Jak zrobic przepalankę na patelni?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
dawidos108
10
Posty: 11
Rejestracja: sobota, 28 sie 2010, 20:49

Post autor: dawidos108 »

Witam i pozdrawiam. Z takim pytaniem.
Czasem zaprawiam bimber karmelem i zawsze mam z tym problem, jest to jak loteria raz wyjdzie a dwa razy nie.
Chodzi mi o to jak zrobić karmel, który będzie miał konsystencję wody i bedzie ładnie brązowy żeby zabarwić destylat, bo
mi często wychodzi gęsty, a jak go wleję do psoty to robią się z niego grudy, które ciężko jest rozpuścić potem.
Chodzi mi o przebieg wykonywania poszczególnych czynności krok po kroku - zna ktoś?

dzięki z góry za ewentualną odpowiedź i pozdro
(aha przepis z piętką chleba mnie nie interesuje, chodzi o zrobienie tego na patelni)
promocja
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: JanOkowita »

Dzień dobry,

można zerknąć tutaj: http://www.uroda-wdziek.pl/porady/kuchn ... armel.html

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: Zygmunt »

A nie prosciej kupic platki debowe? Poza kolorem dodadza tez aromat...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

eskaer
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2011, 19:09
Ulubiony Alkohol: Grappa
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: eskaer »

W przepisie od JanaOkowity jeśli dobrze zrozumiałem podgrzewa się jednocześnie wodę i cukier. Ja najpierw rozpuszczam, roztapiam cukier na ogniu mieszając i pilnując aby się nie spalił, a następnie wlewam trochę wody (tylko ostrożnie bo strasznie "bucha" i pryska). Jeśli wszystko dobrze rozpuścisz w dolanej wodzie nie będziesz miał problemów z grudkami w bimbrze.
Awatar użytkownika

lucas070707
100
Posty: 130
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: lucas070707 »

Ja grzeję sam cukier, następnie zdejmuję z gazu i dolewam trochę wody. Niestety wtedy zawsze robią się mniejsze lub większe grudki, wtedy stawiam całość na gaz i podgrzewam mieszając aż do rozpuszczenia się grudek i ewentualnego zredukowania się wody.
W ten sposób spokojnie mieszczę 0.5kg cukru w 0.5L butelce w całkowicie płynnym stanie, można tak kilka dni spokojnie trzymać uzyskany karmel i nic nie zastyga- nie próbowałem czekać dłużej, być może po jakimś czasie zacznie się krystalizować lub tężeć.

Mefisto
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 30 maja 2011, 21:51
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: Mefisto »

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum i to moja pierwsza odpowiedź. To forum jest super i kopalnią wiedzy. Chcąc coś wnieść od siebie proponuję zalewać stopiony cubier gorącą wodą. Pryska mniej i nie tworzą się grudy. Robię tak od lat i jest ok. Pozdrawiam użytkowników i dziękuję za cenne informacje. Mam nadzieje, że ja również będę w przyszłości mógł pomóc.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: rozrywek »

Jedyny przedmówca dodał łaskawie aby dolewać wody wrzącej prosto z czajnika.

Ogólna zasada w przyrządzaniu przypalanki......powoli nie śpieszyć się,cierpliwości. Jak w naszym hobby////
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: we125 »

Kolega Mefisto ma racje. Ja nie zaprawiam wódki w ten sposób, ale mój ojciec do karmelu dolewa gorącej wody. I jego zaprawka wychodzi zawsze dobrze.
Awatar użytkownika

KobiQ
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 3 lut 2012, 20:16
Krótko o sobie: Domowe jest najlepsze.
Ulubiony Alkohol: Wszystko co dziwne, nietypowe, oryginalne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: KobiQ »

Witam wszystkich. Podzielę się moim sposobem. Zawsze robię przepalankę w ten sposób, że na 2 łyżki cukru daję 1 łyżkę wody i dopiero na gaz. Powstały syrop gotuję ciągle mieszając, woda sobie powoli odparowuje, aż w końcu syrop zaczyna się brązowić. Potem gorąca woda (tylko uważać bo para buchnie) i wszystko ładnie się rozpuści w momencie, bez żadnych grudek. Metoda ta jest o tyle dobra, że ma się pełną kontrolę nad brązowieniem (paleniem) cukru. Pozdrawiam wszystkich psotników :)

aartii
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 14:56
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: aartii »

Witam, ja znów podzielę się swym sposobem na przechowywanie przepalanki, po przepaleniu i dodaniu wody aby była w miarę rzadka, dodaję też trochę alkoholu, na 0,5l około 50ml 50%. W ten sposób przygotowaną zaprawkę przechowuję nawet 6 miesięcy. Bez dodatku alkoholu po jakimś czasie niestety pojawia się pleśń.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: radius »

A nie prościej przepalankę robić sobie na bieżąco :?: Mniej kłopotu i zawsze "świeża" :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: we125 »

U mnie przepalanka stoi parę ładnych miesięcy i nie ma pleśni. Nie dodaje alkoholu.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: klodek4 »

Dokładnie @Radius :klaszcze: , jaki to problem na bieżąco robić, toć kilka chwil i masz, bez ryzyka pleśnienia czy czegoś tam :respect:

unguided1989
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 4 kwie 2014, 17:17
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: unguided1989 »

Siemka,
chciałbym zapytać, czy ktoś z was próbuje dodawać jakieś dodatki do przepalanki? Czytałem, że można cukier waniliowy, ale czy ktoś próbował sok z cytryny? Jeśli tak to jakie proporcje?
Albo może jakieś inne ciekawe dodatki poprawiające smak :)?
Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 sie 2014, 16:46 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Awatar użytkownika

tekla_
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 4 lip 2013, 10:58
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: tekla_ »

Ja dodaje goździki do palenia 15 sztuk na 200 gram cukru cześć osób sobie chwali :)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: gr000by »

Kilka dodatków masz wymienionych tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/szybki ... 10247.html, ale dorzucę w sumie listę co próbowałem dodawać do przepalanki (pomijam stosowanie kilku rodzajów karmelu):
- nalew na goździki/cynamon/pieprz;
- ziarna kawy, goździki;
- bardzo mocną kawę z ekspresu;
- sok jabłkowy;
- cukier wanilinowy;
- miód, nierafinowany cukier trzcinowy;
- dąb surowy, pieczony, opalany.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Waluś Wycior
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 19:44
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: Waluś Wycior »


daniefilth
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 10 sie 2009, 20:36
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: daniefilth »

Pytanie do gr000by:
Właśnie robię kawówkę z karmelem wg Twojego przepisu. Na moczę kawe z goździkami w butelce. W następnym kroku mam problem:
Po dwóch tygodniach wódkę zlewamy i dodajemy mocno upalony karmel z 250g cukru (niepełna szklanka) i cukier topiony ze 100g cukru (1/3 szklanki)
Ten drugi cukier to ma być tylko rozpuszczony czy jak ma to wyglądać?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: Kamal »

Podajże chodzi tylko o cukier który się rozpuści na patelni. Nie doprowadzamy do wrzenia. Czyli cały cukier zrobi się płynny i masz cukier topiony. ;)
K.
Obrazek

zielik93
50
Posty: 93
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: zielik93 »

Wsypuję 6-8 łyżeczek cukru na patelnię, odpalam palnik , karmelizuję cukier aż osiągnie on odpowiadający mi kolor(cukru nie mieszam rozsypuję na patelni i do czasu skarmelizowania nie tykam). Cukier gdy się skarmelizuje, tworzy twardą skorupkę, teraz wlewam 200ml gorącej wody (nie pryska nam tak jak w przypadku zimnej) mieszam do rozpuszczenia karmelu i gotowe. Włala apetite ;p
Można użyć cukru brązowego, jak i waniliowego lub wanilii , ale W ŻADNYM WYPADKU CUKIER WANILINOWY ZE SKLEPU, tak w sklepie masz cukier wanilinowy a nie waniliowy.
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: AAmatorek »

zielik93 pisze:
Można użyć cukru brązowego, jak i waniliowego lub wanilii , ale W ŻADNYM WYPADKU CUKIER WANILINOWY ZE SKLEPU, tak w sklepie masz cukier wanilinowy a nie waniliowy.
Odgrzeję bardzo starego kotleta..
A ja od kilku lat robie z tym przepalanke i dopiero twój post mnie uświadomił ze to nie prawdziwy cukier a syntetyczny... trzeba będzie sobie na następny raz samemu przyrządzić, co prawda ja dawałem 1,6g na litr to nie jakiś duże ilości, ale po co truć się świadomie co naturalne to naturalne.

Chyba ze ktoś wie w jakich sklepach można kupić oryginalny cukier WANILIOWY?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: radius »

AAmatorek pisze:Chyba ze ktoś wie w jakich sklepach można kupić oryginalny cukier WANILIOWY?
A tak ciężko użyć wyszukiwarki :o
https://allegro.pl/oferta/cukier-wanili ... paign=feed
https://allegro.pl/oferta/cukier-wanili ... paign=feed
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: Kòpôcz »

W normalnych sklepach też jest, musisz tylko popatrzeć dobrze. Z dostępnych u mnie najwięcej wanilii w składzie ma "Delecta - cukier z dodatkiem wanilii".
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: AAmatorek »

Kòpôcz pisze:...Z dostępnych u mnie najwięcej wanilii w składzie ma "Delecta - cukier z dodatkiem wanilii".

Najlepsze jest to ze kiedyś kupowałem ten delecty i było zawsze ok. Jak otwierałem butelkę nawet po kilku miesiącach to pierwszy bukiet który się uwalniał to wanilia ,a te cukry wanilinowe po miesiącu leżakowania dają nieprzyjemny zapach ( dziwny bynajmniej), ale smak się nie zmienia czuć wanilie o do tej pory myślałem ze ja coś ostatnimi czasy spierdzielilem a tu ta chemia.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: rozrywek »

A nie prościej kupić Wanillię, w laskach?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: AAmatorek »

rozrywek pisze:A nie prościej kupić Wanillię, w laskach?
Czy dodając taką łaskę wanilii urobek nie zrobi się mętny? Stosowałeś może? Jak stosowałeś to w jakich proporcjach i jaka długa maceracja?
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 lut 2022, 20:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: manowar »

Mam zaprawkę na laskach wanilii - 3 laski - 200ml 40%. Jest klarowna.
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 lut 2022, 20:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Jak zrobic przepalankę na patelni?

Post autor: czytam »

Wiem, że temat o patelni ale czy nie lepiej zrobić przepalankę według oryginalnego przepisu Cieślaka i cieszyć się efektem? Po co stosować ćwierćśrodki? No chyba, że szwagier szybko nadjeżdża ale i wtedy łatwiej jest skorzystać z uprzednio przygotowanej zaprawki na przepalankę wg powyżej cytowanego przepisu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”