Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...

Autor tematu
miniola
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 7 sie 2011, 22:16
Załączniki
Temperatura filtrowania

Postautor: miniola » sobota, 4 lut 2012, 01:07

Witam wszystkich pasjonatów tego pożytecznego procederu jakim jest psocenie :D . Forum śledzę od dawna ale to mój pierwszy post bo nie lubię śmiecić, a na większość pytań już tu odpowiedziano. Ale jednej sprawy nie kumam. Według waszych instrukcji szybkość filtrowania węglem to 2-3 krople/s . Ktoś mądry obliczył, że to ok 0,4 l/h. Z kolei w kilku postach i instrukcjach filtrowania wyczytałem, że ważnym czynnikiem jest temperatura alkoholu. Im chłodniejszy tym lepiej, a najlepiej go zamrozić. I tu moje pytanie: Jak to pogodzić. Przecież przefiltrowanie 10 l wódy to ponad doba. Nawet, jak towar będzie super zmrożony, to i tak po godzinie, góra dwóch ciecz przyjmie temperaturę otoczenia. Opiszcie proszę jak sobie z tym radzicie.
I tak przy okazji: Co sądzicie o takim cudeńku? http://allegro.pl/szklany-cylinder-tuba-filtr-wegiel-aktywny-150-52-i2092082044.html Kusi mnie cena.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lucas070707
100
Posty: 130
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 19:47
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: lucas070707 » sobota, 4 lut 2012, 13:12

Stawiasz sprzęt na zewnątrz. Przy aktualnej pogodzie nie będzie problemu z ociepleniem się alkoholu :ok: Jeśli nie, to pozostaje zimna piwnica albo strych. Można też zaadaptować wyższą lodówkę do tego celu, ale wtedy stracisz na wysokości filtratora.
Możesz również zaizolować całość przed nagrzewaniem a pojemnik z alkoholem włożyć do większego z wodą i lodem, który co jakiś czas będziesz uzupełniał- im lepiej to odizolujesz tym rzadziej będziesz dokładał lodu.
Kombinuj, każdy sposób jest dobry byle by był skuteczny ;)

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: pokrec » sobota, 4 lut 2012, 13:21

No i filtruje się psotke rozcieńczoną do jakichs 40%, z tego, co wiem.
Teraz pogoda bardzo pomaga, ale nie ma co się zabijać z walką z ciepłotą - chodzi tylko o to, że im zimniejszy układ, tym filtracja wydajniejsza. Jak psotka będzie miała 20 stopni, też się da ją przefiltrować.
Myslę, że jak teraz skorzystasz z uroków pogody, to będzie najlepsze wyjście. A latem - zimna piwnica. Tyle zdrowy rozsądek.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.


fancy3
30
Posty: 40
Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 20:43
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: fancy3 » poniedziałek, 6 lut 2012, 11:26

Witam
Ja robię to tak, że nie filtruję od razu dużej ilości, max. 2-3 litry, ale za to często.
Przed rozpoczęciem wkładam te 3 litry 40% do zamrażarki, jak się schłodzi to przepycham przez węgiel. Potem znowu te 3 butelki do zamrażarki i jeszcze raz. Filtruję trochę szybciej niż 2-3 krople na sekundę.

Awatar użytkownika

eeic39
30
Posty: 46
Rejestracja: sobota, 3 gru 2011, 00:44
Krótko o sobie: Dużo pomysłów, gorzej z ich realizacją :)
Ulubiony Alkohol: whisky / whiskey, brandy
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Eire
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: eeic39 » poniedziałek, 6 lut 2012, 14:42

Dokładnie robię tak samo jak fancy3 i naprawde są bardzo dobre efekty. Tylko jeszcze myślę nad wydłużeniem tuby. Teraz posiadam szklaną (40 cm), a myślę że takie 70 cm to rozsądne minimum. Tylko zastanawiam się czy pójść w miedź, która lubi śniedzieć, czy w nierdzewkę. Jeżeli ktoś już filtrował na tych materiałach to prosiłbym o sugestie.

Pozdro.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."
Albert Einstein


bolshoibooze1
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 11:03
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: bolshoibooze1 » sobota, 4 paź 2014, 15:32

Witam, wybierz nierdzewkę. Ja mam taka fi50 120cm. Sprawdza się rewelacyjnie.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: Pretender » sobota, 4 paź 2014, 21:07

Zerknij na datę postu :D


bolshoibooze1
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 11:03
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: bolshoibooze1 » wtorek, 7 paź 2014, 17:28

:D HE :o

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: gr000by » wtorek, 7 paź 2014, 17:44

Otrzymujesz Złoty Szpadel za wykopanie tematu sprzed 2 lat :mrgreen:.
Obrazek
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 10:45
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: Spiryt » wtorek, 7 paź 2014, 17:52

Zobaczcie jak różnica, dwa lata temu filtrowało się by było pijalne a teraz nikt nie filtruje bo po co.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: gr000by » wtorek, 7 paź 2014, 17:57

Jeżeli sprzęt pozwala uzyskać spirytus najwyższej klasy (luksusowy/neutralny) to nie wiem po co uciekać się do węgla aktywnego. Osobiście zastosowałem węgiel aktywny do czyszczenia serca (nie odpadów) tylko 2 razy. Raz czyściłem produkt z typowego garnkowca, który bez tego i tak był nie najgorszy (fajny bimber, nie czysta :!: ), a drugi raz próbowałem oczyścić produkt z wieszaka, co również dało podobny efekt (łagodniejszy bimberek). Teraz już nie mam po co wspierać się węglem, skoro czysta smakuje jak woda i grzeje jak herbata po przełknięciu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


bolshoibooze1
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 11:03
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: bolshoibooze1 » niedziela, 12 paź 2014, 07:09

Jak kto woli... Ja tam filtruję.


luki213
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 3 lis 2014, 18:11
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: luki213 » wtorek, 4 lis 2014, 23:24

Przy obecnym sprzęcie typu kolumna rektyfikacyjna oczyszczanie przez węgiel ma jakieś konkretne skutki? Chodzi mi o zapach i smak a nie pierwiastki.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Temperatura filtrowania

Postautor: gr000by » środa, 5 lis 2014, 17:44

Jak zrobisz spirytus najwyższej klasy to będziesz miał efekt opisany przeze mnie w poprzednim poście - łagodną wódkę, która nie wymaga węgla.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Wróć do „Oczyszczanie destylatu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości