Sposób Angielski

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: szczub »

Pierwszy alkohol który zrobiłem sam.


5Kg Jabłek
10l wody
1kg cukru
5 cytryn
40g imbiru

Ogonki usunąć, Jabłka pokroić na ćwiartki i zmiksować na miazgę. Wlać do kamiennego garnka i dolać 3l zimnej wody. Naczynie przykryte gazą odstawić na 7dni. W czasie fermentacji mieszać rano i wieczorem. Po tym czasie przecedzić przez gazę dodać cukier, mielony imbir, otarta skore i sok cytryny. Całość dopełnić DO 10 litrów. Przelać do butli lekko zakorkowanej i zostawić na 24h. Po tym czasie rozlać do butelek. Napój można pić po tygodniu ale najlepszy będzie po kilku miesiącach,
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”