mógłbyś to wyjaśnić ??? Nawet bez wypełnienia ta różnica między kotłem a głowica bedzieczytam pisze:Trochę pracują. Wystarczy odczytać różnicę temperatur w kotle i głowicy.
Nastaw na Calvadosa
-
- Posty: 724
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Ta różnica, w przypadku sprzętu prostego, wynika z wewnętrznego orosienia i wymiany para-ciecz na ściankach. Powyżej wspomniano o kolumnie ocieplonej. Bez wymiany para-ciecz temperatura na dole i górze kolumny musiałaby być identyczna (nie mówię o wydumanych sytuacjach z bardzo małą mocą grzania i kilkumetrową nieocieploną rurą). Różnica świadczy o pracy wypełnienia. Można sobie nawet policzyć z niej lub z zawartości procentowej alkoholu w kotle i odbiorze, ilość półek teoretycznych.
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Ocieplona kolumna powoduje, że nie występuje zjawisko skraplania się par czyli refluksu wewnętrznego. Jeżeli występuje to minimalny. W kolumnach nieocieplonych wystarczy temperatura otoczenia aby wystąpiło roszenie. Gdy w kolumnie jest wypełnienie podejmuje ono wówczas pracę, mówiąc kolokwialnie, czyszcząc destylat.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Nastaw na Calvadosa
Przymierzam się w tym roku do calvadosa właśnie. Posiadam miedziany pot stil, średnica fi 28mm. Stąd moje rozterki czy zostawić wypełnienie z nierdzewki czy nie. Jako, że będzie to moja pierwsza próba z tym trunkiem nie do końca wiem czego oczekiwać i co faktycznie da lepsze efekty.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 271
- Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Nie koniecznie konfiguracja jest dowolna każdy robi jak mu pasujechristoph pisze:Witam,
Więc konkluzja z powyższych rozważań jest taka, że przy destylacji owocówek wypełnienia nie ruszamy w przypadku kolumny, zaś w pot stillu usuwamy?
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Cukru jak najmniej, ale można dodać max 8kg aby zwiększyć wydajność. Co do drożdży to pisze na opakowaniu. Do takich nastawów nie dajemy drożdży turbo, czyli możesz się trzymać "instrukcji". Pożywka typu DAF (DAP) to zwykle około 6-9g na 10l nastawu. Ja bym dał 50 g na cały nastaw.
Edit.
Tez dzisiaj nastawiam ale 45l
Edit.
Tez dzisiaj nastawiam ale 45l
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 lip 2022, 10:58 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Robiąc jak najlepszy Calvados w ogóle nie dodawałem cukru. Dlatego, jeżeli Ci zależy na jakości, a nie ilości, to nie dodawaj.
Jabłka możesz dodać, dodadzą aromatu, chociaż nie wiem, czy na tyle dużo, żeby warto się było bawić. Wyciskałem sok z jabłek i taki dodawałem.
Suszonych nie, suszone owoce mają inne smaki i mogą pogorszyć efekt końcowy.
Jabłka możesz dodać, dodadzą aromatu, chociaż nie wiem, czy na tyle dużo, żeby warto się było bawić. Wyciskałem sok z jabłek i taki dodawałem.
Suszonych nie, suszone owoce mają inne smaki i mogą pogorszyć efekt końcowy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Jest taka zasada, żeby nie przekraczać 1kg cukru na 10 kg owoców. Z 10kg jabłek wyciśniesz około 6-7 l soku. Także dodanie w Twoim przypadku 8kg będzie ok. Zawsze im mniej tym lepiej. Ale czasami sok ma niską zawartość cukru i może zrobić się z tego acetonowy nastaw do wylania. Na ortodoksy bez cukru wybieramy soki o Blg powyżej 13-14.
Ile wyjdzie? Zobaczymy. Za każdym razem jest trochę inaczej. Po drugie w tym roku to mój pierwszy nastaw z soku jabłkowego i szczerze mówiąc, nie pamiętam ile dokladnie to wychodzi.
Ja dodałem 4kg glukozy. Glukoza wnosi mniej nieporządanych smaków niż cukier.Ice2 pisze:ile dajesz cukru na te 45Lnastawu ? I ile ci wychodzi gotowego produktu do rozrobienia?
Jest taka zasada, żeby nie przekraczać 1kg cukru na 10 kg owoców. Z 10kg jabłek wyciśniesz około 6-7 l soku. Także dodanie w Twoim przypadku 8kg będzie ok. Zawsze im mniej tym lepiej. Ale czasami sok ma niską zawartość cukru i może zrobić się z tego acetonowy nastaw do wylania. Na ortodoksy bez cukru wybieramy soki o Blg powyżej 13-14.
Ile wyjdzie? Zobaczymy. Za każdym razem jest trochę inaczej. Po drugie w tym roku to mój pierwszy nastaw z soku jabłkowego i szczerze mówiąc, nie pamiętam ile dokladnie to wychodzi.
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 lip 2022, 19:15 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Przy winie miód daje super posmaki, od lat to stosuję. Jednak przy destylacji wcale nie wyczujesz tego miodu, szkoda kasy, zwłaszcza że dobry miód w tym roku jest 100% droższy niż w zeszłym
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Witajcie. Myślę, że tak jak w przypadku wina bardzo ważna jest odmiana surowca. Z jakich jabłek w polskich warunkach wyjdzie najlepszy calvados? Robiłem z deserowych Katia, super smaczne do jedzenia, ale calvados '' nie urywa d**y ''.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Jeśli rozmawiamy o Calvadosie to jest tylko jeden sposób na niego.
Fermentujemy tylko sok. bez żadnych cukrowych dodatków. Fermentowanie miąższu da nam tylko i wyłacznie jabłkowicę. A to jest coś zupełnie innego. pod każdym względem.
Tak powstały cydr sezonujemy kilka miesięcy - a nawet rok. Po czym destylujemy za pomocą prostej aparatury ( jak ktoś umie destylować to może być prosta bimbrownica z odstojnikiem, pusta rura w aabratku z delikatnym dodatkiem sprężynek miedzianych itp., alembik).
Destylat sezonujemy minimum kilka miesiecy. Ideałem byłoby sezonowanie w beczce.
Ot cała tajemnica wiary...
Fermentujemy tylko sok. bez żadnych cukrowych dodatków. Fermentowanie miąższu da nam tylko i wyłacznie jabłkowicę. A to jest coś zupełnie innego. pod każdym względem.
Tak powstały cydr sezonujemy kilka miesięcy - a nawet rok. Po czym destylujemy za pomocą prostej aparatury ( jak ktoś umie destylować to może być prosta bimbrownica z odstojnikiem, pusta rura w aabratku z delikatnym dodatkiem sprężynek miedzianych itp., alembik).
Destylat sezonujemy minimum kilka miesiecy. Ideałem byłoby sezonowanie w beczce.
Ot cała tajemnica wiary...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
- Posty: 63
- Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Witam wszystkich wczoraj dostałem 6 skrzynek papierówek, dzisiaj rozrobiłem je robotem na pulpę ponieważ nie posiadam prasy ani sokowirówki. Wyszło mi ok 60l pulpy, dodałem do niej 15g pektolazy oraz 6kg cukru rozpuszczone w 10l wody oraz drożdże z pożywką do nastawów owocowych. Zobaczymy co z tego wyjdzie
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Proporcje masz eleganckie, pytanie czy będziesz to gotował w płaszczu czy będziesz to jakoś odciskał... Jak nie masz płaszcza i zdecydujesz się na destylację samego płynu to na pozostałych wytłokach możesz zrobić zwykłą cukrówkę, napewno coś to wniesie do destylatu czy późniejszego rektyfikatu.
Ja do papierówek też dodaję cukier bo uzysk z samych jabłek jest tragiczny ze względu na bardzo małą ilość cukru w papierówkach.
Tak jak napisał Leszek nie jest to już calvados ale to nie znaczy, że jest to gorszy destylat, jest po prostu inny a być może nawet i lepszy.
Moim zdaniem wszystkie destylaty owocowe są lepsze od razu po skończonej fermentacji nastawu, są bardziej aromatyczne, świeże...
Ja do papierówek też dodaję cukier bo uzysk z samych jabłek jest tragiczny ze względu na bardzo małą ilość cukru w papierówkach.
Tak jak napisał Leszek nie jest to już calvados ale to nie znaczy, że jest to gorszy destylat, jest po prostu inny a być może nawet i lepszy.
Moim zdaniem wszystkie destylaty owocowe są lepsze od razu po skończonej fermentacji nastawu, są bardziej aromatyczne, świeże...
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 22
- Rejestracja: niedziela, 21 lis 2021, 20:36
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ek#p145800
Gdybyś wypróbował daj znać czy nic się nie przypala.
Ostatnio co prawda destylowałem wiśniowice inną metodą a mianowicie zrobiłem fałszywe dno
z metalowego sitka położonego do góry nogami na dni i dociśniętego obciążeniem aby się nie podnosiło.
podobne to tego:
https://sprzedajemy.pl/sito-gastronomic ... nr62804752
oczywiście obciąłem rączki , ponieważ kupiłem dopasowane średnicą do dnia mojego garnka.
Co ważne takie sito nierdzewne kupiłem chyba za 20 czy 30zł a fałszywe dno kosztuje grubo powyżej 100zł.
Działa dobrze, żadnych przypaleń.
Może spróbuj metody z piaskiem? Jeszcze nie próbowałem ale mam zamiar wypróbować tą metodę w przypadku pulpy na calvados.zwirek pisze:Niestety będę bawił się w odciskanie ponieważ nie mam płaszcza, chwilowo zastanawiam się czy nie dodać wody z cukrem bo powstał taki gęsty kożuch ze boję się że nie będzie co odciskać
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ek#p145800
Gdybyś wypróbował daj znać czy nic się nie przypala.
Ostatnio co prawda destylowałem wiśniowice inną metodą a mianowicie zrobiłem fałszywe dno
z metalowego sitka położonego do góry nogami na dni i dociśniętego obciążeniem aby się nie podnosiło.
podobne to tego:
https://sprzedajemy.pl/sito-gastronomic ... nr62804752
oczywiście obciąłem rączki , ponieważ kupiłem dopasowane średnicą do dnia mojego garnka.
Co ważne takie sito nierdzewne kupiłem chyba za 20 czy 30zł a fałszywe dno kosztuje grubo powyżej 100zł.
Działa dobrze, żadnych przypaleń.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Trzeba osiągnąć kompromis pomiędzy jakością oraz ilością. Przyjęte ogólnie zasady jednego kg cukru na dziesięć kg owoców są wg mnie w granicach zdrowego rozsądku ekonomicznego jak i nie odbiegają jakością od nastawu typu ortodox.
Idąc dalej w myśl zawartego w nagłówku tytule to niemalże wszyscy z nas robią jabłkowicę, calvados prawdziwy robi się tak jak napisał Leszek jedną stronę wcześniej. Nie każdy z nas jest w stanie obrobić 100, 300 lub 500 kg jabłek i trzymać tego rok do destylacji...
Idąc dalej w myśl zawartego w nagłówku tytule to niemalże wszyscy z nas robią jabłkowicę, calvados prawdziwy robi się tak jak napisał Leszek jedną stronę wcześniej. Nie każdy z nas jest w stanie obrobić 100, 300 lub 500 kg jabłek i trzymać tego rok do destylacji...
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Zdecydowanie odbiegają. Widocznie nie piłeś jeszcze dobrego destylatu. Takiego odebranego cierpliwie w pierwszej destylacji aż leci niczym nie pachnąca woda i uciętego szeroko w drugiej. I dojrzanego
Jabłka mają zwykle ok 10 brix. Można ewentualnie dodać po skończonej fermentacji spirytusu lux i podbić alkohol na odpowiednik 12-15 brix, ale nie więcej. A na pewno nie dawać cukru, który zanieczyszcza destylat posmakami bimbru.
Jabłka mają zwykle ok 10 brix. Można ewentualnie dodać po skończonej fermentacji spirytusu lux i podbić alkohol na odpowiednik 12-15 brix, ale nie więcej. A na pewno nie dawać cukru, który zanieczyszcza destylat posmakami bimbru.
-
- Posty: 724
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Pełna zgoda. Jeżeli jabłka mają 10Bx, to dodania kilograma cukru na 10kg jabłek zwiększa ilość cukru i alkoholu oraz rozcieńcza aromaty dwukrotnie. O bimbrozji nie wspominając. Jak już musicie, dodajcie glukozy. Podobny zresztą problem jest z powszechnymi przepisami na rum. I nie piszcie, że cukier trzcinowy jest, w tym wypadku, wybitnie korzystniejszy od buraczanego.
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Nie wiem ile w tym prawdy ale gdzieś w literaturze lub internecie zetknąłem się z informacją, że niewielki (ile?) dodatek zwykłego cukru jest wskazany bo drożdże korzystają z niego przy namnażaniu. Przerobiłem z 600l ortodoksa z soku jabłkowego i ze 200kg ortodoksa ze śliwek. Destylaty były niezłe ale nie rewelacyjne. Jak dla mnie te z dodatkiem cukru często były lepsze.
-
- Posty: 63
- Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Darwoz dzisiaj spróbowałem metody z piaskiem. Miałem zacier który z mojego z błędu był z kleikowany i z obawy że na grzałkach mi się przypali bujnąłem go na starym sprzęcie gazowym. Nic nie przypalone jedyne co zauważyłem to że keg trochę pracował niż wcześniej pewnie dlatego że cacier powodował ruch piasku albo zbyt dużo go wsypałem. Ogólnie metoda sprawdzona teraz może czas na pulpy owocowe
-
- Posty: 258
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Mam pytanie czy gniazda z nasionami usuwacie ?
Jakie odmiany jabłek są najlepsze pod calvados ?
Jakie odmiany jabłek są najlepsze pod calvados ?
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 paź 2022, 18:10 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Ja natomiast jak mam czas to idę 500 metrów dalej do parku i zbieram stare, kwaśne zdziczałe jabłka, często gęsto trzepie drzewo aż wszystko zleci i zbieram te spady. Jabłka wrzucam na litewską maszynkę do tarcia ziemniaków i nie muszę dodawać do tego żadnej wody, robi się piękna pulpa.
Co do gatunków bardziej wyszukanych to kiedyś miałem na warsztacie szarą renetę landsberską... Trzy skrzynki z LP przetrzepaliśmy specjanym nożem ale destylat z tego marny wyszedł.
Na chwilę obecną uważam, że najlepszy destylat wychodzi z niedobrych jabłek, a te dobre to są dobre na szarlotkę
Co do gatunków bardziej wyszukanych to kiedyś miałem na warsztacie szarą renetę landsberską... Trzy skrzynki z LP przetrzepaliśmy specjanym nożem ale destylat z tego marny wyszedł.
Na chwilę obecną uważam, że najlepszy destylat wychodzi z niedobrych jabłek, a te dobre to są dobre na szarlotkę
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 63
- Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Witam wszystkich tydzień temu przepuściłem skrzynkę jabłek przez wyciskarkę, otrzymałem ok 15l soku bez piany do tego zapodałem bayanusy. Na drugi dzień z braku załatwienia jabłek zakupiłem i dodałem 9l soku z biedry wraz z 1kg cukru, blg było ok 16 dziś pokazuje 0. Moje pytanko trzymać to jeszcze w fermentorze czy zlać do innego celem wyklarowania .