Słód:
- 2kg słodu pilzneńskiego
Zacieranie:
6l wody.
- 62 st.C -> 30 minut
- 72 st.C -> 20 minut
- 78 st.C -> 5 minut
Wysładzanie prowadziłem do uzyskania 9,5l brzeczki
Gotowanie:
- 15g chmiel Marynka na 60 minut
- 15g suszu czarnego bzu (kwiatu) na 15 minut
- 15g chmiel Citra na 10 minut
Refraktometr pokazał 5.5% spodziewanego alkoholu przy ~12%Brix. Użyłem drożdży Gozdawa Pure Ale Yeast 7. Fermentacja trwała tydzień, po tym czasie piwo przelałem na kolejny tydzień na cichą fermentację. Następnie piwo rozlałem do butelek (z odpowiednią ilością glukozy). Teraz należy uzbroić się w cierpliwość, piwo poleżakuje sobie przynajmniej 3 tygodnie.