[samoróbka] Galeria RGGD - nie do końca prosty destylator.

Podstawowe, klasyczne destylatory.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:

Post autor: Qba »

Galeria dostępna również pod adresem
http://alkohole-domowe.com/bimber/galer ... row_8.html

ale tu przedstawiam poprostu fotki :
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie
Awatar użytkownika

amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [Galeria] - RGGD

Post autor: amator »

Fantastyczny sprzęcik. Co za piękne wykonanie. Ciekawe jak sie na tym pędzi?
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: [Galeria] - RGGD

Post autor: Juliusz »

Myślę że pędzić tym cudeńkiem można pewnie bardzo szybko ale mam nadzieję, że obsługa zna przepisy i zważa na ograniczenia szybkości... ;)

Jules
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: [Galeria] - RGGD

Post autor: mima »

Tak sprzęcik fajny. Pracy dużo włożono, a wykonanie b. solidne.
Niestety jest to zwykły potstill z ładnymi - pięknymi odstojnikami.
Dobre dla cukrówek. :klaszcze:
Żeby kolumnę zbudować, to troszkę mniej pracy, a efekty - wiadomo jakie 96%.
Moja kolumna też ciągle w budowie - niestety.
A Ty ile na tym wyciągasz?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: [Galeria] - RGGD

Post autor: marer »

Fajny sprzęcik wódeczka chyba musi być miodzio :)
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: [Galeria] - RGGD

Post autor: Juliusz »

@96%.

Czytałem już w wielu postach, że psotnicy wyciągają z 'łatwością' 96% spirytus. No to w takim razie są wyjątkowymi specjalistami i zastanawiam się co tu robią czytając te nasze (no choćby moje) niedouczone posty...

Kariery wielkiej nie mam ale używałem różnych sprzętów w łącznie z ostatnią głowicą i nie uzyskałem nigdy więcej niż 95%. Dodam, że na sławnym 'homedistiler.com' też nikt więcej nie uzyskał przez ostatnie kilka lat.

Nie jest to może ważne dla nas znajączych trochę 'fach' ale jest ważne dla każdego nowego bo będzie starał się uzyskać spirytus 96% i jak nie uzyska będzie miał problem.

Chemicznie maksymalna zawartość etanolu w spirytusie może być 95.6% etanolu. Aby to zmierzyć w zasadzie trzeba stosować metody chemiczne bo te fizyczne nie są aż tak dokładne.

Starajmy się nie szpanować bo to może szkodzić innym.

Ja od paru lat gdy mam z gotowania spirytus 94%-94.5% to jest on dla mnie doskonały.

Pamiętajmy że może tu być zwykła dokładność alkoholomierza, nie zwracamy uwagi na temperaturę destylatu i ćiśnienie w danym miejscu na ziemi.

Może umówmy się, że jeśli ktoś otrzyma 'doskonały' spirytus nie mówi, że ma on 95%.

Dawny polski spirytus rektyfikowany odwadniany był benzenem miał 95.6% i tego się dziś nie robi bo benzem rozpuszcza zwieracz żołądka i jelita cienkie.

Julek.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: [Galeria] - RGGD

Post autor: Calyx »

Juliusz pisze:...Starajmy się nie szpanować bo to może szkodzić innym.
Ja od paru lat gdy mam z gotowania spirytus 94%-94.5% to jest on dla mnie doskonały.
Pamiętajmy że może tu być zwykła dokładność alkoholomierza...
:) Dokladnie :)

Zeby dokladnie podac moc psoty trzeba by miec bardzo dokladny alkoholomierz
najlepiej z termometrem, bo ilosc % jest rozna w roznych temperaturach.
Umiejetnosc uzyskania spirytusu 95% to nie jest tak "pstryk" i od razu kazdy potrafi.
Wiele razy psocilem zanim doszedlem do zadowalajacych mnie efektow,
a i tak nie zawsze jest to magiczna kreska przy 95-96
Zreszta w jakims poscie napisalem, ze walka o procenty
przyprawiala mnie o stresy (heh) i z przyjemnoscia ostatnio wracam
do psocenia na "organkach".
Lubie wlasnie delikatny posmak prostej destylacji.
Spirytus przeznaczam tylko i wylacznie do nalewek.
*Juliusz, Twoja psota w mocy jest jak najbardziej doskonala :)

Co do sprzetu na fotkach to :klaszcze: sam bym chcial miec takie "organki"

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: [Galeria] - RGGD

Post autor: marer »

Ja też miałem taką małą przygodę z destylatem :)
Mianowicie 1 raz w życiu użyłem nadmanganianu potasu do oczyszczania destylatu i powiedziałem sobie że to był jeden jedyny raz.
Mój smak nie jest wybredny a nawet uwielbia gdy w destylacie czuć lekką nutę bimberku :)
To jest przecież piękny smak i zapach oczywiście jeśli jest on delikatny, minimalny.
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: [Galeria] - RGGD

Post autor: Juliusz »

Cała prawda. Do psocenia trzeba podchodzić zwyczajnie, bez zbytniego podniecenia. W sumie mamy dwa rodzaje produktów: smakowe i neutralne (spirytus). Moje osiągi 94% (może alkoholomierz jest słaby a może tak ma być) są dla mnie wyśmienite i będę teraz tylko pracował na wydajnością.

Calyx i Marer piszą o posmaczku bimbrowym. To jest bardzo ciekawe bo o ile lubię bardzo czystą wódkę to jednak lekki bimbrowy posmaczek w destylacie jest wiele bardziej interesujący i nie przeszkadza ale nie móże go być zbyt dużo bo robi się berbelucha i nie oto na chodzi.

Otrzymany spirytus (ten czysty) już mam zaangażowany w przerabianiu porterówki. KOlejny raz popełniłem błąd: dałem 15 goździków i jest bardzo agresywna (można było ją stosować na ból zębów). Musiałem dorobić następne 5L, zmieszałem i teraz jest lepsza. Chyba tutejsze goździki są wiele silniejsze. Teraz porterówka odpoczywa.

Mam niemiłą niespodziankę z zakwasem kukurydzianym ale to opiszę w tamtej sekcji.

J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria destylatorów Pot-Still”