DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Dzięki @klepa za uwagi - człowiek uczy się całe życie.. :poklon;
Ale:
ad 5. Tennessee Whiskey zawsze będzie Bourbonem, to nie każdy bourbon będzie Tennessee Whiskey,
(coś tak jak zależność kwadrat-prostokąt :lol: )
Jak zapewne wiesz aby burbon MÓGŁ się nazywać Tennessee Whiskey to musi być przefiltrowany przez węgiel z drzewa klonowego
- a mój nie jest - dlatego napis BOURBON.
Nie używam enzymu anty-lepkościowego bo nie mam nigdy problemu z kleikowaniem, chociaż jak pogotuję dłużej tak jak radziłeś qq z żytem,
może wystąpić taki problem to wtedy użyję (mam zawsze w zanadrzu).
Nie używam beta-amylazy bo nie mam. Zastanowię się przed następnym nastawem nad kupnem, tylko od razu pytanie:
dodajesz ją razem z gluko-amylazą, bo mają taki sam zakres temperatur pracy? :scratch:
ad 2 - 4. dzięki za sposób ale nie robię już zacierów tak rygorystycznie jeśli chodzi o ilości %, wolę dać więcej żyta i jęczmienia,
oczywiście nie schodząc poniżej wymaganego 51% qq - bo wtedy burbon nie wychodzi ma aż "taki słodki".
więc odpada opcja zaoszczędzenia słodu jęczmiennego, choć wiem że teoretycznie jest w przepisie tylko do scukrzenia qq

PS. Przy następnym spotkaniu pozdrowię od Ciebie teściową - choć słowo mamusia mi nie przejdzie przez gardło...
(no chyba że będzie to po kilku głębszych i przerodzi się w mammmusssia :mrgreen: )
i Chwała Bogu że nigdy nie musiałem i nie muszę ją o nic błagać, a po twoim wpisie widzę że wiesz jak to robić :respect:
promocja

endi251l
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 19:26
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: endi251l »

Panowie a kto mi powie gdzie można kupić surowce dobrej jakości do przepisów
Najlepiej to żeby wszystko było z jednego sklepu albo od osoby
Możecie podać jakiś link
Z góry wielkie dzięki

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Pozdrawiam,
Waldek

ralphinistrator
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ralphinistrator »

Albo źle patrzę, albo pod linkiem, który podałeś, nie ma żadnych surowców do whisky/whiskey... no może poza drożdżami :-)

Jeśli chodzi o kupno słodu to polecam prosto w słodowni. Ja zamawiam w malteurope - co prawda po 25kg, ale przesyłka za free

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 9 lut 2018, 11:31 przez ralphinistrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Jeżeli chodzi o bourbona woisz sobie w allegro "śruta kukurydziana".Słody do produkcji rudej praktycznie w każdym internetowym sklepie piwowarskim. Tu na ten przykład masz tani słód żytni https://marxam.pl/podstawowe-slod-zytni ... 56,pl.html
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Miodeusz
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 17:51
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Miodeusz »

Ja w sprawie JACK DANIELS BLACK LABEL. Napiszcie mi drodzy forumowicze. Ile orientacyjnie trzeba dodać syropu klonowego na 1L ? I czy mogę go dodać do wiórków dębowych podczas leżakowania ?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

marcinbergich
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 19:41
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: marcinbergich »

Witam wszystkich. Jako początkujący mam pytanko odnośnie przepisu na whisky corn. Czy mogę zrobić tak ze w garnku 30 litrów dam dawkę śruty i słodu na 90 litrów zacieru i po przygotowaniu według receptury wleję to do beczki dodając wody do tych 90 litrów? Czy trzeba rozbić to na 3 etapy ?

bartek7x2
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 16:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem ;-) chyba..
Ulubiony Alkohol: Szkocka Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: bartek7x2 »

musisz to podzielić na etapy, nie ma tak łatwo.
Alembik daje radę, Kolumna od Zygmunta jednak lepsza ;-)
Zapraszam na kanał mojego przyjaciela, gdzie też pokazywane są moje, miej lub bardziej udane alkohole:
https://www.youtube.com/channel/UCBX_bo0X95HAjxrX9qmrAnQ

endi251l
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 19:26
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: endi251l »

Koledzy mam taki problem
Na chwilę obecną mam za mały garnek no on może ma 25 L max
I chciałem się dowiedzieć bo szukam i nie mogę znaleźć rozwiązania
Więc tak
Skoro przepis jest na 30 albo 35 litrów wody a ja mam 25 litrów to nie da rady tego zrobić
Więc pomyślałem żeby w tym garnku zrobić na max 20 litrów wody a resztę tak jak w przepisie podano wsypać potrzebne surowce
Po zrobieniu tego wlać do beczki i tam dolać resztę wody na którą był przepis i wymieszać

Panowie i kobiety czy takie rozwiązanie będzie dobre czy lipa po całości ???

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gadaka »

Przyjmuje się, że stosunek ziarna do wody powinien wynosić 3:1 ale mniejszych ilości nie próbowałem. Możesz na próbę zatrzeć 2,5:1 z zapasem w garnku gdybyś nie mógł mieszać....
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: klepa »

endi - Niemanie odpowiedniego garnka jest zjawiskiem dość rozpowszechnionym. Metodom rozwiązania tego problemu poświęcono cały osobny temat. http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... ml#p157172
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Miodeusz pisze:Ja w sprawie JACK DANIELS BLACK LABEL. Napiszcie mi drodzy forumowicze. Ile orientacyjnie trzeba dodać syropu klonowego na 1L ? I czy mogę go dodać do wiórków dębowych podczas leżakowania ?
Tak z 10 ml, a jak będzie Ci za mało w smaku to dodasz więcej. ;)
Tak można podczas moczenia wiórków dębowych.
K.
Obrazek

endi251l
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 19:26
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: endi251l »

Kto robił KILL ME QUICK ???
Może ktoś podzielić się informacjami, może ktoś coś zmieniał w przepisie
Jak smakuje i jak pachnie ???
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 321
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 156 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: MalyJack »

W temacie dębienia whisky. Do tej pory używałem z powodzeniem palonych palnikiem szczapek dębowych. Wiem, że wiele osob stosuje wiórk z beczek po winie. A tak sobie pomyślałem, że można to odwrócić i te moje szczapki wrzucic do butelki z wiśniówką lub winem, zamknąć i niech sobie leżakuje. I tak też zrobiłem, moczyły się z miesiąc, wczoraj wrzuciłem do urobku i ciekaw jestem czy wpłynie to w dodatni sposob na smak i aromat. Zaznaczam, że część szczapek dalej sie moczy w winczachu. Ktoś coś próbował w tym temacie?
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: zzibii »

Kolego MalyJack pomysł genialny w swej prostocie. Pytanie czy takie wino bedzie pijalne? Jeśli nie to zawsze można je poddać recylkingowi na kolumnie :) Muszę i ja przetestować ten patent.
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 321
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 156 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: MalyJack »

Żebyśmy się dobrze zrozumieli, szczapki w winie trzymam by je potem wrzucić do destylatu.
Winka do pędu trochę za mało, bo to litrowa butelka. :D
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3809
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Ja wrzuciłem szczapki dębowe do destylatu żytniego, które uprzednio przeleżały pół roku w destylacie jabłkowym. Był wyraźny posmak calvadosu w życie. Natomiast mocząc przez miesiąc szczapki w winie i dodając je do destylatu jęczmiennego, nie zauważyłem znaczącego wpływu na smak destylatu.
Dodam tylko, że wino było półwytrawne. Może jakieś cherry albo porto dałoby radę.
Pozdrawiam
Darek

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: maniek86 »

Zdecydowanie porto bo nawet to dostępne od ręki w sklepie da fajny smak. Ciekawe połączenie to porto i nalewka z tarniny. Warto eksperymentować, łaczyłem też rum z nalewka z tarniny a kolega piwowar dodawał szczapki z takich połączeń do piw. Jak sam mówi "petarda" :ok:
Bimber forever !!!

adam2216
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 3 kwie 2018, 17:35
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: adam2216 »

Odnosnie tego przepisu to receptura jest skalowana na 1KG ? Cyzli procenty sa do 1 KG ?
JACK DANIELS BLACK LABEL

Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników

użytkownik usunięty
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: użytkownik usunięty »

Na 1 czy 5kg, jaka to różnica??
% to % bez znaczenia na objętość czy wagę.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

panpodziemia100
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 15 maja 2018, 13:38
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: panpodziemia100 »

Witam.
Jest gdzieś krok po kroku napisane jak zrobić whisky bo czytam temat i tylko fachowe poprawki i stwierdzenia można wyczytać...
Mam kolumnę aabratek 150cm - sprężynki miedziane i stalowe, keg 50L, 2 wiadra plastikowe po 25L - da się na tym sprzęcie zrobić whisky?
Najbardziej by mnie interesowała Jack Daniels.
Dziękuję za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Re: RE: Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: użytkownik usunięty »

Czytałeś wątek od początku??
4 przepis @radiusa na pierwszej stronie..
Co chcesz więcej wiedzieć?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 maja 2018, 15:32 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.

Twonk
20
Posty: 20
Rejestracja: piątek, 3 mar 2017, 21:11
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Twonk »

Ten przepis jest ok. Jednak ja najpierw rozgotowuję kukurydzę w 80 stopniach przez ok. godzinę w celu rozgotowania. Później studzę do 65 stopni i dodaję słód.
Jak kukurydza była twarda to wydajność miałem niższą.

KamilBURBON
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 20 maja 2018, 17:07
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: KamilBURBON »

Witam czy ktoś pomogłby w ogarnięciu tzn rozwiązania procentowych proporcji Jacka z przepisu wyżej. 80%kukurydzy itp.
Dodam ze chcę na początek zatrzec ok 20l zacieru. Byłbym wdzięczny za pomoc ile to jest 80% kokorydzy itd.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

8kg kukurydzy, 1,2kg żyta, 0,8kg słodu. Proporcja na 10kg zboża do zacieru.

0,8kg kukurydzy, 0,12kg żyta, 0,08kg słodu. Proporcja na 1kg zboża do zacieru.

Chodzi o ilość danego zboża, przypadającego na całkowitą ilość mieszanki zbóż do zacieru.
Chyba już rozjaśniłem Ci :)
K.
Obrazek

Karl1983
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 31 maja 2018, 11:38
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Karl1983 »

A ile ogólnie wody na te 10kg ziaren

użytkownik usunięty
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: użytkownik usunięty »

@radius pisze że 5L na każde 1kg zboża.
Ja daje 3,5-4 L/kg zboża wtedy blg mam na poziomie 18:20blg

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Karl1983
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 31 maja 2018, 11:38
Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Karl1983 »

Dzięki za odpowiedź jestem nowy trochę się gubię jeszcze tutaj pozdrawiam

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Fiflak »

Wciąż pojawia się pomysł zagęszczania zacieru. Odradzam szczerze takie postępowanie. Po mojemu proporcja kilogram śruty na trzy litry wody stanowi dolną granicę. Gęściej, że tak powiem, się już tego dobrze zrobić nie da. Przeprowadziłem próbę porównawczą z dębieniem i dosmaczaniem syropem klonowym burbona.
1. Słój kwadratowy;
Płatki zalane bimbrem o mocy 60%. Po tygodniu rozcieńczenie do 42% wodą mineralną. Stwierdziłem, gdzieś tak po miesiącu, iż trunek zadębił się w stopniu dla mnie optymalnym. Odcedziłem wióry i dosmaczyłem syropem.
2. Słój okrągły;
Tu dosmaczenie syropem nastąpiło razem z rozcieńczeniem do mocy deko ponad 40%, więc zadębiał się już trunek uklonowiony. Oba burbony niezłe wyszły, lecz w przyszłości będę przeprowadzał doprawianie kolejno po sobie.
Najpierw zadębianie a dodatki innego rodzaju dopiero zastosować po odcedzeniu płatków.
Wówczas dokładniej można kontrolować kształtowanie smaku i aromatu samogonu.
Kusi mnie np. burbon z subtelną nutą miodową.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Czy ktoś stosował przy zacieraniu wodę odwarową po cukrowce? Wiem że w jednej z metod produkcji stosuje się dundr, tak jak zresztą przy wujku.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

A co miałby wnieść taki odpad? Ducha buraka? :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

mardok
250
Posty: 255
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mardok »

Chodzi tutaj pewnie tylko o aspekt oszczędnościowy, sam nie stosowałem (mało zacierów jeszcze za mną), ale z pewnością nadaję się taki po drugim odpędzie. Z pierwszego podejrzewam, że mogą przejść jakieś niechciane smaki i zapachy.
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...

użytkownik usunięty
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: użytkownik usunięty »

Albo robimy whisky tak jak sie powinno od początku do końca
(i dotyczy to wg mnie też drożdży)
Albo robimy jakiś buraczno-cukrowy badziew...
Mnie osobiście byłoby szkoda psuć słód..

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7300
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

:ok: :klaszcze:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Mamy już zagrzaną wodę do 100 stopni, nieżywe drożdże dadzą pożywke. Zrobić chyba muszę test.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

A po co dodatkowa pożywka w brzeczce, która jest praktycznie idealnym środowiskiem dla nowych drożdży? Użycie gotowanych, przepracowanych drożdży wraz z wywarem da z pewnością więcej aromatów niechcianych (powstałych m.in. w wyniku autolizy drożdży i lizy termicznej), niż jakichkolwiek porządnych (hmm...karmelu?). Do tego wlejesz w brzeczkę na "dzień dobry" oleje fuzlowe, który nie odparowały z kotła poprzednim razem. Eksperymentować można ze wszystkim, ale warto żeby przyświecał temu jakiś sens.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Darnix
50
Posty: 53
Rejestracja: sobota, 9 gru 2017, 13:17
Podziękował: 67 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Darnix »

Zygmunt ma 100% racji jeżeli chodzi o dunder (dobrze pisze?) Po pierwszej rektyfikacji, ale czy tak samo zła jest "woda" która zostaje w kotle po rektyfikacji metodą "2,5"? Tam za wiele "śmieci" chyba już nie ma?

Naskrobane z mojego Redmi Note 3 /Tapatalk/
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: klepa »

:klaszcze:

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Jeśli taki dunder jest zły, pełen fuzli, to czemu zakwaszamy nim nastaw na rum, czy też wujka Jessego?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

Dla aromatów, których jest w dundrze pomelasowym czy "pokukurydzianym" więcej. Ty chcesz dodawać wodę po cukrówce dla 20gr oszczędności.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”