętnych "spożywaczy". Pracowałem rok w Moskwie i trochę tych wynalazków wypiłem ;)
Pozdrawiam
Darek

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: WÓDKA CHILI

Post autor: boxer1981228 »

Jak już coś z papryczkami to tu masz super przepis kolegi gr000by:

post184532.html?hilit=szybkie%20%C5%82a ... nki#p91504

robiłem i polecam wychodzi super. Identyczna jak Nemiroff paprykowo-miodowy. Potem do każdej butelki możesz dla wyglądu dodać 1 papryczkę i będzie git.

Box
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 wrz 2019, 09:38 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: WÓDKA CHILI

Post autor: Wojtek5 »

Odgrzeję temat ponieważ moja mikstura Piri Piri okazała się hitem imprezy :)

Dla przypomnienia:
0,5l Absoluta
7 szt. żywych, świeżych papryczek Piri Piri (4-6 cm każda) były nakłute
Czas macerowania finalnie to: 173 dni
Papryczki wyblakły w wódeczce, po odkręceniu nie było czuć alkoholu, a jedynie skoncentrowany zapach palący w nozdrza od ostrości.
Osobiście nie miałem odwagi jej nawet spróbować mimo iż lubię mocno ostre potrawy. Pochwaliłem się znajomym, jeden powiedział nalej, wypił i nawet się nie skrzywił. Potem już wszyscy degustowaliśmy i jak smakowała:
Nie taki diabeł straszny :)
Na początku paląca, potem smakowa, potem był kolejny kieliszek :)
Wchodziła ładnie i mimo tylu papryczek ostrość na wargach i języku szybko ustępowała. Brak posmaku alkoholu - jego nie było czuć wcale, nawet kobiety wypiły bez popitki
Na sam koniec dodam, że na drugi dzień nie była paląca na wylocie :)
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Awatar użytkownika

fantik1
50
Posty: 71
Rejestracja: sobota, 28 sty 2012, 00:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człekiem... :)
Ulubiony Alkohol: DD - dobry, domowy ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Zielona Wyspa
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: WÓDKA CHILI

Post autor: fantik1 »

A jak to się ma do Nemiroff Honey & Pepper? Ciekawa wódka kiedyś piłem, ostrść papryczki łagodzona miodem. Jak już macie macerat paprykowy, dodać miodu na smak i podzielić sie wrażeniami. ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 21 mar 2020, 01:01 przez fantik1, łącznie zmieniany 1 raz.
Slainte!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”