Kiepski smak po drożdżach Black Label

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Waariat
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 kwie 2021, 12:37
Podziękował: 1 raz

Post autor: Waariat »

Cześć, chciałbym dopytać czy ktoś z was spotkał się z tym że produkt z jednych z najbardziej polecanych drożdży "Black label" wychodzi słaby trunek pod kątem smaku i zapachu?

Działam na sprzęcie typu aabratek który sam zbudowałem. Rura 60.3 wypełnienie sprężynki miedziane i ko.

No i od początku:
1 gon poszedł na techniczny żeby przeczyscic wszystko.
2 gon był na drożdżach Moskwa style i wg mnie i degustujących wyszedł absolut, zero nieprzyjemnych smaków i zapachów, byłem bardzo zadowolony, tym bardziej że pierwszy raz używałem tego typu kolumny.

I teraz się zaczyna zabawa.. idąc za tłumem naczytałem się o genialnych właściwościach Black label. Cyk shoppe zamówione. Nastaw zrobiony, i po przerobieniu okazało się że zapach i smak jest wręcz odrzucający. Nie ma jaja jak by co, po prostu nieprzyjemny. Na Moskwie był czysty spirytusik. Oczywiście za każdym razem czyściłem sprężynki w sodzie i kwasku cytrynowym. Mam teraz już przyszykowany nastaw na Moskwie żeby sprawdzić czy to rzeczywiście wina drożdży.. podejrzewam że może sprzedawca miał zapakowane jakieś g.. w paczce z napisem Black label..

Spotkał się ktoś z was z taką sytuacją?

Pozdrawiam, Waariat
Ostatnio zmieniony wtorek, 11 kwie 2023, 11:56 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Kiepski smak z Black label

Post autor: drgranatt »

Nigdy nie miałem takiego przypadku.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

użytkownik usunięty
Re: Kiepski smak po drożdżach Black Label

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
Również nie mam zastrzeżeń do Black Label.
@Waariat. Jakie były parametry nastawu tj. °Blg początkowe i temperatura pracy?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kiepski smak po drożdżach Black Label

Post autor: Doody »

Dla mnie BL to teraz najczęściej używane drożdże. Praktycznie cały czas powtarzalna fermentacja, zarówno w cukrówkach jak i skrobi ziemniaczanej. Choć cukrówek dawno już nie robiłem ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Kiepski smak po drożdżach Black Label

Post autor: Kasko »

Cześć. A nie nałapałeś pogonów lub przedgonów za mało odebrałeś? Jeśli zrobiłeś rektyfikację to nie musisz czyścić często sprężynek. Może w trakcie mycia gdzieś się zachowała jakaś bryłka sody?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Kiepski smak po drożdżach Black Label

Post autor: .Gacek »

Puść zdjęcie tych drożdży. Kupiłeś w opakowaniu 1kg?
Pozdrawiam Gacek.

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: Kiepski smak po drożdżach Black Label

Post autor: kucio1 »

Myślę, że antyreklama... Drożdże przy cukrze,skrobi i zbożu na 96 idealnie się sprawdzają...
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kiepski smak po drożdżach Black Label

Post autor: rozrywek »

@kucio1.
Niekoniecznie antyreklama.
Jak znam życie, to kolega coś przy procesie hmmm .. zaniedbał.

Poczekajmy aż @waariat odpowie na pytania które zadał @ defacto.
Wtedy się rozjaśni.

Dodam pytanie jedno:
Śmierdział nastaw czy urobek?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Waariat
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 kwie 2021, 12:37
Podziękował: 1 raz
Re: Kiepski smak po drożdżach Black Label

Post autor: Waariat »

@.Gacek
Nie mam teraz możliwości zrobienia zdjęcia, zwykle srebrne opakowanie 1kg z opisem Black label i instrukcją użycia.

@kucio1 nie mam powodu robić antyreklamy, po prostu pytam czy ktoś spotkał się z taką sytuacją. Możliwe że sam coś popsułem w procesie ale kilka razy to samo? Na innych wychodzi perfekt

@rozrywek nastaw pachnie normalnie, urobek już trochę gorzej. Nie jest to odrzucający zapach i smak na tyle że nie da się przełknąć, ale popić jednak trzeba..
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kiepski smak po drożdżach Black Label

Post autor: rozrywek »

@wariacie, coś musiałeś chyba złapać podczas procesu.

Masz tego 1kg, to zapewne nastawisz jeszcze raz.
Jak wyjdzie doopa drugi raz, to wtedy będziemy myśleć.
Jak nastaw był normalny, to urobek też powinien być.
Na wszelki wypadek dezynfekcja całego sprzętu cię Czeka.
Wszystkiego. Fermentora, cokolwiek ma, bądź będzie miało kontakt z nastawem.

Nie zaszkodzi, a wyeliminuje ewentualne potencjalne problemy.

W każdym razie, stawiam na to że nałapałeś podczas procesu synków.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Waariat
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 kwie 2021, 12:37
Podziękował: 1 raz
Re: Kiepski smak po drożdżach Black Label

Post autor: Waariat »

No dobra, zastosuje się do zaleceń, wymyję wszystko na tyle dokładnie jak się da i zobaczymy. Dzięki za rady
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”