Ekstrakt słodu

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: mydlo »

Witam, osobiści piwa nie robię, ale z racji zawodu jaki wykonuję mam dostęp do wielu próbek produktów ostatnio wpadło mi w ręce 25kg czarnego proszku nazywającego się malt extract. Ja w pracy zastosowania dla niego nie mam więc po przeterminowaniu się wyleci na smietnik. Pytanie do was ekspertów piwowarstwa czy da się z tym coś zrobić może wam się przyda do czegoś???
Pozdrawiam
Pijmy pijmy bo sie sciemnia
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Ekstrakt słodu

Post autor: Zygmunt »

Kolego, poczytaj, bierz wiadro i działaj w temacie! Szkoda wyrzucać/ oddawać, bo efekty mogą być świetne!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Ekstrakt słodu

Post autor: radius »

A już miałem pisać o oddaniu tego słodu na cele badawcze kol. Radiusowi :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Ekstrakt słodu

Post autor: mydlo »

Kolego Radius chętnie się podzielę tylko napisz ile chcesz.
Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Ekstrakt słodu

Post autor: radius »

Chętnie przytulił bym z 5 kilo :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Ekstrakt słodu

Post autor: mydlo »

Ok nie ma sprawy ale musisz poczekać aż nazbieram tyle gratów że będzie tego troszkę więcej by zrobić paczkę do Polski bo 5 kilo wyjdzie dość drogo w przesyłce. Dziś jeszcze raz się temu przyglądałem i dokładnie jest to suchy prażony ekstrakt słodu. Worek jest nowy nie otwarty. Jeśli Ci się spieszy to koszt kurierem wynosi 26Euro za 5 kilo jesli poczekasz aż znowu będę robił paczkę do Polski sądzę że jakieś 2-3 tygodnie to przesyłka bedzie Cie kosztowała w granicach 5 euro plus jakiś napiwek dla mnie :D
Pijmy pijmy bo sie sciemnia

Marmur87
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 2 mar 2011, 18:38
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Rybnik
Re: Ekstrakt słodu

Post autor: Marmur87 »

Jeśli proszek jest czarny to pewnie jest to ekstrakt barwiący, a 25 kg tego to ogromna ilość. Nie zrobisz z niego smacznego piwa niestety, nada się natomiast na dodatek do piw ciemnych i bardzo ciemnych (jak stout), ale nie schodzi go do nich dużo. Jeśli na paczce pisze jaki jest jego kolor to podaj tę wartość (w jednostkach EBC lub SRM). Najlepiej daj ogłoszenie na piwo.org, pewnie znajdą się ludzie którzy chętnie kupią go od ciebie lub wymienią na jaśniejsze ekstrakty po korzystnym kursie :). Oczywiście potrzebował będziesz też chmielu i odpowiednich drożdży piwowarskich.

vislausduxsilesiae
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 01:38
Ulubiony Alkohol: bimber
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Ekstrakt słodu

Post autor: vislausduxsilesiae »

Witam,
jest to raczej ekstrakt barwiący, a na pewno niechmielony. Dodałem próbkę 230g tego ekstraktu do warki piwka na miodzie gryczanym. Na smak nie miało to wpływu, ale kolor z bursztynowego przeszedł w czarny. Ogólnie też przytulił bym z 5 kg, jego aromat kawy zbożowej pasowałby mi w whisky. ;) Może jeszcze się trochę chętnych znajdzie.

pozdrawiam
Awatar użytkownika

Autor tematu
mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Ekstrakt słodu

Post autor: mydlo »

Fajnie ze koledze udało się sprawdzić co to jest i jakie daje efekty. Jeśli ktoś jest chętny proszę pisać.
Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”