Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów
-
Autor tematu - Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Czy ktoś dysponuje przepisem na mocne 17-19% wino ryżowe z rodzynkami dla baniaka 20 litrów?
Zależy mi aby wykorzystać cały baniak po dodaniu ostatniej partii cukru.
Będę robić wermut na 3 saszetkach mieszanek ziołowych Biowinu, które już wsypałem do roztworu alkoholu 50%.
Myślę o dodaniu jeszcze jakiś ziół.
Z góry dziękuję.
Zależy mi aby wykorzystać cały baniak po dodaniu ostatniej partii cukru.
Będę robić wermut na 3 saszetkach mieszanek ziołowych Biowinu, które już wsypałem do roztworu alkoholu 50%.
Myślę o dodaniu jeszcze jakiś ziół.
Z góry dziękuję.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów
Przeczytałem, skomponowałem swój własny przepis, jeśli wino się uda, umieszczę tu przepis.
Posty scalone.
Wino wyszło przepyszne, przepis wg. Skrzycha - mocny Wermut ale mam mały problem bo troszkę przesłodziłem wino.
W chwili zlania wina z nad osadu do drugiego baniaka 20 litrowego (baniak wypełniony w 70%) wino miało 2 Blg. Dodałem pół kilo cukru aby wino dosłodzić i w chwili obecnej wino ma 7 Blg i jest troszkę za słodkie.
Czy jest szansa że drożdże jeszcze przerobią te 2 Blg czy lepiej od razu przygotować matkę drożdżową i dodać do wina ?
Mam jeszcze drożdże Zamojscy Tokay 22 i Sherry.
Posty scalone.
Wino wyszło przepyszne, przepis wg. Skrzycha - mocny Wermut ale mam mały problem bo troszkę przesłodziłem wino.
W chwili zlania wina z nad osadu do drugiego baniaka 20 litrowego (baniak wypełniony w 70%) wino miało 2 Blg. Dodałem pół kilo cukru aby wino dosłodzić i w chwili obecnej wino ma 7 Blg i jest troszkę za słodkie.
Czy jest szansa że drożdże jeszcze przerobią te 2 Blg czy lepiej od razu przygotować matkę drożdżową i dodać do wina ?
Mam jeszcze drożdże Zamojscy Tokay 22 i Sherry.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 cze 2012, 15:28 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
-
- Posty: 1
- Rejestracja: poniedziałek, 9 kwie 2012, 09:27
- Ulubiony Alkohol: Porto
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów
A ile procent ma to winko z Twoich wyliczeń?
Skoro miało być mocne, to z restartem będzie ciężko. Pozostaje zrobienie takiego samego na 0°Blg (lub mniej) i kupażowanie.
Na mocne wina trzeba mocnych drożdży. Np. aktywne Fermivin PDM.
Skoro miało być mocne, to z restartem będzie ciężko. Pozostaje zrobienie takiego samego na 0°Blg (lub mniej) i kupażowanie.
Na mocne wina trzeba mocnych drożdży. Np. aktywne Fermivin PDM.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów
Jeśli dobrze liczę, wino nie ma jeszcze sześciu tygodni. Prawdopodobnie jeszcze przerabia, tyle że to cicha fermentacja. Przy 15% alkoholu, do wskazań cukromierza trzeba dodać 4Blg, dla wyliczenia właściwego poziomu cukru.
Na pewno robisz wino? Dla mnie to proporcje na nalewkęAnubis pisze:Będę robić wermut na 3 saszetkach mieszanek ziołowych Biowinu które już wsypałem do roztworu alkoholu 50%
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów
Chciałem wszystkich ostrzec aby nie próbować restartować wina które jest w końcu fermentacji. Użyłem zalecanych drożdży do restartu oraz specjalnej pożywki ale wino jest za mocne i restart się nie udał (zabulgotało tylko i po wszystkim). Zrobiłem następne które ma aktualnie około miesiąca z myślą że doleję jak się zakończy fermentacja ale wino po miesiącu zaczęło smakować i pachnieć pajęczyną. Teraz to tragedia nie da się pić. Albo je wyleję albo przefiltruję przez węgiel i przedestyluję. Samo nowe wino jest pyszne, mam przynajmniej nauczkę i lekcję, pozdrawiam.
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów
Jakieś 5 dni temu zostałem ugoszczony bardzo dobrym winkiem z ryżu
W związku z powyższym udało mi się zdobyć przepis.
Może się komuś przyda:
Składniki:
7l przegotowanej wody
3kg cukru
80g drożdży zwykłych (babuni)
1kg ryżu
30 ziaren goździków
10 ziaren ziela angielskiego
2 torebki cukru waniliowego
sok z 1 cytryny
pół łyżki gałki muszkatołowej
pół łyżki tymianku
pół łyżki imbiru
8 ziaren pieprzu naturalnego
100g rodzynek
Po 6 tyg. wino przecedzamy i zlewamy do butelek.
Do każdej butelki wsypujemy po 3 kryształki cukru (nie więcej!!!)
No i odstawiamy winko aby odleżało swoje.
Smacznego
W związku z powyższym udało mi się zdobyć przepis.
Może się komuś przyda:
Składniki:
7l przegotowanej wody
3kg cukru
80g drożdży zwykłych (babuni)
1kg ryżu
30 ziaren goździków
10 ziaren ziela angielskiego
2 torebki cukru waniliowego
sok z 1 cytryny
pół łyżki gałki muszkatołowej
pół łyżki tymianku
pół łyżki imbiru
8 ziaren pieprzu naturalnego
100g rodzynek
Po 6 tyg. wino przecedzamy i zlewamy do butelek.
