-
-
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: wtorek, 25 sty 2011, 19:10
- Załączniki
Jak korzystać z alkoholomierza
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji o tym jak mierzyć alkoholomierzem prawidłowo stężenie alkoholu w moim wyrobie alkoholopodobnym. Jest co prawda wpis:
1. Alkoholomierz.
Przydaj się gdyż warto wiedzieć czy z rurki nie leci woda. Jest to urządzenie które składa się z probówki i pływaka z podziałką od 0 do 100%, kiedy wlejemy do probówki alkohol, to pływak pokaże na podziałce zawartość etanolu w wodzie.
Jest też info na stronie sklepu:
W ramach wyjaśnienie informujemy, bo bardzo dużo ludzi błędnie myśli, że alkoholomierzem można zmierzyć poziom alkoholu w winie czy nalewkach. A tym czasem z tego co nam wiadomo nie wymyślono jeszcze takiego areometru którym można by to było zrobić bezpośrednio. Jest wprawdzie areometr o nazwie cukromierz którym mierzy się zawartość cukru w moszczu czy winie przed fermentacją, później po i na podstawie wyliczeń oblicza się stężenie alkoholu. Bezpośrednio stężenia alkoholu w winie czy nalewkach nie da się zmierzyć areometrem, można to zrobić laboratoryjnie lub poprzez destylację i pomiar alkoholomierzem destylatu. Areometry typu winiomierz czy alkoholomierz działają na zasadzie wyporności - gęstości cieczy więc - inaczej będzie pokazywał np. w winie wytrawnym a inaczej słodkim czy nalewce chociaż stężenie alkoholu może być w nich takie samo ale ze względu na zawartość cukrów czy garbników będzie różna gęstość czyli wyporność a tym samym inny odczyt.
Co i jak więc zmierzyć tym alkoholomierzem?
Zakupiłem alkoholomierz eurowinu, skala od 0 do 100, wlewam do próbówki mojego wyrobu i poziom cieczy na skali wskazuje 85 % (?) chociaż tyle raczej nie może mieć, następnie wlewam wody, a na podziałce pokazuje 70. Temperatura otoczenia jest zbliżona do temperatur wlewanych cieczy.
Nie wiem co źle robię lub w ogóle nie wiem jak odczytać prawidłową wartość.
Proszę o pomoc
1. Alkoholomierz.
Przydaj się gdyż warto wiedzieć czy z rurki nie leci woda. Jest to urządzenie które składa się z probówki i pływaka z podziałką od 0 do 100%, kiedy wlejemy do probówki alkohol, to pływak pokaże na podziałce zawartość etanolu w wodzie.
Jest też info na stronie sklepu:
W ramach wyjaśnienie informujemy, bo bardzo dużo ludzi błędnie myśli, że alkoholomierzem można zmierzyć poziom alkoholu w winie czy nalewkach. A tym czasem z tego co nam wiadomo nie wymyślono jeszcze takiego areometru którym można by to było zrobić bezpośrednio. Jest wprawdzie areometr o nazwie cukromierz którym mierzy się zawartość cukru w moszczu czy winie przed fermentacją, później po i na podstawie wyliczeń oblicza się stężenie alkoholu. Bezpośrednio stężenia alkoholu w winie czy nalewkach nie da się zmierzyć areometrem, można to zrobić laboratoryjnie lub poprzez destylację i pomiar alkoholomierzem destylatu. Areometry typu winiomierz czy alkoholomierz działają na zasadzie wyporności - gęstości cieczy więc - inaczej będzie pokazywał np. w winie wytrawnym a inaczej słodkim czy nalewce chociaż stężenie alkoholu może być w nich takie samo ale ze względu na zawartość cukrów czy garbników będzie różna gęstość czyli wyporność a tym samym inny odczyt.
Co i jak więc zmierzyć tym alkoholomierzem?
Zakupiłem alkoholomierz eurowinu, skala od 0 do 100, wlewam do próbówki mojego wyrobu i poziom cieczy na skali wskazuje 85 % (?) chociaż tyle raczej nie może mieć, następnie wlewam wody, a na podziałce pokazuje 70. Temperatura otoczenia jest zbliżona do temperatur wlewanych cieczy.
Nie wiem co źle robię lub w ogóle nie wiem jak odczytać prawidłową wartość.
