Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

przemkolodz
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:34
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: przemkolodz » piątek, 22 lip 2011, 10:18

Przepis na dobrą cytrynówkę.

Składniki:

-1litr bimbru

-0,5kg cytryn

-1/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

1.Bimber wlewamy do naczynia.
2.Cytryny rozpoławiamy i wyciskamy na wyciskarce. Najlepsza do tego moim zdaniem jest wyciskarka elektryczna z ruchomą końcówką (z 1kg cytryn średnio 0,6l soku).
3.Sok z miąższem wlewamy do naczynia z bimbrem.
4.Następnie wsypujemy 1/4 szklankę cukru (na 1 litr bimbru). Wszystko dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści i pozostawiamy mieszankę na tydzień (oczywiście naczynie zamknięte).
5. Następnie mieszankę odcedzamy przez sitka o różnej gęstości siatki. Proces wykonujemy kilka razy. Ja przecedzam przez 3 sitka 4 razy.
6. Po przepuszczeniu przez sitka u mnie w butelce pływają resztki owoców, co jest fajnym dodatkiem. Jeśli komuś by to nie odpowiadało można przecedzić przez gazę.


Życzę smacznego Przemko
Ostatnio zmieniony piątek, 22 lip 2011, 11:17 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 18:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: macius » piątek, 22 lip 2011, 15:11

Mam takie pytanie... Jak wyglądają Wasze cytrynówki? Tzn przejrzystość i kolor ;)

tutaj macie mój przepis: http://maciejowagorzelnia.cba.pl/index. ... &Itemid=98

Dodam tylko, że po przelaniu do butelki dodaję jeszcze kilka kropli enzymu pektolitycznego. Wszystko się klaruje idealnie przez jedną dobę, potem tylko zlać i przefiltrować ;)
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)

Awatar użytkownika

Fantom
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 12 lis 2010, 06:47
Załączniki
Re: Problem z cytrynówka.

Postautor: Fantom » czwartek, 9 sie 2012, 12:51

Odświeżę trochę temat cytrynówek podając wypróbowany przepis.
W sumie cztery składniki po kilogramie każdego:
Spirytus
Cukier
Cytryny
Mleko
Cytryny należy dokładnie obrać (nie może być nawet białej skórki) i pozbawić pestek.
Cienko obraną skórkę (samo żółte) z jednej cytryny dodajemy do nalewki.

Wszystkie składniki wymieszane odstawiamy na miesiąc co jakiś czas mieszając.
Po miesiącu odcedzamy, filtrujemy (ja robię to przez filtr od kawy) i odstawiamy na 4-6 tygodni.

Super smak, lekko wchodzi a potem nie można wstać :odlot:
Aromat i smak cytrynowy. Nie za słodkie i jednocześnie niezbyt wytrawne. Słomkowy kolor.
Oficjalna nazywa to nalewka farmaceutów.
JAK MÓWIĘ, ŻE NIE ROBIĘ, TO NIE ROBIĘ
JAK MÓWIĘ, ŻE NIE PIJĘ, TO MÓWIĘ...


aniaania
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 14 lis 2012, 11:01
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: aniaania » środa, 14 lis 2012, 11:22

Witam, :D jestem nowa. Czy cytrynówkę rozlewamy do ciemnych butelek?

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1758
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: JanOkowita » środa, 14 lis 2012, 12:11

Ogólnie nalewki lubią dojrzewać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli nie masz takiego to rozwiązaniem jest użycie butelek z ciemnego szkła lub najlepiej z kamionki.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5486
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: radius » środa, 14 lis 2012, 17:44

Nie musisz rozlewać do ciemnych. Jak jest dobrze zrobiona, to po wyklarowaniu nie zdąży dojrzeć bo zostanie wypita :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

manowar
700
Posty: 706
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: manowar » środa, 14 lis 2012, 18:00

To pijący dużo prawdopodobnie stracą - nawet dobra nalewka, trzymana w dobrych warunkach nabierze jeszcze jakości i łagodności.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1758
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: JanOkowita » środa, 14 lis 2012, 18:15

radius pisze:Nie musisz rozlewać do ciemnych. Jak jest dobrze zrobiona, to po wyklarowaniu nie zdąży dojrzeć bo zostanie wypita :ok:


:D Dlatego zabutelkowane nalewki należy chować, zakopywać, ukrywać, we wszystkich możliwych i trudnych do odgadnięcia miejscach. Za szafą, pod deską w podłodze, w garażu za oponami letnimi, w szafce nieużywanej od 10 lat, w łóżku dla gości, za książkami, w donicy, na strychu w książkach dzieci ze szkoły, itp. :D

Im więcej miejsc tym lepiej :mrgreen:

A radocha po odkryciu skarbu - bezcenna :D
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5486
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: radius » środa, 14 lis 2012, 18:30

A najlepsze miejsce to za zdjęciem "mamusi" żony. Tam na pewno nie zajrzę :hahaha:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


aniaania
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 14 lis 2012, 11:01
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: aniaania » czwartek, 15 lis 2012, 13:25

Posiadam takie butelki z kamionki; tak właśnie zrobię. Mam chęć jeszcze na miętówkę... Może ktoś poda jakiś w miarę prosty, ale sprawdzony, wyjątkowy przepis?
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 lis 2012, 14:13 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka

Awatar użytkownika

manowar
700
Posty: 706
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: manowar » piątek, 16 lis 2012, 20:30

Teraz nie jest czas na miętówkę. Miętówkę należy robić latem. Pójść nad rzekę narwać dzikiej mięty. Same liście utrzeć z cukrem a potem zalać alkoholem. Nalewka nie prezentuje się szczególnie okazale bo mętna jest - ale braki wizualne nadrabia przy poznaniu organoleptycznym.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


piterrr4
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 6 lis 2012, 15:54
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: piterrr4 » wtorek, 5 lut 2013, 12:21

Panowie wtakim razie i ja dodaje sprawdzony przeze mnie przepis na cytrynówkę.
Na zdrowie.

