Nastaw szybko stanął

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
Patryk1991
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 7 sty 2023, 10:42

Post autor: Patryk1991 »

Witam. Mam mały problem z nastawem. A więc tak. Nastaw 200l. 50 kg cukru. Drożdże coobra mega pack 2 paczki. Zawsze nastawiam tak samo. Nastaw stanął na - 1blg ale pracował bardzo intensywnie ale tylko 3 dni. Bardzo szybko, standardowo jest 4-5 dni. Niestety przez pomyłkę wlałem 10 litrów wody więcej ale czy to może być spowodowane zła praca nastawu. Na górze nastawu jest piana z widocznymi drożdżami nigdy tak nie miałem. Temp początkowa 26°C. Temperatura otoczenia 23°C. Nastaw bardzo mętny. Co zrobić dać drugie drożdże, co radzicie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 cze 2023, 08:45 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw szybko stanął

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Jak zeszło do -1 to tragedii nie ma.
Żadne drożdże już tego nie ruszą , za duży %.
Skoro jest piana na górze to jeszcze coś tam pracuje.
Zostaw to w spokoju na razie :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Nastaw szybko stanął

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć :)
Patryk1991 pisze: poniedziałek, 5 cze 2023, 08:24[...] Nastaw bardzo mętny. Co zrobić dać drugie drożdże, co radzicie?
Żadnych drożdży. Czekaj na zakończenie fermentacji, klaruj i na rury.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 cze 2023, 12:28 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw szybko stanął

Post autor: Góral bagienny »

Przeczytaj dokładnie post to się dowiesz
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Patryk1991
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 7 sty 2023, 10:42
Re: Nastaw szybko stanął

Post autor: Patryk1991 »

Ok dzięki Panowie
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw szybko stanął

Post autor: rozrywek »

Blg miałeś dobre, temperatury też.

Minus jeden, to jeszcze nie ma tragedii. Czasami tak bywa że nie schodzi do końca.
I tak naprawdę nie wiadomo dlaczego.
Grzybki miałeś te same, także powtarzalność zachowana.

Przy takim Blg nie warto(uprzedzę twoje myśli) nie warto na dundrze robić nowego nastawu.
Tego cukru jest może z kilogram.
Drożdże będą droższe niż pozostałości cukru.

Restart można robić przy +10, a przy -1 nie ma co sobie głowy zawracać.

Odlej sobie do plastikowej butelki 0,5L tak trochę, zakręć szczelnie, będziesz widział czy pracuje.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Patryk1991
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 7 sty 2023, 10:42
Re: Nastaw szybko stanął

Post autor: Patryk1991 »

No i tak po zostawieniu w spokoju nastawu po 8 dniach - 3 blg także wszystko w porządku. Dzięki za rady.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”