Technologia produkcji Whiskey

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
diver
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 19 cze 2011, 20:34

Post autor: diver »

Witam wszystkich, bardzo jestem zainteresowany domową produkcją whiskey. Wiem, że to nie lada wyzwanie, ale to moje takie marzenie. Szukam jakiś dobrych publikacji na ten temat (ogólników jest pełno w książkach i internecie). Jedyne czym dysponuje to książka "Whisky-Technology, Production And Marketing". Podobno to najlepsza tego typu pozycja jednakże jest tylko po angielsku, a tematyka jest na tyle skomplikowana, że nawet przy ponad podstawowej znajomości języka nic nie rozumiem. Z góry dziękuje:)
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 cze 2011, 11:33 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
promocja
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Technologia produkcji Whiskey

Post autor: Partyzant »

Kolega pabloxport podał fajny link o produkcji Jack Daniels, przybliża trochę temat jak to robić. W takim programie nikt nie powie nigdy do końca jak zrobić dany trunek. Z tego co zauważyłem to proces jest podobny tak jak do wyrobu piwa, tyle że bez chmielu. Też nie było nic wspomniane o cukrze. Po fermentacji destylują i już. Nie mówiąc o filtracji dębie, itd...


http://www.filmy-dokumentalne.pl/megafa ... niels.html
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Technologia produkcji Whiskey

Post autor: macius »

Partyzant pisze:Kolega pabloxport podał fajny link o produkcji Jack Daniels, przybliża trochę temat jak to robić. W takim programie nikt nie powie nigdy do końca jak zrobić dany trunek. Z tego co zauważyłem to proces jest podobny tak jak do wyrobu piwa, tyle że bez chmielu. Też nie było nic wspomniane o cukrze. Po fermentacji destylują i już. Nie mówiąc o filtracji dębie, itd...


http://www.filmy-dokumentalne.pl/megafa ... niels.html
Po co cukier, skoro się zaciera ziarno?
O filtracji akurat jest, o beczkach coś tam również.
Ogólniki raczej, ale przynajmniej wiadomo potem czego szukać ;)
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)

Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Technologia produkcji Whiskey

Post autor: Markizpucek »

Koledzy zaglądnijcie tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post19045.html#p19045

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”