Co zamiast drożdży ?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
kaftan
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 6 gru 2010, 10:20

Post autor: kaftan »

Witam
Być może dla jednych to pytanie wyda się śmieszne, dla innych oczywiste, a jeszcze innych może zaciekawi, tak samo jak mnie. Czy istnieje możliwość zrobienia nastawu bez dodatku drożdży ? Inaczej, czym je zastąpić ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Co zamiast drozdzy ?

Post autor: Lukstir »

Szczerze nie zastanawiałbym się nad takimi kwestiami. Wszyscy używają drożdży, jedni piekarniczych, babuni, winnych, aktywnych a ja np. gorzelniczych. Jak poczytasz na forum to zauważysz że są tacy co chcieli np. z rodzynek wychodować własne. Ale czy jest sens? Ja raczej jestem zwolennikiem: szybko, dobrze i bez smrodu. I wychodzę na tym całkiem nieźle, zrobiłem trzy nastawy w swojej karierze i wszystko jak na razie daje dobre efekty. Ale ja używam drożdży.
Pytanie z czego wynika to zainteresownie, z oszczędności czy porostu interesuje Ciebie jak zrobić organiczny nastaw :?: :?: :?:
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir

Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Co zamiast drozdzy ?

Post autor: Markizpucek »

Nie ma takiej opcji.
Aby był dzidziuś potrzebny jest ON i ONA.
Na co się zdecydujemy to już inna broszka czy będą to BABUNIE, jakieś turbo, winne czy drożdże dzikie żyjące wszędzie jak się wydaje (na owocach, zbożach).

Na szczęście jeżeli ktoś nie może żyć bez destylacji a jest uczulony na drożdże to można kupić dowolne % w sklepie (spirytus, piwo, wino, wódkę i co tam jeszcze chce) wlać lub nie do wody i destylować.
Pozdrawiam.

maciej.goo
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 13:01
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kuj- pom
Re: Co zamiast drozdzy ?

Post autor: maciej.goo »

Oczywiście że można nie dodawać drożdzy. Ale wtedy należy wrzucić do balona owoce wraz ze skórkami. No i nie zawsze się uda. Najlepsze do tego są winogrona.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Co zamiast drozdzy ?

Post autor: Calyx »

kaftan pisze:... Czy istnieje możliwość zrobienia nastawu bez dodatku drożdży ? Inaczej, czym je zastąpić ?
Nie ma takiej możliwości. Tylko drożdże mogą przerobić cukry na alkohol.
Przewrotność pytania chyba polega na czymś innym.
Można nie dodawać drożdży jako produktu "drożdże".
Można przygotować nastaw używając tylko ziarna i cukru.
Myliłby się jednak ten, który stwierdzi, że to bez drożdży.
Po prostu na ziarnie również bytują drożdże "dzikusy",
które w odpowiednich warunkach rozmnożą się
i przerobią wszystko jak trzeba.
Krótko. Nie będzie fermentacji bez drożdży.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Co zamiast drozdzy ?

Post autor: drgranatt »

Krótko i na temat,. Nie ma możliwości zrobienia nastawu cukrowego bez drożdży.

O wyrobie wina np z winogron bez dodawania drożdży nie wypowiadam się bo kol. Calyx już o tym mówił.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”