Wybór KEGa?
Witam,
Chciałbym zakupić kega do destylacji, standardowe po polskich piwach są dość drogie >150zł, znalazłem jednak coś takiego za 100zł - http://allegro.pl/show_item.php?item=2069727221 występują w pojemnościach 30 i 50 litrów, 30l by mi spokojnie starczyło, grzał będę na palniku gazowym. Pewnie otulinę trzeba będzie zdrapać - przynajmniej z samego spodu, czy warto to kupować? Posiada może ktoś? Może lepszym wyjściem keg po pepsi/coli, są po 100zł, chociaż w tym przypadku to tylko 19l.
Pozdrawiam
Chciałbym zakupić kega do destylacji, standardowe po polskich piwach są dość drogie >150zł, znalazłem jednak coś takiego za 100zł - http://allegro.pl/show_item.php?item=2069727221 występują w pojemnościach 30 i 50 litrów, 30l by mi spokojnie starczyło, grzał będę na palniku gazowym. Pewnie otulinę trzeba będzie zdrapać - przynajmniej z samego spodu, czy warto to kupować? Posiada może ktoś? Może lepszym wyjściem keg po pepsi/coli, są po 100zł, chociaż w tym przypadku to tylko 19l.
Pozdrawiam
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Wybór KEGa?
Jak chcesz grzać na gazie, to keg w gumie to średni pomysł. Przy grzałkach się sprawdza, ale do gazu trzeba zedrzeć otulinę. A pod otuliną keg jest jajowaty, więc trzeba dorobić mu nóżki. No i jej zdjęcie wcale nie jest takie proste...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Wybór KEGa?
Znalazłem na innej aukcji coś takiego - http://allegro.pl/keg-30l-i2068111858.html z tego co widzę, dno jest płaskie, ze zdarciem gumy raczej nie powinno być większego problemu - posiadam odpowiedni sprzęt. Cena zachęcająca więc, jeśli to kwestia zdjęcia gumy i nie ma innego haczyka to jestem skłonny go zakupić. Rozumiem też że te kegi są ze stali nierdzewnej? ;]Zygmunt pisze:Jak chcesz grzać na gazie, to keg w gumie to średni pomysł. Przy grzałkach się sprawdza, ale do gazu trzeba zedrzeć otulinę. A pod otuliną keg jest jajowaty, więc trzeba dorobić mu nóżki. No i jej zdjęcie wcale nie jest takie proste...
Re: Wybór KEGa?
Myślę że dałoby radę ją też zedrzeć - z wypalaniem to jednak trochę smrodu by było, chociaż jak ktoś ma warunki Wiertarka, na nią druciak z 15 min roboty i powiedzmy spód i te 20cm ponad by wystarczało by na palnik postawić. Tutaj koleś sprzedaje w połowie bez otuliny http://allegro.pl/keg-30l-i2068111858.html tak więc jak widać to nie problem, a cena prawdę mówiąc, zachęcająca :]klodek4 pisze:A gdyby tak tą otulinę wypalić.....myślę sobie.
-
- Posty: 790
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Wybór KEGa?
ze zdarciem gumy nie jest tak łatwo jak by mogło się wydawać. Zdzierałem taką gumę z pepsikega jakiś czas temu. Grzałem opalarką trochę odskakiwała i dawało radę, bawiłem się też szlifierką z papierem 16. Powiem szczerze wrzuć sobie grzałkę, będzie taniej efektywniej a przede wszystkim bezpieczniej. Mniejsze straty ciepła, wyższą kolumnę można zrobić, same plusy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 1410
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 516 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: Wybór KEGa?
Teoretycznie flex ze szczotką powinien dać radę ale to może zależeć od grubości tej gumowej powłoki na zdjęciu w allegro.
Wygląda na około 10mm, flex ma średnie obroty 10000/min więc szczotka nam się dobrze zagrzeje i zacznie topić gume, co za tym idzie szybko się "zapcha" i nic z tego nie wyjdzie poza smrodem palonej gumy i ładnym szarym dymem.
Wygląda na około 10mm, flex ma średnie obroty 10000/min więc szczotka nam się dobrze zagrzeje i zacznie topić gume, co za tym idzie szybko się "zapcha" i nic z tego nie wyjdzie poza smrodem palonej gumy i ładnym szarym dymem.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Wybór KEGa?
Na ściankach guma nie przekracza 5mm. W niektórych kegach da się odrywać "płachtami". Pomaga nagrzanie kega- przez np. wlanie wrzątku do środka.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy