Witam, osobiści piwa nie robię, ale z racji zawodu jaki wykonuję mam dostęp do wielu próbek produktów ostatnio wpadło mi w ręce 25kg czarnego proszku nazywającego się malt extract. Ja w pracy zastosowania dla niego nie mam więc po przeterminowaniu się wyleci na smietnik. Pytanie do was ekspertów piwowarstwa czy da się z tym coś zrobić może wam się przyda do czegoś???
Pozdrawiam
Ekstrakt słodu
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
Autor tematu - Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
- Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Ekstrakt słodu
Kolego, poczytaj, bierz wiadro i działaj w temacie! Szkoda wyrzucać/ oddawać, bo efekty mogą być świetne!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
- Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
-
Autor tematu - Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
- Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Ekstrakt słodu
Ok nie ma sprawy ale musisz poczekać aż nazbieram tyle gratów że będzie tego troszkę więcej by zrobić paczkę do Polski bo 5 kilo wyjdzie dość drogo w przesyłce. Dziś jeszcze raz się temu przyglądałem i dokładnie jest to suchy prażony ekstrakt słodu. Worek jest nowy nie otwarty. Jeśli Ci się spieszy to koszt kurierem wynosi 26Euro za 5 kilo jesli poczekasz aż znowu będę robił paczkę do Polski sądzę że jakieś 2-3 tygodnie to przesyłka bedzie Cie kosztowała w granicach 5 euro plus jakiś napiwek dla mnie
Pijmy pijmy bo sie sciemnia
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 2 mar 2011, 18:38
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Ekstrakt słodu
Jeśli proszek jest czarny to pewnie jest to ekstrakt barwiący, a 25 kg tego to ogromna ilość. Nie zrobisz z niego smacznego piwa niestety, nada się natomiast na dodatek do piw ciemnych i bardzo ciemnych (jak stout), ale nie schodzi go do nich dużo. Jeśli na paczce pisze jaki jest jego kolor to podaj tę wartość (w jednostkach EBC lub SRM). Najlepiej daj ogłoszenie na piwo.org, pewnie znajdą się ludzie którzy chętnie kupią go od ciebie lub wymienią na jaśniejsze ekstrakty po korzystnym kursie . Oczywiście potrzebował będziesz też chmielu i odpowiednich drożdży piwowarskich.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 01:38
- Ulubiony Alkohol: bimber
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Ekstrakt słodu
Witam,
jest to raczej ekstrakt barwiący, a na pewno niechmielony. Dodałem próbkę 230g tego ekstraktu do warki piwka na miodzie gryczanym. Na smak nie miało to wpływu, ale kolor z bursztynowego przeszedł w czarny. Ogólnie też przytulił bym z 5 kg, jego aromat kawy zbożowej pasowałby mi w whisky. Może jeszcze się trochę chętnych znajdzie.
pozdrawiam
jest to raczej ekstrakt barwiący, a na pewno niechmielony. Dodałem próbkę 230g tego ekstraktu do warki piwka na miodzie gryczanym. Na smak nie miało to wpływu, ale kolor z bursztynowego przeszedł w czarny. Ogólnie też przytulił bym z 5 kg, jego aromat kawy zbożowej pasowałby mi w whisky. Może jeszcze się trochę chętnych znajdzie.
pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
- Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy