ile bimberku wyjdzie ze 120l nastawu?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
poranna_kawa
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: poranna_kawa »

Koledzy pomóżcie, w sumie to chciałam zapytać o wasze doświadczenia jeśli chodzi o 120 litrowe nastawy? W moim przypadku mam nastaw 120l z ok 100l wody+ T3+ 30kg cukru+ 5kg jabłek. Ile waszym zdaniem i powinno wyjść czystej psoty po jednym pogonieniu. Będę wdzięczna za wasze opinie ;D
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: ile bimberku wyjdzie ze 120l nastawu?

Post autor: pokrec »

Stechiometrycznie z 30 kg cukru dostaniesz z dobrym przybliżeniem 18 l spirytusu 95% (nie wódki, czy bimbru 60%), ale nalezy sie spodziewać w najlepszym wypadku po odcięciu pogonów i przedgonów jakichś 15 l spirytusu czyli ok. 30 l wódki (oczywiście, jak drożdże wszystko przerobią). Jak jedziesz na pot-stillu, to może być nawet nieco więcej (bo nie tniesz przedgonów ani pogonów, tylko wszystkie fuzle ładujesz w psotkę).
Cukru z 5 kg jabłek mozna w tym ujęciu nie uwzgledniać - zginie w technicznej dokładności obliczeń.
Normalnie jest tak, że z kilograma cukru wychodzi w idealnym przypadku 0,6 l spirytusu (a w rzeczywistości jak wyjdzie 0,5 - to gratulacje).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
poranna_kawa
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: ile bimberku wyjdzie ze 120l nastawu?

Post autor: poranna_kawa »

pokrec pisze: Jak jedziesz na pot-stillu, to może być nawet nieco więcej (bo nie tniesz przedgonów ani pogonów, tylko wszystkie fuzle ładujesz w psotkę).
Więc żeby było ciekawiej to dodam że na forum jestem nie długo ale czytam od dłuższego czasu i w związku z tym mam jeszcze problemy z rozszyfrowaniem niektórych pojęć, bo ja używałam do tej pory pojęć po dziadku i ojcu... tu chodzi mi o przedgony i pogony :) pokrec->wytłumaczysz biednej psotnicy co to znaczy? :) a jeśli chodzi o sprzęt to pot-still to nie jest, raczej prymitywny z bańki po mleku od babci :)
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
Awatar użytkownika

bwie
50
Posty: 90
Rejestracja: czwartek, 8 paź 2009, 20:18
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: ile bimberku wyjdzie ze 120l nastawu?

Post autor: bwie »

poranna_kawa pisze: mam jeszcze problemy z rozszyfrowaniem niektórych pojęć ... tu chodzi mi o przedgony i pogony
Witaj, robisz tak
- wypisujesz niezrozumiałe pojęcia albo zagadnienia na karteczce
- po kolei jedziesz z listą używając opcji "szukaj"
- jak coś jest niejasne wtedy pytasz o szczegóły

To nie tak, że nie chcę Ci odpowiedzieć na pytanie ale po prostu trudno streścić pół forum w jednym poście.
poranna_kawa pisze: a jeśli chodzi o sprzęt to pot-still to nie jest, raczej prymitywny z bańki po mleku od babci
tak się właśnie nazywa "prymitywny" sprzęt - bańka + chłodnica - wynikiem zastosowania go do przeróbki cukrówki jest bimber.

BTW - Twój avatar - na przyjemności trzeba zasłużyć ;)

pozdro
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: ile bimberku wyjdzie ze 120l nastawu?

Post autor: radius »

To może zanim kol pokrec otworzy ślipia, ja koleżance trochę wytłumaczę.
jeśli chodzi o sprzęt to pot-still to nie jest, raczej prymitywny z bańki po mleku od babci :)
No właśnie, ten najzwyklejszy, "prymitywny" sprzęt, nosi nazwę pot still. Tu nie zachodzi zjawisko refluksu ani powrót flegmy i wszystkie pary idą bezpośrednio na chłodnicę gdzie są transformowane do stanu umożliwiającego wlanie do gardzieli :mrgreen:
A co do przedgonów to polecam temat;
http://alkohole-domowe.com/forum/co-to- ... 20przedgon
Pozdrawiam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
poranna_kawa
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: ile bimberku wyjdzie ze 120l nastawu?

Post autor: poranna_kawa »

:oops: ale dałam ciała z tym pot-stilem. :dupa: ze mnie straszna, no ale coz zdaża się, ale dzieki wam jestem mądrzejsza o nowy zasób fachowego słownictwa :poklon; a jak juz jestesmy przy bańkach po mleku to zapytam od razu czy ktoś z was kożysta jeszcze z podobnego wechikułu i jak wam sie sprawuje? Jutro postaram się zmniejszyc zdjęcie i pokazać wam mojego POT-STILA :mrgreen:
Ostatnio zmieniony środa, 15 lut 2012, 22:33 przez pokrec, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: ortografia, ogonki...
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”