Jeśli znudziła ci się zwykła wódka, masz dosyć wytrawnego, cierpkiego wina a sam widok piwa sprawia, że bekasz bąbelkami, to znaczy, że musisz spróbować prawdziwej cytrynówki.

Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników: wody, bimbru lub spirytusu, cytryn, cukru. I kilku godzin. Receptura jest nieskomplikowana. Cytryny (7-8 sztuk) kroimy w kostkę i zasypujemy 2 kilogramami cukru. Mieszamy i zostawiamy na 3 godziny, żeby puściły sok. 1,8 litra wody musimy zagotować i zalać jeszcze gorącą wodą cytryny z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Dodajemy 1,5 litra alkoholu (70-75%) i mieszamy. Pozostawiamy na kilka godzin, żeby osad opadł na dno. Przelewamy cytrynówkę do innego naczynia tak, aby pozostawić osad. Możemy w tym celu użyć jałowej gazy medycznej. Po około 14 dniach cytrynówka powinna się wyklarować, wtedy znowu przelewamy do czystego naczynia bez osadu.

Najlepiej pozostawić ją na kilka tygodni w zacienionym chłodnym miejscu, żeby wszystkie składniki miały czas na “przegryzienie się”. Jeżeli chcesz pozytywnie zaskoczyć twoich gości przelej alkohol do szklanej karafki. Nalewanie alkoholu z pięknej karafki do gustownych kieliszków sprawia, że spożywanie nalewek staje się rytuałem, który chce się celebrować minuta po minucie ze szczególną przyjemnością.

Źródło: http://najlepsze-drinki.com.pl/cytrynowka/

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Wald » środa, 6 lut 2013, 23:22

piterrr4 pisze:Możemy w tym celu użyć jałowej gazy medycznej.
Wszystko tylko nie wyjałowionej :!: :womit: Będzie walić szpitalem i odbijać się jak po wizycie u stomatologa :!:
Gaza zwykła, niewyjałowiona :!:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


major
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 20:16
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: major » środa, 6 lut 2013, 23:41

Ostatnio filtrowałem prostą cytrusówkę (muszę więcej narobić) przez jałową gazę i nic nie śmierdziało szpitalem. Nie kupowałem jej specjalnie, tylko taką miałem pod ręką.

Stosuje się różne metody sterylizacji i ma to spore znaczenie dla jałowych produktów. Można użyć np. promieniowania jonizującego zamiast gazów. Za to w każdym wypadku jałowa gaza będzie miała inną poważną wadę - jest droższa!

PS: Mi tak "szpitalny" zapach "nie przeszkadza", chociaż kompletnie nie pasuje do artykułów spożywczych. Podobnie z benzyną - wcale mnie nie odrzuca, tylko wiem, że to syf.


Szym
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Szym » piątek, 14 cze 2013, 11:37

Panowie, zrobilem cytrynowke wg pewnego przepisu z tej strony ( 300ml soku, litr bimbru i cukier ),wczoraj sie tego napisalem i smakuje (przepraszam za wyrazenie) "jakbym rzygal w druga strone". Wypijalem najgorsze cytrynowki, bo jest to wodka ktora najbardziej lubie, ale tej to nie zmoge ani kieliszka wiecej. Da rade to jakos uratowac ? Czy lepiej szkoda babrania sie z tym i do zlewu ?

Pozdrawiam
Szym

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4305
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: lesgo58 » piątek, 14 cze 2013, 15:14

Ciężko zrozumieć o co Ci chodzi, ale domyślam się, że Ci nie smakowało. Na czym to polegało?


Szym
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Szym » piątek, 14 cze 2013, 15:38

Jej smak jest strasznie mdły i drapie w gardle. Wiem, że mogę ją wlać przy następnej destylacji, ale boję się, że za dużo z jej smaku przeniknie do nowego wyrobu.

Macie jakiś pomysł co z nią zrobić ?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4305
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: lesgo58 » piątek, 14 cze 2013, 20:22

Nadaje się tylko do redestylacji, a raczej rektyfikacji.
Problem w złych cytrynach. Trzeba uważać, bo ostatnio konserwują produktami ropopochodnymi. Zwłaszcza cytryny zza oceanu. Cytryny do cytrynówek najlepiej wykorzystać te kupione w okresie od listopada do marca i sprowadzone z Włoch bądż Hiszpanii.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 cze 2013, 06:56 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


Szym
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: Szym » sobota, 15 cze 2013, 11:49

Dzięki za pomoc, niestety mam tylko pot-stilla więc chyba skończy w zlewie. Wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5486
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Cytrynówka

Postautor: radius » niedziela, 16 cze 2013, 06:54

Nie wylewaj. Na pot stillu również odzyskasz dobroć, choć może trochę bardziej pachnącą cytrynami. Nie raz destylowałem różne "badziewie" z dodatkiem cytryn i efekt był zadowalający:-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości