Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: Anubis »

Czy ktoś dysponuje przepisem na mocne 17-19% wino ryżowe z rodzynkami dla baniaka 20 litrów?
Zależy mi aby wykorzystać cały baniak po dodaniu ostatniej partii cukru.
Będę robić wermut na 3 saszetkach mieszanek ziołowych Biowinu, które już wsypałem do roztworu alkoholu 50%.
Myślę o dodaniu jeszcze jakiś ziół.
Z góry dziękuję.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów

Post autor: JanOkowita »

Bardzo prosimy o czytanie. Temat wina "ryżowego" jest dobrze opisany na Forum.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów

Post autor: Anubis »

Przeczytałem, skomponowałem swój własny przepis, jeśli wino się uda, umieszczę tu przepis.

Posty scalone.

Wino wyszło przepyszne, przepis wg. Skrzycha - mocny Wermut ale mam mały problem bo troszkę przesłodziłem wino.
W chwili zlania wina z nad osadu do drugiego baniaka 20 litrowego (baniak wypełniony w 70%) wino miało 2 Blg. Dodałem pół kilo cukru aby wino dosłodzić i w chwili obecnej wino ma 7 Blg i jest troszkę za słodkie.
Czy jest szansa że drożdże jeszcze przerobią te 2 Blg czy lepiej od razu przygotować matkę drożdżową i dodać do wina ?
Mam jeszcze drożdże Zamojscy Tokay 22 i Sherry.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 cze 2012, 15:28 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Awatar użytkownika

SlaWasII
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 9 kwie 2012, 09:27
Ulubiony Alkohol: Porto
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów

Post autor: SlaWasII »

A ile procent ma to winko z Twoich wyliczeń?
Skoro miało być mocne, to z restartem będzie ciężko. Pozostaje zrobienie takiego samego na 0°Blg (lub mniej) i kupażowanie.
Na mocne wina trzeba mocnych drożdży. Np. aktywne Fermivin PDM.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów

Post autor: Wald »

Jeśli dobrze liczę, wino nie ma jeszcze sześciu tygodni. Prawdopodobnie jeszcze przerabia, tyle że to cicha fermentacja. Przy 15% alkoholu, do wskazań cukromierza trzeba dodać 4Blg, dla wyliczenia właściwego poziomu cukru.
Anubis pisze:Będę robić wermut na 3 saszetkach mieszanek ziołowych Biowinu które już wsypałem do roztworu alkoholu 50%
Na pewno robisz wino? Dla mnie to proporcje na nalewkę :bezradny:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów

Post autor: Anubis »

Chciałem wszystkich ostrzec aby nie próbować restartować wina które jest w końcu fermentacji. Użyłem zalecanych drożdży do restartu oraz specjalnej pożywki ale wino jest za mocne i restart się nie udał (zabulgotało tylko i po wszystkim). Zrobiłem następne które ma aktualnie około miesiąca z myślą że doleję jak się zakończy fermentacja ale wino po miesiącu zaczęło smakować i pachnieć pajęczyną. ;) Teraz to tragedia nie da się pić. Albo je wyleję albo przefiltruję przez węgiel i przedestyluję. Samo nowe wino jest pyszne, mam przynajmniej nauczkę i lekcję, pozdrawiam.

witja
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2012, 09:39
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów

Post autor: witja »

Jakieś 5 dni temu zostałem ugoszczony bardzo dobrym winkiem z ryżu :)
W związku z powyższym udało mi się zdobyć przepis.
Może się komuś przyda:

Składniki:
7l przegotowanej wody
3kg cukru
80g drożdży zwykłych (babuni)
1kg ryżu
30 ziaren goździków
10 ziaren ziela angielskiego
2 torebki cukru waniliowego
sok z 1 cytryny
pół łyżki gałki muszkatołowej
pół łyżki tymianku
pół łyżki imbiru
8 ziaren pieprzu naturalnego
100g rodzynek

Po 6 tyg. wino przecedzamy i zlewamy do butelek.
Do każdej butelki wsypujemy po 3 kryształki cukru (nie więcej!!!)
No i odstawiamy winko aby odleżało swoje.
Smacznego

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów

Post autor: Anubis »

Przepis na wino w baniaku 25 litrów:
-Drożdże np. Malaga lub Tokay + pożywka.
-10 litrów wody źródlanej (baniaki po 5-6 L - szkoda się bawić w gotowaną), a w tym rozpuszczone 3 kg cukru.
- 3 kg umytego ryżu długo ziarnistego taniego (proponuję dać 2 Kg lub 2,5)
- 16 ziaren ziela angielskiego
- 16 ziaren pieprzu czarnego (lub 1/4 małej łyżeczki zmielonego)
- 3 płaskie małe łyżeczki kurkumy
- 3 płaskie małe łyżeczki mielonego cynamonu
- 11 goździków
- 50 gram kwasku cytrynowego + pokrojona skórka z 1 cytryny (lepiej dać skórkę z połowy dużej cytryn,,y bo potem za bardzo oddaje aromat skórki) lub 3-4 pokrojone drobno cytryny w tym jedna ze skórką dla aromatu.
- 60 gram cukru waniliowego.
- 2 płaskie małe łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 płaskie małe łyżeczki bazylii
- 1 mała płaska łyżeczka piołunu
- 700 gram zmielonych i sparzonych rodzynek (zmielone i wrzucone do 0,5 L gorącej wody z czego robi się automatycznie syrop).
- 1 mała łyżeczka imbiru
- łyżeczka kwiatu czarnego bzu (dałem bo akurat mam, można nie dodawać bo ma cierpki posmak w winie ale daje różowy kolor)

0,5 L wody + 1 Kg cukru
2,5 L wody + 1 Kg cukru

Taki skład daje wino które po miesiącu ma 5 Blg, więc można dać mniej ryżu np 2,5 Kg. Wodę proszę dodawać z umiarem nawet mniej niż u mnie bo wszystko korkiem wychodzi. ;)
Wino jest b.dobre.

Posty scalone. Proszę używać opcji "edytuj".

Wracając do wina które mi się zepsuło z powodu dodania pożywki i drożdży restartujących (wino nie ruszyło bo było za mocne). Już spisałem je na straty, ale dziś z ciekawości próbowałem próbki i okazuje się że mysi, pajęczynowy posmak praktycznie znikł. Nadal troszkę go czuć ale jest na tyle mały że wino może smakować. :) Zapewne pomogło dodanie pirosiarczanu, jeśli wino się całkowicie wyklaruje to myślę że uda się całkowicie pozbyć tego posmaku.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 cze 2012, 15:26 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów

Post autor: Anubis »

Uwaga nie przesadźcie z ilością cukru waniliowego i cytryn bo winko będzie mialo zbyt intensywny posmak tych 2 skladników, dotyczy to min. skórek z cytryn.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proszę o przepis na ryżowe z rodzynkami 17-19% do baniaka 20 Litrów

Post autor: Wald »

Anubis pisze:Zapewne pomogło dodanie pirosiarczanu, jeśli wino się całkowicie wyklaruje to myślę że uda się całkowicie pozbyć tego posmaku.
Po dodaniu piro, należałoby wino "przewietrzyć", czyli przelać je cienką stróżką. Poczytaj w literaturze, lub na forum "choroby wina".
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”