Moje pierwsze wino ryżowe - potrzebuję dobrych rad :)

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
serengerd
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 16 gru 2010, 20:28

Post autor: serengerd »

Witam wszystkich, jako iż od kilku miesięcy próbuję zrobić dobre winko ryżowe, chciałbym przedstawić wam moją recepturę i ewentualnie prosiłbym o jej skorygowanie.

Posiadam balon 35 l do którego użyję:

- 20 litrów wody przygotowanej
- 1.5 paczki drożdży Tokay
- 5 kg ryżu
- 100 ml kwasku cytrynowego
- 4 kg cukru
- 1 kg rodzynek
dodatkowo Zestaw ziół do przygotowania wina typu Ciociosan ( gałka muszkatołowa, imbir, tymianek, goździki, ziele angielskie, pieprz. )

Przygotowanie :

- Sterylizuję balon prosiarczanem potasu ( i tutaj proszę o wytłumaczenie jak to wykonać)
- Ryż płuczę i sparzam, dodaję do balonu
- Rozpuszczam 2 kg cukru w 2.5 l wody , dodaję do balonu
- Dodaję pozostałą przygotowaną wodę ( 17.5l )
- dodaję przyprawy
- Sporządzam Md ( w szklance rozpuszczam drożdże z dod. wody ( max temp 35 C ) ?
- Zamykam szczelnie balon korkiem z rurką do której wlałem troszkę wody

Po 2 tygodniach fermentacji burzliwej dodaje pozostałe 2 kg cukru rozpuszczonego w 2.5 l wody . ( tu pojawia się pytanie czy tą wodę mogę dodatkowo dodać czy użyć z tych 20 l ? )

Następnie po kolejnych 3 tygodniach już fermentacji cichej oddzielam 'prawie' wino od rodzynek ryżu i przypraw za pomocą wężyka ( wybieram tyle wina aby nie zasączyć osadu ) - tylko gdzie mogę przelać te wino jeśli nie posiadam drugiego balonu?

teraz kilka pytań :

-po oddzieleniu wina od pozostałych składników nadaje się ono już do picia czy powinno leżakować ? jeśli tak ile najszybciej ?
- zależy mi na tym aby wino było mocne ponieważ założyłem się z kolegą o litr wódki, że po wypiciu 1 l wina będzie miał już dobrze.
- czy ilość cukru jest wystarczająca , czy może dodać więcej ?
- proszę o korektę jeśli coś źle napisałem
- czy może macie jakiś inny fajny przepis z którego mogę skorzystać ?

to chyba wszystko :) proszę o wskazówki !
promocja

Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Moje pierwsze wino ryżowe - potrzebuję dobrych rad :)

Post autor: Maro. »

Siema ;)

Ja bym to zorbił tak:

- 4 kg ryżu
- 6 kg cukru ( dodajesz na dwie raty po 3 kg)
- 1 paczka tokay (musisz je namnożyć) + pożywka
- 4 dag kwasku cytrynowego lub 1 cytryna bez skurki i albedo
- 50 dag rodzynek

Pozdrawiam Maro :D
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Moje pierwsze wino ryżowe - potrzebuję dobrych rad :)

Post autor: Zygmunt »

Jakbyście jeszcze dodali jakichś enzymów to ryż miałby wreszcie jakąś funkcję obok bycia wypełniaczem balonu...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Moje pierwsze wino ryżowe - potrzebuję dobrych rad :)

Post autor: Wald »

Żeby nie było że tylko potrafimy napisać: "czytaj w dziale" (bo to wszystko na prawdę jest) odpowiem.
-Na opakowaniu pirosiarczanu jest wszystko. 10g na 2l wody do ostatecznego mycia.
-MD przygotuj wcześniej. Trwa to dwa -pięć dni. Dopiero jak ruszy szykuj resztę.
-Razem cukru żeby osiągnąć max moc 10 kg.
-Po dwóch tygodniach drożdże zdechną z głodu. Drugą porcje cukru dodaj po 5 do 7 dni. (wodę do rozpuszczenia zostaw z nastawu, czyli na początek daj litra mniej).
-Wino nadaje się do picia na każdym etapie. Gotowe jest po mniej więcej pół roku.
Reszta w zasadzie OK
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”