Proszę o pomoc
-
- Posty: 5350
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Tylko roztwory wodne etanolu. Nic poza etanolem i wodą nie może się znajdować w probówce, bo wpłynie na pomiar.
A co to za wyrób?
Na wodzie o temp 20C ma być 0. Może skala Ci się przesunęła?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Co i jak więc zmierzyć tym alkoholomierzem?
Tylko roztwory wodne etanolu. Nic poza etanolem i wodą nie może się znajdować w probówce, bo wpłynie na pomiar.
Zakupiłem alkoholomierz eurowinu, skala od 0 do 100, wlewam do próbówki mojego wyrobu i poziom cieczy na skali wskazuje 85 % (?) chociaż tyle raczej nie może mieć
A co to za wyrób?
następnie wlewam wody, a na podziałce pokazuje 70.
Na wodzie o temp 20C ma być 0. Może skala Ci się przesunęła?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2234
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Temperatura mierzonej cieczy ma oczywiście znaczenie, ale nie aż takie żeby z 85, pokazało 70%. Czegoś nie dopisałeś ewentualnie musisz Alkoholomierzem pizdnąć o podłoge, nie napisałeś jaki wynik oczekiwałes. Ani co dokładnie mierzyłeś.
Ja posiadam 3 sztuki, różnych producentów i róznych marek, i przy czystym spirycie sklepowym każdy pokazuje tyle samo, przy sprawdzaniu w trakcie psocenia, co czynię regularnie co ok 0,2l ( durny nawyk) każdy pokazuje inaczej.
Wychodzi na to że te mierniki są skalowane na spirytus. Może jestem w błędzie.
Ja posiadam 3 sztuki, różnych producentów i róznych marek, i przy czystym spirycie sklepowym każdy pokazuje tyle samo, przy sprawdzaniu w trakcie psocenia, co czynię regularnie co ok 0,2l ( durny nawyk) każdy pokazuje inaczej.
Wychodzi na to że te mierniki są skalowane na spirytus. Może jestem w błędzie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 10
- Rejestracja: poniedziałek, 8 mar 2010, 19:07
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Ja swój kontroluje co jakiś czas na wódce i kupnym spirytusie.
Ta podziałka (skala) jest najczęściej narysowana na papierku, umieszczonym w pływaku. mi się kiedyś ten papierek obluzował i latał luźno w środku. Teraz jestem czujny.
Ta podziałka (skala) jest najczęściej narysowana na papierku, umieszczonym w pływaku. mi się kiedyś ten papierek obluzował i latał luźno w środku. Teraz jestem czujny.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: wtorek, 25 sty 2011, 19:10
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Masz racje, przesunęła mi się skala wewnątrz rurki. Sam do tego doszedłem, ale już po wpisaniu pytania. Niestety nie można tego "strząsnąć" w odpowiednim kierunku. Chyba będę musiał zgłosić reklamację.
No nic, dziękuję za odpowiedź.
No nic, dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 lut 2011, 21:33 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery
Powód: Wielkie litery
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 8 lut 2011, 20:49
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Prawdziwa WODA OGNISTA-też bym chciał taki kranik
Jak przekonasz gości - co przyjdą próbować tą WODĘ że ma 70 %,
to aparature możesz opchnąć !

Jak przekonasz gości - co przyjdą próbować tą WODĘ że ma 70 %,
to aparature możesz opchnąć !

-
- Posty: 115
- Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Kupiłem alkoholomierz Biowiniu. Posiadam też legalizowany ale do mocy w zakresie 85 - 97% obj. Porównałem wskazania. Ten z Biowinu pokazuje prawie 3% mniej, co przy wysokich mocach, kiedy istotne są dziesiętne % dyskwalifikuje go. Jest wykonany niezwykle niechlujnie, przyglądam się przez lupę skali, a ona ledwo już się trzyma. Z kolei ten legalizowany (posiada numer i cechę Centralnego Urzędu Jakości i Miar) jest niewygodny do celów amatorskich ze względu na swoją długość. Wymaga co najmniej 500 ml cylindra miarowego i to napełnionego do przelewu (650 ml) a tak właściwie zgodnie z PN to cylindra na 1000 ml. Jest za to bardzo dokładny, działka elementarna co 0,1% obj. a skala wbudowanego w nim termometru co 0,50C. Ma też niestety swoją cenę, ponad 500 PLN za szt.
Wadą alkoholomierza z Biowinu jest jeszcze ta nieszczęsna probówka o zbyt małej średnicy i do której potrzebny jest statyw. Alkoholomierz klei się w niej do ścianek, co w momencie pomiaru jest niedopuszczalne, zresztą napisane to jest nawet w jego instrukcji. Stosując go, jeżeli jest po sprawdzeniu w wódce czystej i spirytusie względnie dobry, proponuję do pomiaru użyć menzurki (cylindra miarowego) na 100 ml.
Odczyt na alkoholomierzach dolny (podług tzw dolnego menisku). Oczy należy skierować nieco poniżej lustra spirytusu i dokonać odczytu w miejscu wyraźnego odcięcia tegoż menisku ze skalą.
Poniżej na załączniku mój termoalkoholomierz z etui mosiężnym, które w środku ma wyściółkę flanelową zabezpieczającą przed zbiciem.
Wadą alkoholomierza z Biowinu jest jeszcze ta nieszczęsna probówka o zbyt małej średnicy i do której potrzebny jest statyw. Alkoholomierz klei się w niej do ścianek, co w momencie pomiaru jest niedopuszczalne, zresztą napisane to jest nawet w jego instrukcji. Stosując go, jeżeli jest po sprawdzeniu w wódce czystej i spirytusie względnie dobry, proponuję do pomiaru użyć menzurki (cylindra miarowego) na 100 ml.
Odczyt na alkoholomierzach dolny (podług tzw dolnego menisku). Oczy należy skierować nieco poniżej lustra spirytusu i dokonać odczytu w miejscu wyraźnego odcięcia tegoż menisku ze skalą.
Poniżej na załączniku mój termoalkoholomierz z etui mosiężnym, które w środku ma wyściółkę flanelową zabezpieczającą przed zbiciem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lut 2011, 14:40 przez gobo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Gobo ma rację, że jak alkoholomierz to tylko mercedes.
Na szczęście te mercedesy są zasadniczo tańsze.
Producent http://www.gomar.waw.pl/index1.php?pg=alkoholomierze
Przykładowa aktualna cena alkoholomierza 90 - 100% z podziałką 0,1% z termometrem - podziałką 0,5 st.C kosztuje z przesyłką ok. 130 zł. Jeżeli ktoś potrzebuje legalizacji to jest to dodatkowe 30 zł.
Równie precyzyjny lecz nie tak estetyczny i wygodny można wykonać w domu za np. 15 zł.
Przykładowe potrzebne materiały: Strzykawka lekarska 50 ml., cukromierz z biowinu, mała igła, grubsza igła i dowolna strzykawka 10-20 ml.
1)W strzykawce 50 obcinamy tłoczek zostawiając "sam gumowy tłoczek".
2)W gumowym tłoczku robimy otwór w którym umieszczamy "cienki patyk" cukromierza biowinu. Pływak cukromierza cały jest w strzykawce.
3)Montujemy cukromierz w strzykawce 50 uszczelniając tłok silikonem akwariowym.
4)Po wyschnięciu silikonu skalujemy nasz alkoholomierz. Wkładamy go np. do spirytusu
kupnego i dolewamy tyle wody (silikonu) by nasz miernik ustawił się w pozycji prawidłowej. Pamiętajmy o temperaturze i tablicach które mamy dzieki Koledze Gobo.
5)Skalujemy przyrząd - mój wykonany w ten sposób ma skalę 1% to cztery kreski na cukromierzu.
6)Pomiar polega na, zmierzeniu temperatury alkoholu, dokonania odczytu z cukromierza, skorzystania z "tabelki faktycznej wartości %" , korekty wyniku zgodnie z tablicami.
Powodzenia.
Na szczęście te mercedesy są zasadniczo tańsze.
Producent http://www.gomar.waw.pl/index1.php?pg=alkoholomierze
Przykładowa aktualna cena alkoholomierza 90 - 100% z podziałką 0,1% z termometrem - podziałką 0,5 st.C kosztuje z przesyłką ok. 130 zł. Jeżeli ktoś potrzebuje legalizacji to jest to dodatkowe 30 zł.
Równie precyzyjny lecz nie tak estetyczny i wygodny można wykonać w domu za np. 15 zł.
Przykładowe potrzebne materiały: Strzykawka lekarska 50 ml., cukromierz z biowinu, mała igła, grubsza igła i dowolna strzykawka 10-20 ml.
1)W strzykawce 50 obcinamy tłoczek zostawiając "sam gumowy tłoczek".
2)W gumowym tłoczku robimy otwór w którym umieszczamy "cienki patyk" cukromierza biowinu. Pływak cukromierza cały jest w strzykawce.
3)Montujemy cukromierz w strzykawce 50 uszczelniając tłok silikonem akwariowym.
4)Po wyschnięciu silikonu skalujemy nasz alkoholomierz. Wkładamy go np. do spirytusu
kupnego i dolewamy tyle wody (silikonu) by nasz miernik ustawił się w pozycji prawidłowej. Pamiętajmy o temperaturze i tablicach które mamy dzieki Koledze Gobo.
5)Skalujemy przyrząd - mój wykonany w ten sposób ma skalę 1% to cztery kreski na cukromierzu.
6)Pomiar polega na, zmierzeniu temperatury alkoholu, dokonania odczytu z cukromierza, skorzystania z "tabelki faktycznej wartości %" , korekty wyniku zgodnie z tablicami.
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lut 2011, 19:09 przez Markizpucek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 115
- Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Czy mógłby Kolega precyzyjnie podać jaki zakres mocy (od do) posiada tak skonstruowany alkoholomierz i ile wynosi działka elementarna?
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Pozdrawiam Szanownego Kolegę.
Przedstawione przeze mnie rozwiązanie pokazuje jak jest zbudowane takie domowe urządzenie.
Zakres mocy zależy od wykonawcy na jakiej cechuje urządzenie dolewając wody do głównej strzykawki.
Przedstawiane - wykonane rozwiązanie (cukromierz Biowinu) działa tak, że cztery kreski to 1%. Na cukromierzu przedstawianym jest 25 kresek pomiarowych.
Na dokładność pomiaru wpływa objętość głównego baniaka i "cieńkość" części odczytowej.
Oczywiście podstawą jest wyskalowanie - wycechowanie.
Przesyłam zdjęcia domowych alkoholomierzy.


Pozdrawiam
Przedstawione przeze mnie rozwiązanie pokazuje jak jest zbudowane takie domowe urządzenie.
Zakres mocy zależy od wykonawcy na jakiej cechuje urządzenie dolewając wody do głównej strzykawki.
Przedstawiane - wykonane rozwiązanie (cukromierz Biowinu) działa tak, że cztery kreski to 1%. Na cukromierzu przedstawianym jest 25 kresek pomiarowych.
Na dokładność pomiaru wpływa objętość głównego baniaka i "cieńkość" części odczytowej.
Oczywiście podstawą jest wyskalowanie - wycechowanie.
Przesyłam zdjęcia domowych alkoholomierzy.


Pozdrawiam
-
- Posty: 58
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 01:33
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Kolego Rudobrody.
Otóż stężenie alkoholu w winie możemy określić również za pomocą urządzenia o nazwie "winomierz kapilarny". Jednak i w tym przypadku nie obejdzie się bez areometru, dlatego że urządzenie to ma w swoich instrukcjach zapis, że można mierzyć tylko wina, które nie zawierają cukru.
Druga sprawa to dokładność tego przyrządu pomiarowego, która również pozostawia wiele do życzenia.
Chyba jednak najprościej jest obliczyć tzw. "bilans cukru" i na jego podstawie wyznaczyć zawartość alkoholu w winie.
Jeżeli chodzi o mocniejsze alkohole tutaj areometry spisują się w miarę dobrze.
Pozdrawiam.
Bezpośrednio stężenia alkoholu w winie czy nalewkach nie da się zmierzyć areometrem, można to zrobić laboratoryjnie lub poprzez destylację i pomiar alkoholomierzem destylatu.
Otóż stężenie alkoholu w winie możemy określić również za pomocą urządzenia o nazwie "winomierz kapilarny". Jednak i w tym przypadku nie obejdzie się bez areometru, dlatego że urządzenie to ma w swoich instrukcjach zapis, że można mierzyć tylko wina, które nie zawierają cukru.
Druga sprawa to dokładność tego przyrządu pomiarowego, która również pozostawia wiele do życzenia.
Chyba jednak najprościej jest obliczyć tzw. "bilans cukru" i na jego podstawie wyznaczyć zawartość alkoholu w winie.
Jeżeli chodzi o mocniejsze alkohole tutaj areometry spisują się w miarę dobrze.
Pozdrawiam.
doctis omnia casta
-
- Posty: 721
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Witam . Czasem na szybko chce zmierzyć alkoholomierzem zawartość alkoholu rozcieńczonej wódki i np. dziś płyn miał tylko 11,5 *C zaś poziom alkoholu był 45%. Wiem że powinno się mierzyć gdy płyn ma 20*C. Czy wiecie jak obliczyć poziom alkoholu żeby nie czekać aż się ogrzeje do tych 20 st.C ?
Ostatnio zmieniony środa, 4 sty 2017, 05:12 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
-
- Posty: 1499
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Możesz się np. zaopatrzyć w odpowiednią literaturę: http://www.ksiegarniatechniczna.com.pl/ ... ia-20.html - z tego co pamiętam są w niej też tabele w których są wartości kontrakcji jeżeli chciałbyś być jeszcze bardziej skrupulatny w swoich obliczeniach.
-
- Posty: 5350
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Wtedy bierzesz poprawkę na temperaturę z tablic alkoholometrycznych.
Bardzo proszę:
http://bit.ly/2iMxCQA
BTW- skąd to słowo "dobieranie" w kontekście rozcieńczania spirytusu? Coraz częściej ten potworek językowy pojawia się na forum... Dobrać można sobie krawat do koszuli
Bardzo proszę:
http://bit.ly/2iMxCQA
BTW- skąd to słowo "dobieranie" w kontekście rozcieńczania spirytusu? Coraz częściej ten potworek językowy pojawia się na forum... Dobrać można sobie krawat do koszuli

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 721
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Nie uczyli mnie angielskiego.
Rozumiem że w pierwszej tabeli po lewo, w pionie, są wartości procentów, a u góry na szczycie poziomo jest temperatura płynu, czy tak?

I like noble drinks.
-
- Posty: 5350
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Dokładnie. Szukasz swojego odczytu w skrajnie lewej kolumnie i w górnym, pierwszym wierszu odczytujesz aktualną temperaturę próbki- prawidłowy odczyt będzie na przecięciu tych wartości.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Zygmunt
Na pewno?
Chyba jest troszkę odwrotnie, dla zadanej temp szukasz ile Ci pokazał alkoholomierz i na liście po lewej masz rzeczywistą wartość.
Moim zdaniem, tabela pokazuje ile dla rzeczywistego %- czyli pomiaru w 20stopniach pokaże alkoholomierz w zadanej temp.
Czyli w próbówce mamy 40%, dla 25* alkoholomierz pokaże 42,2.
Jak odczytamy 40% w 25* to w próbówce na prawdę jest koło 38%.
Na pewno?
Chyba jest troszkę odwrotnie, dla zadanej temp szukasz ile Ci pokazał alkoholomierz i na liście po lewej masz rzeczywistą wartość.
Moim zdaniem, tabela pokazuje ile dla rzeczywistego %- czyli pomiaru w 20stopniach pokaże alkoholomierz w zadanej temp.
Czyli w próbówce mamy 40%, dla 25* alkoholomierz pokaże 42,2.
Jak odczytamy 40% w 25* to w próbówce na prawdę jest koło 38%.
-
- Posty: 5350
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Masz rację- jest to nawet opisane w tym pdfie na górze, pisałem z telefonu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1211
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Witam.
Dodanie średnio palonych płatków dębu do destylatu spowoduje, że psotka zyska na jakości. Ba !, Zmieni nawet kolor.
Ale czy wpłynie to na pomiar, nawet wtedy, gdy będzie miała te 20*C ?
Pozdro
Dodanie średnio palonych płatków dębu do destylatu spowoduje, że psotka zyska na jakości. Ba !, Zmieni nawet kolor.
Ale czy wpłynie to na pomiar, nawet wtedy, gdy będzie miała te 20*C ?
Pozdro
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą 

-
- Posty: 9
- Rejestracja: środa, 28 wrz 2016, 11:11
- Załączniki
Re: Jak korzystać z alkoholomierza
Witajcie mam takie pytanie? Ostatnio byłem w sklepie bo chciałem sobie kupić cukromierz, ale był też winomierz. Czy oba urządzenia są tak samo dokładne, czy jest różnica? To samo pytanie mam odnośnie multimmierz względem alkoholomierza który lepszy? Pozdrawiam i proszę nie 

Wróć do „Ogólnie o destylacji”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości