Pils o smaku czarnego bzu z aromatem cytrusów

Wszelkie przepisy na piwa domowe

Autor tematu
Pawel99
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 18 kwie 2024, 12:47
Krótko o sobie: Nie po to pan Bóg wymyślił fermentację, żebyśmy wodę pili
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Pawel99 »

Przy tworzeniu tego piwa bardzo inspirowałem się piwem Dandy's Beer Drink z Browarów Łódzkich właśnie o smaku czarnego bzu z dodatkiem cytryny.

Słód:
  • 2kg słodu pilzneńskiego
Słód ześrutowałem we własnym zakresie.

Zacieranie:

6l wody.
  • 62 st.C -> 30 minut
  • 72 st.C -> 20 minut
  • 78 st.C -> 5 minut
Wysładzanie:
Wysładzanie prowadziłem do uzyskania 9,5l brzeczki

Gotowanie:
  • 15g chmiel Marynka na 60 minut
  • 15g suszu czarnego bzu (kwiatu) na 15 minut
  • 15g chmiel Citra na 10 minut
Fermentacja:
Refraktometr pokazał 5.5% spodziewanego alkoholu przy ~12%Brix. Użyłem drożdży Gozdawa Pure Ale Yeast 7. Fermentacja trwała tydzień, po tym czasie piwo przelałem na kolejny tydzień na cichą fermentację. Następnie piwo rozlałem do butelek (z odpowiednią ilością glukozy). Teraz należy uzbroić się w cierpliwość, piwo poleżakuje sobie przynajmniej 3 tygodnie.
alembiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”