Witam.
Chciałem się pochwalić moim sprzętem. Zmontowałem wczoraj i puściłem mój pierwszy w życiu zacier. Wyszło trochę drożdżowate ale mocne. Ale tu nie o tym...
Poniżej dwa zdjęcia
Aparaturka składa się z kolby 5L z ChemLand-u, deflegmatora, i chłodnicy 600mm z długością której chyba lekko przesadziłem, ale mam pewność przynajmniej ze żadna cząsteczka nie ulotni się:)
Miałem i w sumie mam lekki problem z korkiem do kolby... wyciąłem z kostki korkowej korek ale przy intensywnym gotowaniu odsadza mi go dlatego przykręcony jest do wylotu kolby.
Jakby ktoś miał jakieś uwagi czy porady to śmiało.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Załączniki
Sprzęt Wednesa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Sprzęt Wednesa
Kolba przystosowana do grzania? Bo widzę, że ceny w sklepie ChemLandu całkiem przyjemne dla oka
. Chłodnicę i deflegmator też tam kupowałeś? Jak tak to możesz podać link do tego drugiego? Za cholerę nie potrafię wygrzebać 

-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Do kolby kup korek silikonowy do balonów szklanych, powiększ trochę otwór, wciśnij końcówkę deflegmatora i będziesz miał szczelne i co ważne "bezzapachowe" połączenie z kolbą.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 16
- Załączniki
Marmur87:
Kolba jest ze szkła laboratoryjnego boro-krzemowego typ 3.3. Kupiona w sklepie ChemLandu, dwa razy gotowałem już po kilka godzin i nic się nie stało.
Chłodnice kupiłem tez w ChemLandzie, zamówiłem 500mm, ale nie mieli i do wyboru dali mi 400 albo 600 w tej samej cenie. Wiadomo, ze wziąłem 600, ale ta 400 tez by spokojnie wystarczyła. Tylko do tej chłodnicy musiałbyś kupić Korek silikonowy biały 25 (23x27) i wywiercić w nim otwór i włożyć weń rurkę szklaną. Jest to wg. mnie najlepszym połączeniem deflegmatora z chłodnicą.
Deflegmator kupiłem na Allegro u sprzedawcy co się nazywał Zegar4, ale już nie widzę u niego deflegmatorów.
tylko zauważ że te ceny w sklepie internetowym ChemLandu są cenami netto. Jest to napisane chyba na stronie głównej.
radius:
Zamówiłem już taki korek na allegro, mam nadzieje tylko że się nie zwulkanizuje podczas grzania i nie poodkształca się.
Kolba jest ze szkła laboratoryjnego boro-krzemowego typ 3.3. Kupiona w sklepie ChemLandu, dwa razy gotowałem już po kilka godzin i nic się nie stało.
Chłodnice kupiłem tez w ChemLandzie, zamówiłem 500mm, ale nie mieli i do wyboru dali mi 400 albo 600 w tej samej cenie. Wiadomo, ze wziąłem 600, ale ta 400 tez by spokojnie wystarczyła. Tylko do tej chłodnicy musiałbyś kupić Korek silikonowy biały 25 (23x27) i wywiercić w nim otwór i włożyć weń rurkę szklaną. Jest to wg. mnie najlepszym połączeniem deflegmatora z chłodnicą.
Deflegmator kupiłem na Allegro u sprzedawcy co się nazywał Zegar4, ale już nie widzę u niego deflegmatorów.
tylko zauważ że te ceny w sklepie internetowym ChemLandu są cenami netto. Jest to napisane chyba na stronie głównej.
radius:
Zamówiłem już taki korek na allegro, mam nadzieje tylko że się nie zwulkanizuje podczas grzania i nie poodkształca się.
-
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Kontakt:
- Załączniki
Wróć do „Galeria destylatorów szklanych”