Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Jutro się przekonam, czy dobrze zrobiłem robiąc nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
Ostatnio zmieniony sobota, 25 lut 2023, 10:27 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
Rozumiem że kapnąłeś się że są po terminie, po zrobieniu nastawu?
Inaczej byś zrobił próbną MD, aby sprawdzić czy ruszą.
Tutaj widzisz, wcale nie jest powiedziane że nawet aż tak po terminie muszą być złe.
Zależy od warunków przechowywania głównie.
Nie zdziwiłbym się, jakby normalnie ruszyły, może niemrawo, ale jak się namnożą, to poumierają, zostawiając, nowe, zdrowe.
Trzymam kciuki.
Inaczej byś zrobił próbną MD, aby sprawdzić czy ruszą.
Tutaj widzisz, wcale nie jest powiedziane że nawet aż tak po terminie muszą być złe.
Zależy od warunków przechowywania głównie.
Nie zdziwiłbym się, jakby normalnie ruszyły, może niemrawo, ale jak się namnożą, to poumierają, zostawiając, nowe, zdrowe.
Trzymam kciuki.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
No więc tak:
Ruszałem z BLG 23,5
Drożdże były z nieotwieranego opakowania, trzymane w suchym miejscu, ale nie w lodówce, bo jakoś mi się zawsze wykluczał te dwie zasady względem siebie.
Po 34 godzinach(trzydziestu czterech) Blg spadło do 20.
Sprawdzałem poprzednie moje zapiski z testów różnych drożdży i poprzednio Black Label z początkowego Blg 22,2 spadał po 24 godzinach do 15 Blg, a po 5 dniach do -6,5(nie jest to pomyłka)
To, że drożdże w ogóle ruszyły, a ruszyły niemrawo rzucam na karb systemu podtrzymywania życia, który zawsze włączam i dzięki któremu nigdy nie miałem problemu z nastawami, które zawsze były klarowne, pachnące i kończące nastaw w max 5 dni i schodzące do do -5, a nawet do -6,5 nawet jak ten wynik jest dla kogoś nierealny.
Ruszałem z BLG 23,5
Drożdże były z nieotwieranego opakowania, trzymane w suchym miejscu, ale nie w lodówce, bo jakoś mi się zawsze wykluczał te dwie zasady względem siebie.
Po 34 godzinach(trzydziestu czterech) Blg spadło do 20.
Sprawdzałem poprzednie moje zapiski z testów różnych drożdży i poprzednio Black Label z początkowego Blg 22,2 spadał po 24 godzinach do 15 Blg, a po 5 dniach do -6,5(nie jest to pomyłka)
To, że drożdże w ogóle ruszyły, a ruszyły niemrawo rzucam na karb systemu podtrzymywania życia, który zawsze włączam i dzięki któremu nigdy nie miałem problemu z nastawami, które zawsze były klarowne, pachnące i kończące nastaw w max 5 dni i schodzące do do -5, a nawet do -6,5 nawet jak ten wynik jest dla kogoś nierealny.
-
- Posty: 630
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 119 razy
-
- Posty: 202
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
Jeśli nie zostały przegrzane lub zawilgocone to czas im nie straszny. Sam posiadam w zamrażarce bank drożdzy, z których robie następnie startery . Podstawa to zawsze dobrze napowietrzyć nastaw/zacier, i dobrać odpowiednią pożywkę. A z osadu na kapslu piwa tez da rade pobrać szczep do namnożenia.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
Ciekawy eksperyment. Po kliku latach na pewno nie rozmnażają się w tempie jak świeże. W sumie fajnie, że w ogóle ruszyły.
Czasami robię jogurty z bakterii kupowanych przez internet - wymogi są surowe jeśli chodzi o temperaturę na czas dostawy i przechowywania. Zbyt wysoka temperatura np. w trakcie przesyłki potrafi je zepsuć.
Drożdże gorzelnicze suche na pewno nie mają takich wymagań, tym niemniej ich zdolność do rozmnażania spada wraz z upływem czasu. Ogólnie producenci wskazują 2 lata jako termin przydatności. Warto kupować takie drożdże gorzelnicze, które są zapakowane w torebki z folii aluminiowej chroniącej przed wilgocią.
Czasami robię jogurty z bakterii kupowanych przez internet - wymogi są surowe jeśli chodzi o temperaturę na czas dostawy i przechowywania. Zbyt wysoka temperatura np. w trakcie przesyłki potrafi je zepsuć.
Drożdże gorzelnicze suche na pewno nie mają takich wymagań, tym niemniej ich zdolność do rozmnażania spada wraz z upływem czasu. Ogólnie producenci wskazują 2 lata jako termin przydatności. Warto kupować takie drożdże gorzelnicze, które są zapakowane w torebki z folii aluminiowej chroniącej przed wilgocią.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
Wczoraj BLG spadło do zera, więc myślę, że dzisiaj dojdzie do -3
Jak widać można użyć drożdży, które są nawet 3 lata po terminie, być może nie wszystkich, ale tych sprawdzonych mających swoją renomę na rynku.
Jak widać można użyć drożdży, które są nawet 3 lata po terminie, być może nie wszystkich, ale tych sprawdzonych mających swoją renomę na rynku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 1 mar 2023, 12:52 przez Rebeli@nt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 183
- Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
Skuszony Twoim postem zrobiłem nastaw z drożdży przeterminowanych 3 lata, były to Turbo Fruit i Turbo Grom, po 4h od nastawienia nic nie bulgotało. Jak szybko powinna ruszyć fermentacja, bo już nie pamiętam? Ogólnie to trochę się przestraszyłem, że mi pożywka zacznie gnić i poleciałem do sąsiada po bayanusy
-
- Posty: 235
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
Na początku fermentacji masz tzw. lag-phase, kiedy to drożdże się nie rozmnażają ani mocno nie fermentują tylko odbudowują wewnętrzne zasoby. Szczególnie takie wygłodzone po 3 latach
Nawet niektóre świeże z paczki mogą mieć 48h a co dopiero takie przeterminowane. Mi taki numer wywinęły nawet takie zlane z poprzedniej beczki. Do tego nastaw powoli nasyca się CO2 zanim zacznie coś bąbelkować.
Moim zdaniem można się martwić dopiero po 4-5 dniach.
Edit: takie osłabione drożdże warto napierw rozpuścić w letniej czystej wodzie na 15-30 min, żeby się obudziły. Zasadniczo na etapie "budzenia" wysuszonych drożdży ich ściany komórkowe nie mają możliwości filtracji niczego z zewnątrz i są podatne na szok od wysokiego BLG. To jest mniejszy problem przy w miarę świeżych bo są odpowiednio przygotowywane na etapie produkcji.
Nawet niektóre świeże z paczki mogą mieć 48h a co dopiero takie przeterminowane. Mi taki numer wywinęły nawet takie zlane z poprzedniej beczki. Do tego nastaw powoli nasyca się CO2 zanim zacznie coś bąbelkować.
Moim zdaniem można się martwić dopiero po 4-5 dniach.
Edit: takie osłabione drożdże warto napierw rozpuścić w letniej czystej wodzie na 15-30 min, żeby się obudziły. Zasadniczo na etapie "budzenia" wysuszonych drożdży ich ściany komórkowe nie mają możliwości filtracji niczego z zewnątrz i są podatne na szok od wysokiego BLG. To jest mniejszy problem przy w miarę świeżych bo są odpowiednio przygotowywane na etapie produkcji.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 sty 2024, 11:10 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.