Do każdej butelki wsypujemy po 3 kryształki cukru (nie więcej!!!)
No i odstawiamy winko aby odleżało swoje.
Smacznego
-
Autor tematu - Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów
Przepis na wino w baniaku 25 litrów:
-Drożdże np. Malaga lub Tokay + pożywka.
-10 litrów wody źródlanej (baniaki po 5-6 L - szkoda się bawić w gotowaną), a w tym rozpuszczone 3 kg cukru.
- 3 kg umytego ryżu długo ziarnistego taniego (proponuję dać 2 Kg lub 2,5)
- 16 ziaren ziela angielskiego
- 16 ziaren pieprzu czarnego (lub 1/4 małej łyżeczki zmielonego)
- 3 płaskie małe łyżeczki kurkumy
- 3 płaskie małe łyżeczki mielonego cynamonu
- 11 goździków
- 50 gram kwasku cytrynowego + pokrojona skórka z 1 cytryny (lepiej dać skórkę z połowy dużej cytryn,,y bo potem za bardzo oddaje aromat skórki) lub 3-4 pokrojone drobno cytryny w tym jedna ze skórką dla aromatu.
- 60 gram cukru waniliowego.
- 2 płaskie małe łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 płaskie małe łyżeczki bazylii
- 1 mała płaska łyżeczka piołunu
- 700 gram zmielonych i sparzonych rodzynek (zmielone i wrzucone do 0,5 L gorącej wody z czego robi się automatycznie syrop).
- 1 mała łyżeczka imbiru
- łyżeczka kwiatu czarnego bzu (dałem bo akurat mam, można nie dodawać bo ma cierpki posmak w winie ale daje różowy kolor)
0,5 L wody + 1 Kg cukru
2,5 L wody + 1 Kg cukru
Taki skład daje wino które po miesiącu ma 5 Blg, więc można dać mniej ryżu np 2,5 Kg. Wodę proszę dodawać z umiarem nawet mniej niż u mnie bo wszystko korkiem wychodzi.
Wino jest b.dobre.
Posty scalone. Proszę używać opcji "edytuj".
Wracając do wina które mi się zepsuło z powodu dodania pożywki i drożdży restartujących (wino nie ruszyło bo było za mocne). Już spisałem je na straty, ale dziś z ciekawości próbowałem próbki i okazuje się że mysi, pajęczynowy posmak praktycznie znikł. Nadal troszkę go czuć ale jest na tyle mały że wino może smakować. Zapewne pomogło dodanie pirosiarczanu, jeśli wino się całkowicie wyklaruje to myślę że uda się całkowicie pozbyć tego posmaku.
-Drożdże np. Malaga lub Tokay + pożywka.
-10 litrów wody źródlanej (baniaki po 5-6 L - szkoda się bawić w gotowaną), a w tym rozpuszczone 3 kg cukru.
- 3 kg umytego ryżu długo ziarnistego taniego (proponuję dać 2 Kg lub 2,5)
- 16 ziaren ziela angielskiego
- 16 ziaren pieprzu czarnego (lub 1/4 małej łyżeczki zmielonego)
- 3 płaskie małe łyżeczki kurkumy
- 3 płaskie małe łyżeczki mielonego cynamonu
- 11 goździków
- 50 gram kwasku cytrynowego + pokrojona skórka z 1 cytryny (lepiej dać skórkę z połowy dużej cytryn,,y bo potem za bardzo oddaje aromat skórki) lub 3-4 pokrojone drobno cytryny w tym jedna ze skórką dla aromatu.
- 60 gram cukru waniliowego.
- 2 płaskie małe łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 płaskie małe łyżeczki bazylii
- 1 mała płaska łyżeczka piołunu
- 700 gram zmielonych i sparzonych rodzynek (zmielone i wrzucone do 0,5 L gorącej wody z czego robi się automatycznie syrop).
- 1 mała łyżeczka imbiru
- łyżeczka kwiatu czarnego bzu (dałem bo akurat mam, można nie dodawać bo ma cierpki posmak w winie ale daje różowy kolor)
0,5 L wody + 1 Kg cukru
2,5 L wody + 1 Kg cukru
Taki skład daje wino które po miesiącu ma 5 Blg, więc można dać mniej ryżu np 2,5 Kg. Wodę proszę dodawać z umiarem nawet mniej niż u mnie bo wszystko korkiem wychodzi.
Wino jest b.dobre.
Posty scalone. Proszę używać opcji "edytuj".
Wracając do wina które mi się zepsuło z powodu dodania pożywki i drożdży restartujących (wino nie ruszyło bo było za mocne). Już spisałem je na straty, ale dziś z ciekawości próbowałem próbki i okazuje się że mysi, pajęczynowy posmak praktycznie znikł. Nadal troszkę go czuć ale jest na tyle mały że wino może smakować. Zapewne pomogło dodanie pirosiarczanu, jeśli wino się całkowicie wyklaruje to myślę że uda się całkowicie pozbyć tego posmaku.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 cze 2012, 15:26 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów
Po dodaniu piro, należałoby wino "przewietrzyć", czyli przelać je cienką stróżką. Poczytaj w literaturze, lub na forum "choroby wina".Anubis pisze:Zapewne pomogło dodanie pirosiarczanu, jeśli wino się całkowicie wyklaruje to myślę że uda się całkowicie pozbyć tego posmaku.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!