Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Post autor: Rebeli@nt »

Jutro się przekonam, czy dobrze zrobiłem robiąc nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata :?
Ostatnio zmieniony sobota, 25 lut 2023, 10:27 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina

użytkownik usunięty
Re: Jutro się przekonam...

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
O jakich drożdżach piszesz i z czego ten nastaw :?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: Rebeli@nt »

Nastaw cukrowy, a drożdże Black Label.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: rozrywek »

Rozumiem że kapnąłeś się że są po terminie, po zrobieniu nastawu?
Inaczej byś zrobił próbną MD, aby sprawdzić czy ruszą.

Tutaj widzisz, wcale nie jest powiedziane że nawet aż tak po terminie muszą być złe.

Zależy od warunków przechowywania głównie.

Nie zdziwiłbym się, jakby normalnie ruszyły, może niemrawo, ale jak się namnożą, to poumierają, zostawiając, nowe, zdrowe.

Trzymam kciuki.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: Doody »

Wszystko zależy jak drożdże były przechowywane. Jeżeli były zamknięte i leżały w lodówce, jest duża szansa że są w pełni sprawne. Jeżeli nie są w pełni sprawne ale żyją, wystarczy dać większą dawkę. Jeżeli są martwe to kaplica.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Rebeli@nt pisze:Nastaw cukrowy, a drożdże Black Label.
:ok: super
Z jakiego °Blg próbujesz go ruszyć?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: Rebeli@nt »

No więc tak:
Ruszałem z BLG 23,5
Drożdże były z nieotwieranego opakowania, trzymane w suchym miejscu, ale nie w lodówce, bo jakoś mi się zawsze wykluczał te dwie zasady względem siebie.
Po 34 godzinach(trzydziestu czterech) Blg spadło do 20.
Sprawdzałem poprzednie moje zapiski z testów różnych drożdży i poprzednio Black Label z początkowego Blg 22,2 spadał po 24 godzinach do 15 Blg, a po 5 dniach do -6,5(nie jest to pomyłka)
To, że drożdże w ogóle ruszyły, a ruszyły niemrawo rzucam na karb systemu podtrzymywania życia, który zawsze włączam i dzięki któremu nigdy nie miałem problemu z nastawami, które zawsze były klarowne, pachnące i kończące nastaw w max 5 dni i schodzące do do -5, a nawet do -6,5 nawet jak ten wynik jest dla kogoś nierealny.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: Doody »

Mnie fermentacje poniżej minus 5 zdarzały się przy nastawach w okolicach 24Blg i w lecie, Kiedy temperatura w pomieszczeniu oscylowała w granicach 22-23 stopni. Teraz już tak mocnych nastawów nie robię.
Pozdrawiam
Darek

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: HeniekStarr »

Rebeliancie, nie kryguj się, tylko zdradź ten patent swój, na rozruszanie gawiedzi drożdżowej
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 202
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: marian.naworski »

Jeśli nie zostały przegrzane lub zawilgocone to czas im nie straszny. Sam posiadam w zamrażarce bank drożdzy, z których robie następnie startery . Podstawa to zawsze dobrze napowietrzyć nastaw/zacier, i dobrać odpowiednią pożywkę. A z osadu na kapslu piwa tez da rade pobrać szczep do namnożenia.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: JanOkowita »

Ciekawy eksperyment. Po kliku latach na pewno nie rozmnażają się w tempie jak świeże. W sumie fajnie, że w ogóle ruszyły.
Czasami robię jogurty z bakterii kupowanych przez internet - wymogi są surowe jeśli chodzi o temperaturę na czas dostawy i przechowywania. Zbyt wysoka temperatura np. w trakcie przesyłki potrafi je zepsuć.
Drożdże gorzelnicze suche na pewno nie mają takich wymagań, tym niemniej ich zdolność do rozmnażania spada wraz z upływem czasu. Ogólnie producenci wskazują 2 lata jako termin przydatności. Warto kupować takie drożdże gorzelnicze, które są zapakowane w torebki z folii aluminiowej chroniącej przed wilgocią.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: Rebeli@nt »

Wczoraj BLG spadło do zera, więc myślę, że dzisiaj dojdzie do -3
Jak widać można użyć drożdży, które są nawet 3 lata po terminie, być może nie wszystkich, ale tych sprawdzonych mających swoją renomę na rynku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 1 mar 2023, 12:52 przez Rebeli@nt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: stefunk »

Skuszony Twoim postem zrobiłem nastaw z drożdży przeterminowanych 3 lata, były to Turbo Fruit i Turbo Grom, po 4h od nastawienia nic nie bulgotało. Jak szybko powinna ruszyć fermentacja, bo już nie pamiętam? Ogólnie to trochę się przestraszyłem, że mi pożywka zacznie gnić i poleciałem do sąsiada po bayanusy :)

Obrazek

tanczacy-z-drozdzami
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Na początku fermentacji masz tzw. lag-phase, kiedy to drożdże się nie rozmnażają ani mocno nie fermentują tylko odbudowują wewnętrzne zasoby. Szczególnie takie wygłodzone po 3 latach :D

Nawet niektóre świeże z paczki mogą mieć 48h a co dopiero takie przeterminowane. Mi taki numer wywinęły nawet takie zlane z poprzedniej beczki. Do tego nastaw powoli nasyca się CO2 zanim zacznie coś bąbelkować.

Moim zdaniem można się martwić dopiero po 4-5 dniach.

Edit: takie osłabione drożdże warto napierw rozpuścić w letniej czystej wodzie na 15-30 min, żeby się obudziły. Zasadniczo na etapie "budzenia" wysuszonych drożdży ich ściany komórkowe nie mają możliwości filtracji niczego z zewnątrz i są podatne na szok od wysokiego BLG. To jest mniejszy problem przy w miarę świeżych bo są odpowiednio przygotowywane na etapie produkcji.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 sty 2024, 11:10 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”