Orzech laskowy do nalewy

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
Psotka Forever
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 29 mar 2011, 08:06

Post autor: Psotka Forever »

Nalewa na prażonych łuskwinach orzecha laskowego, co o tym sądzicie?
promocja
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Partyzant »

Zrób i opisz.
Wszyscy robimy rożne eksperymenty, i dzielimy się tymi pozytywnymi. Prażone orzechy są dobre. :piwo:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: klodek4 »

Partyzant pisze:Zrób i opisz.
Wszyscy robimy rożne eksperymenty, i dzielimy się tymi pozytywnymi. Prażone orzechy są dobre. :piwo:
Partyzant!a robiłeś już coś z nich :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: JanOkowita »

Psotka Forever pisze:...prażonych łuskwinach orzecha laskowego....
Czy dobrze rozumiem, że łuskwiny to te włókniste zewnętrzne części jądra orzecha laskowego ? Czy też łupiny ?

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

eskaer
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2011, 19:09
Ulubiony Alkohol: Grappa
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: eskaer »

Jeśli chodzi o łupiny, to tu http://alkohole-domowe.com/forum/starka-t4549.html
jest przepis w którym są zastosowane.

CCcom
30
Posty: 30
Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 08:59
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: CCcom »

Witam serdecznie psotniczą brać. Od dłuższego czasu studiuję forum i mam nadzieję niedługo za debiutować w tym temacie.. :) co do łuskwin orzecha laskowego, to wydaje mi się, że w porównaniu do dębu mają zbyt zbitą strukturę i alkohol może nie wiele z nich wyciągnąć.
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Partyzant »

klodek4 pisze: Partyzant!a robiłeś już coś z nich :?: :?: :?:
Raz zalałem pogniecione orzechy destylatem i cukrem. W smaku było dobre ale wygląd to miało straszny. Na dole miazga, wszystko mętne a na dodatek pływający tłuszcz, chciałem zrobić likier z laskowych orzechów, alo Frangelico i nici.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: cafekot »

- 1.3 kilo orzechów pociętych
- 4 litry 60% cukrówki
- stoi to 3 miesiące
- w smaku aksamitny orzech, bardzo udana nalewka
- za 3 miesiące będzie doprowadzona do 45% i troszkę dosłodzona

Robić nie czekać !!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Wald »

Partyzant pisze: wygląd to miało straszny. Na dole miazga, wszystko mętne a na dodatek pływający tłuszcz
Pewnie zmiksowałeś zamiast kroić. Jak ja.
laskowe.jpg
Ale da się to odcedzić. Warto dla smaku. Jest wspaniały.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Partyzant »

To wygląda jak pan Bóg przykazał.

Orzechy rozgniotłem w moździerzu.
Następne wypieczone wrzucę całe, i zaleje maksymalnie mocnym destylatem i niech stoi... Dzięki Wald za podpowiedz :piwo:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Wald »

Więcej nie idę na łatwiznę. Nie opłaca się.
Obiecuję że następnym razem będę kroił jak "cafekot".
Będę bo nalewki wyszły wspaniałe. :klaszcze:
Z nalewu na orzechach zrobiłem dwie rożne:
jedna ze skórką pomarańcza, goździkiem i cynamonem,
druga ze skórką z cytryny, goździkiem i kardamonem.
Recykling z orzechów chciałem dodać do nalewek.
Mam zakaz, bo z karmelem jest równie pyszne.
W ten sposób z jednego nastawu mam trzy pyszne trunki.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: klodek4 »

Cholercia!!! fajne!!! muszę to popełnić szczególnie że te posmaki orzechowe są niesamowite i mam pytanko, czy ten orzech był świeży czy suszony :?: :?: :?:

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Brzydal »

Kupiłem na próbę 200g w markecie i było super bez żadnego mielenia
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Wald »

Jeśli chodzi o mój nalew, to większość orzechów miała dwa lata, a 1/5 to trzyletnie, dość mocno przesuszone. Trzeba było to zagospodarować, a ten sposób wydał mi się najodpowiedniejszy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: klodek4 »

No i spróbowałem moje orzechy laskowe, już troszkę postały więc czego nie!!!!, w smaku rewelacja, połechtało to moje podniebienie, zastanawiam sie czy można by było ten smak jakoś doprawić, @Wald coś wcześniej pisał, może jakiś przepisik :respect:

fotki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 19 wrz 2012, 16:50 przez klodek4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Wald »

Na 2 litry gorzałki skórka z jednej cytryny, dwa goździki i cztery ziarnka kardamonu. Po tygodniu gotowe. Oczywiście nie licząc dojrzewania. Nie trzymaj dłużej, bo zabijesz leszczynę.
Jak masz tego więcej zrób i drugą: 2 litry wiadomo czego, skórka z pomarańczy, trzy goździki i łyżeczka cynamonu. Ta ma stać dwa tygodnie.
Nie wiem która lepsza, opinie są różne, tak jak nalewki. Tobie chyba kardamon bardziej podpasuje.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: klodek4 »

Dzięki, krótko i na temat i tak właśnie zrobię :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: cafekot »

Zgłębiam obecnie wiedzę na temat produkcji likierów - a ma to związek z kolejną leszczynówką.
Do typowej leszczynowej nalewki 60 % chcę dodać skarmelizowane mleko z puszki - znacie technikę (puszkę słodkiego mleka stawia się na łaźnię wodną i na małym ogniu trzyma się około 4 h - powstaje słodka gęsta krówkopodobna masa). Spodziewam się dobrego likieru po połączeniu tych dwóch składników.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Wald »

Znamy technikę, znamy. Jest też do kupienia już gotowe -Kajmak. Było o tym przy kawie:
http://alkohole-domowe.com/forum/likier ... -t748.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: klodek4 »

Na 2 litry gorzałki skórka z jednej cytryny, dwa goździki i cztery ziarnka kardamonu. Po tygodniu gotowe. Oczywiście nie licząc dojrzewania. Nie trzymaj dłużej, bo zabijesz leszczynę.
No i jest, zrobione :mrgreen:
Co robisz potem z orzechami :?: :?: :?:

Mam też destylat /mix ziarnowy, jęczmień, kukurydza, pszenica i sorgo/ którym zalałem
orzechy włoskie po nalewce krzyżackiej, stoi to juz dość sporo i smak orzechów dość dobrze czuć, jakiś przepisik też na to może mi wyczarujesz :mrgreen: :respect:
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Wald »

Krzyżacka u mnie wyłącznie w dużym stężeniu jako lekarstwo. Nie ma amatorów tego smaku, choć dziwne, bo jarzębiak rozchodzi się szybciej niż bym chciał.
Orzechy próbowałem, ale słabe w smaku. U mnie wszystko co zostaje z nalewek oddaje do recyklingu. Produkt uboczny czasem bardziej zaskakuje, niż sama nalewka. Leszczynówka wychodzi genialna, tak aromatyczna jak truskawka.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: lesgo58 »

Co do Leszczynówki.
To jakich produktów używacie/
Orzechy muszą być dojrzałe, ?A moze dobrze wysuszone - wysezonowane?
A może takie - podobnie jak orzechy włoskie do Nocino - niedojrzałe?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: klodek4 »

Ja użyłem orzechów suchych :!: :!: :!:
Krzyżacka u mnie wyłącznie w dużym stężeniu jako lekarstwo. Nie ma amatorów tego smaku, choć dziwne, bo jarzębiak rozchodzi się szybciej niż bym chciał.
A u mnie, krzyżacką, muszę chować bo by mi ją wytrąbili w mig, /6 miesiecy moczone orzechy + dalsze 3 po dodaniu miodu/ :mrgreen:
tylko że mało :cry:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: lesgo58 »

Jeśli chodzi o tegoroczne orzechy włoskie to są fenomenalne.
Taka orzechówka - Nocino jak w tym roku to jeszcze mi nie wyszła...A ma dopiero miesiąc.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Partyzant »

Psotka Forever pisze:Nalewa na prażonych łuskwinach orzecha laskowego, co o tym sądzicie?
Jak już to na prażonych orzechach, ale musi upłynąć rok od zbiorów, to znaczy kiedy zbieramy laskowe orzechy w tym roku to trzeba prażyć aż za rok.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: klodek4 »

Na 2 litry gorzałki skórka z jednej cytryny, dwa goździki i cztery ziarnka kardamonu. Po tygodniu gotowe. Oczywiście nie licząc dojrzewania. Nie trzymaj dłużej, bo zabijesz leszczynę.
W sobotę, /czyli dwa dni wystarczyło/, próbowałem tego, jednak jak dla mnie za bardzo przeszło kardamonem, odcedziłem to i niech sobie stoi, mam nadzieję że się to ułoży bo jak pisał @Wald zabiło to smak leszczyny, pozdrawiam
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: Wald »

No to chyba spaprałem Ci nalewkę. Przepraszam. Z samych zdjęć (zerknąłem dopiero teraz) widzę że użyłeś mniej orzechów. Ja miałem dużo starych niechcianych orzechów i to poszło do damy 5 litrów. Ponad połowę nastawu zajmowały mocno rozdrobnione orzechy. Moja wina, bo powinienem dopisać na jaką ilość użyłem tych przypraw.
W mojej nalewce, smak orzechów pojawia się dopiero po przełknięciu. Jest zbyt delikatny, żeby przebić się przez resztę. Tego się spodziewałem i tak działa. Ogólnie fajna podróż przez kilka smaków. Może w porę zareagowałeś i z czasem da się to wypić.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Orzech laskowy do nalewy

Post autor: klodek4 »

No to chyba spaprałem Ci nalewkę. Przepraszam
@Wald
Bez przesady, kardamon lubię a poza tym to były dwa literki, więc nie ma problemu, ja osobiście myślę że jak to postoi jeszcze, to sie bardziej ułoży, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”