Polski Cydr

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: szczub »

10.5l moszczu Jabłkowego
0.5l syropu cukrowego
2g pożywki drożdżowej
drożdże: Riesling, Sauternes lub Tokaji


Do moszczu dodać dobrze rozmnożona matkę drożdżową, pożywkę drożdżową. Wlać do gąsiorka i fermentować przez 8-10 dni w temp 25*C. Po tym czasie dodać syrop, wymieszać i dalej fermentować w temp 18*C. Po 4 tygodniach ściągnąć go z osadu. Przenieść naczynie go do chłodu na następne 4-5 tygodni i ponownie ściągnąć go z osadu.
Naczynie zamknąć samym korkiem, a po 2 miesiącach rozlać przez gazę do butelek. Przechowywać w temp 8-10*C.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
koncentraty wina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”