Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: Juliusz » wtorek, 23 gru 2008, 14:46

Tak, tak przepraszam, że się spóźniam ale chciałem zrobić sam i sprawdzić teraz bo ostatnio robiłem ją jakieś cztery lata temu.

Przepis jaki mam ja i zrobiłem z tych propporcji:

2.5L porteru (ja brałem lokalny porter choć myślę że Guiness jest najlepszy - powinien mieć około 5%).
1.5 L spirytusu 95%
1 kg cukru białego
10-15dkg miodu (do wyboru, nie musi być ale trzeba dodać 0.25kg cukru jeśli nie dajemy miodu)
100ml ekstraktu wanilii - uwaga jest też wanilina i to jest marne. Ten ekstrakt powiniem mieć 35% alkoholu, to jest ten dobry (no dobry tutaj). Najlepsza jest cała laska wanilii.
2-4 goździki (można nie dawać jak ktoś nie lubi)
Dobra szczypta gałki muszkatałowej (najlepiej swieżo starta).
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Porter wlać do garnka (min. 5 litrów bo porter kipi), wrzucić zioła i grzać do 50C-60% (ja grzeję pod przykryciem). Rozpuścić cukier (i miód) mieszając, dodać ekstrakt waniliowy, dodać rozpuszczony kwasek. Gdy cukier już rozpuszczony wlewać powoli spirytus, mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Przy, ciepła smakowaniu będzie bardzo ostra.

Powinna postać ze dwa tygodnie ale jak nie ma czasu to można ją pić na drugi dzień. Należy jednak pamętać, że czas bardzo łagodzi i balansuje smak i aromat oraz klaruje wódkę i jak się ją zleje z nad osadu to nie trzeba klarować jest czysta jak dymny kryształ górski.

Jest to bardzo zadowalający produkt. Im więcej się pije tym jest się bardziej zadowolonym... :). PAnie powinny ją lubić do ciasteczka, kawy itp.

Pozdrawiam

Juliusz.
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: marer » czwartek, 1 sty 2009, 11:45

Juliusz mam zamiar zrobić porter z twojego przepisu.
Tylko najpierw muszę nastawić zacier na spirytus :)

Powiedz mi jeszcze proszę czy cały cukier można zastąpić miodem czy cukier musi być.

Pytam dlatego bo mam swoje ule za stodołą , tzn dziadek ma bo ja jeszcze trochę się pszczół boję :)
Pozdrawiam Marer.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: Juliusz » piątek, 2 sty 2009, 15:32

@Marer

Miód jest dla nas produktem problematycznym. Zmieszany z wódką poniżej 60% spowoduje mętność trudną do usunięcia - to jedna sprawa. Jeśli dasz cały miód mieszkanka będzie wyjątkowo ostra i będziesz musiał czekać ponad rok aby się jakoś ułagodziła jeśli nie dłużej.

Jeśli robisz porterówkę zrób według recepty a z jednego piwa zrób z samego miodu będziesz wiedział co mówię. Miód staje się bardzo agresywny z alkoholem.

Zrób w/g recepty, poczekaj tydzień i posmakuj, cukier jest innym niż miód, delikatniejszy. Jeśli chcesz zrobić mniej słodką może dać mniej cukru ale ni dawaj więcej miodu.

J
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: Calyx » piątek, 2 sty 2009, 23:33

Juliusz pisze:Miód jest dla nas produktem problematycznym...


To prawda, miod jest wdzieczny w nalewkach ale powoduje ostrosc
w smaku i metnienie. Stosuje od lat pewna sztuczke, ktora pozostawia
klarownosc w zaprawianych trunkach a i lagodnosc jest hm...
Miod mieszam z woda fifty-fifty i gotuje calosc na wolnym ogniu.
Zbierajaca sie piane wywalam a gotuje dosc dlugo.
Wiekszosc wody odparowuje a pozostaly miod pieknie sie miesza
ze slabszymi psotami. Moze nie bedzie od razy krysztalu
ale w porownaniu z czystym midem jest giga roznica, delikatny opal.
Poza tym klaruje sie szybko i daje o wiele lagodniejszy efekt.
Jesli mam uzywac do nalewek cukru, to zdecydowanie wole go "przepalic"
niz zrobic z niego syrop.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: Calyx » sobota, 3 sty 2009, 00:18

Porterowke mozna robic na wiele wlasnych kombinowanych sposobow :)

-trzy butelki piwa porter
-1,1\2 szklanki cukru
-1 laska wanilii
-1\2 l.spirytusu

Wlac do gara porter, wsypac cukier,
dodac do tego laske wanilii bardzo drobno pokrojona.
Podgrzac do temperatury okolo 60*C
(pamietamy temp. parowania etanolu :) ),
przykryc pokrywka odstawic do wystygniecia.
Jak bedzie zimne dodawac bardzo wolno, mieszajac, spirytus.
Przetrzymac minimum tydzien.

______________________________

Portery Zywiec sa OK
Na szybko daje 6 do 7 torebek cukru wanilinowego.
Wtedy nie dodaje zwyklego cukru.
Porterowka i owszem szybka a smakotna.

Zachecam do eksperymentowania bo gozdziki, cynamon, wanilia czy imbir,
nawet w minimalnych ilosciach powoduja tworzenie sie nowych smakow :)

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: Juliusz » sobota, 3 sty 2009, 06:11

Będzie tyle recept ile jest tradycji rodzinnych.

Porterówka to wódeczka, z którą można naprawdę eksperymentować dodając różnych ziół ale są takie, które raczej nie pasują do harmonii porterówki i dla mnie jest to mięta. Próbowałem dodać do kieliszka troszkę esencji miętowej i nie było to miłe ale znow kwestia gustu i smaku indywidualnego.

Imbir brzmi znakomicie. Następną robię mniej słodką aby miała wyraźny smak porteru tą unikalną goryczkę i aromat jęczmienia.

Powodzenia dla wszystkich

Juliusz
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: Calyx » sobota, 3 sty 2009, 11:11

Juliusz pisze:Będzie tyle recept ile jest tradycji rodzinnych...


:D :D a im wiecej kombinatorow w tych rodzinach, to i przepisow tyle :D :D

Juliusz pisze:...Następną robię mniej słodką...


Zdecydowanie taka wole :) a tym co beda chcieli zrobic porterowke
proponuje zaczac od wersji mniej slodkiej. Doslodzic pozniej zawsze mozna.

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: KGB - pasjonat » wtorek, 3 mar 2009, 15:34

1 litr spirytusu 95 %

8 piw 0,5 litrowe Twoje ulubione.

6 - 8 ŁYŻEK STOŁOWYCH CUKRU

WSZYSTKO WYMIESZAĆ I POZOSTAWIĆ NA 14 DNI.

MOC 40 % - UWAGA - bardzo wchodzi w nogi.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: Juliusz » czwartek, 5 mar 2009, 09:25

Dziś dobrze posmakowałem wyjętą ze schowka porterówkę.

1. Jest troszeczkę za mocna na ten poziom słodkości.
2. Nawet po zmniejszeniu ilości goździków są zbyt wyraźne w smaku.

Zimna jest wiele smaczniejsza niż w tem. pokojowej.

Samoocena: w skali 10 daję jej 7 punktów - mam nadzieję że mogę sobie sam dać te punkty... i raz zabić brawo... :klaszcze: jeśli ktoś się nie zgadza to zaraz je sobie odbiorę :)

Juliusz
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.


KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: KGB - pasjonat » sobota, 7 mar 2009, 12:50

PORTERÓWKA


SKŁADNIK 1/2 L PORTERU

- 20 gr cukru
- szczypta cukru waniliowego
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- 400 ml spirytusu


Porter wlej do garnka , zagotuj.
Wsyp cukier , cukier waniliowy , wrzuć goździki , dodaj szczyptę cynamonu.
Mieszając , gotuj 2 - min.Odstaw do ostudzenia.
Do zimnego płynu wlej spirytus.Dokładnie wymieszaj , przecedź przez gazę i rozlej do butelek.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.


Szym
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: Szym » sobota, 16 lis 2013, 10:43

Panowie/Panie robię porterówkę wg. Cieślaka ( w tej chwili robi się ta "esencja" ), ale mam w związku z tym 2 pytanie:
1. Czy mogę użyć Żywca Portera? Jest on dość mocny 9,5%, a wszędzie czytam, że im słabszy tym lepszy.
2. W przepisie pisze aby używać spirytusu, jednak czy dużo stracę jeśli zamiast spirytusu użyję psoty ok. 65%? Nie zależy mi specjalnie na jakiejś wysokiej mocy.

Pozdrawiam
Szym

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: gr000by » sobota, 16 lis 2013, 15:24

Możesz zrobić na Porterze Żywieckim, bez problemu. Porter Żywiecki jest najgęstszym porterem na rynku polskim, którego miałem okazję pić :D. Możesz też użyć 65% destylatu (byleby nie śmierdział i był dobrej jakości), ale będziesz miał słabszą nalewkę. Tutaj Porter Żywiecki dobrze się spisze, bo jest mocniejszy i trochę podniesie moc końcową nalewki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


tomasz256
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 12:22
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: tomasz256 » sobota, 16 lis 2013, 19:02

Zaczynałem od portera żywieckiego, a później ekperymentowałem z koźlakiem i innymi piwami o ciekawym smaku. Dodawałem też czasami czekolady w proszku z chilli i smak fajny tylko osad trochę zostaje więc trzeba pominąć przy zlewaniu:).

Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: ta_moko » sobota, 16 lis 2013, 21:45

Też robię na Żywcu.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: Trener » niedziela, 16 mar 2014, 10:16

Specjalnie z myślą o degustator(k)ach płci pięknej, do stworzenia najnowszej Porterówki wykorzystałem piwo Książęce Ciemne Łagodne.
Przepis szybki i prosty:

2L Książęce Ciemne Łagodne
200g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
0,5L spirytusu 96%

Dalej standardowo. Piwo podgrzać w dużym garnku, wsypać powoli i ostrożnie cukier (szybkie dodanie spowoduje natychmiastowe i niekontrolowane wykipienie zawartości garnka), dodać cukier wanilinowy i mieszać do rozpuszczenia. Gdy całość ostygnie dodać spirytus i wymieszać. Odstawić przynajmniej na dobę lub jeśli się uda na dłużej w ciemne, odosobnione miejsce ;)

Ważna uwaga na koniec. Używać spirytusu tylko i wyłącznie klasy lux. Dawno, dawno temu, próbowałem zrobić ów trunek na "psoto-bimbrze" z pot-stilla. Efekt połączenia był taki, że nie dało się tego pić. Wynik - zmarnowane portery oraz bimber, które z przyjemnością można było wypić osobno.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: ta_moko » niedziela, 16 mar 2014, 10:44

Zamiast cukru wanilinowego lepiej dać waniliowy. Trudniej kupić, ale można.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 424
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: gary1966 » niedziela, 16 mar 2014, 12:18

Serwus, "Porterówka" to według mnie trunek długodystansowy, zdatna do gardła po min. roku a doskonała po dwóch, no i laska wanilii musi być, o Żywcu nie wspomnę, jak na długi dystans to cukru jak najmniej. Polecam przepis kolegi Calyx :ok: .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Awatar użytkownika

Ryba64
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: Ryba64 » niedziela, 16 mar 2014, 12:49

Robiłem na Porterze żywieckim, a ostatnio na Grand Imperial Porter. Na tym drugim wyszła mniej ostra w smaku, może to kwestia mniejszej zawartości ekstraktu w Grand Imperial (18.1% wag.).
Natomiast czas leżakowania to rzeczywiście minimum 2-3 miesiące, jeśli ktoś ma cierpliwość :)
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4740
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: lesgo58 » niedziela, 16 mar 2014, 13:00

U mnie "przegryzła" się dopiero po 6 miesiącach na Porterze Żywieckim. Teraz ma 18 miesięcy i jest jeszcze lepsza.

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Postautor: panta_rei » niedziela, 16 mar 2014, 13:16

Trener pisze:
2L Książęce Ciemne Łagodne
200g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
0,5L spirytusu 96%


Bardzo słaba wyjdzie, a co za tym idzie będzie do kitu w smaku.

Jak ma być "babska" to proponuję:

0,5 l porteru
0,5 l Karmi
100 g cukru (wg upodobań może być więcej)
laska wanilii
kora cynamonu- 1 szt potłuczona
0,5 l spirytusu 96%
Pozdrawiam, Sławomir


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości